ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Τέχνες
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

7ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας 28/9/2000

Στις 18-9 ξεκίνησε στην Αθήνα ο καθιερωμένος πια για την εποχή μήνας φωτογραφίας, με τίτλο "(Αν)οίκεια πόλις". H διοργάνωση είναι του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, ενώ η πλήρης ανάπτυξή του πραγματοποιείται σε 22 αίθουσες, περιλαμβάνοντας ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το θέμα που πραγματεύεται είναι το σύγχρονο αστικό τοπίο, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τα χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας, τους γρήγορους ρυθμούς, τον καταναλωτισμό, την απομόνωση, και γενικά όλες εκείνες τις παραμέτρους που οδηγούν στην αποκαλούμενη "κρίση του δημόσιου χώρου".

Η πορεία χρονολογικά έχει ως εξής: Με αφετηρία τις πρώτες φωτογραφίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της κατοχής στην Αθήνα, και μέχρι το 1960, παρουσιάζεται ο τόπος και οι άνθρωποι μέσα από το βλέμμα των πιο γνωστών στο ευρύ κοινό ελλήνων φωτογράφων, Β.Παπαιωάννου, Δ.Χαρισιάδης, Μ.Χρουσάκη, Θ,Τσαγκρής, Π.Ζημέρης, με διάθεση ψυχογραφικής αποτύπωσης.

Η πόλη ως σύνολο εικόνων εμφανίζεται εχθρική και δίχως ταυτότητα, με μία προσέγγιση η οποία επιδίδεται περισσότερο κριτικά απέναντί της, διαφοροποιώντας τη θέση της από την πόλη ως σκηνικό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η σύγχρονη αντίληψη της αστικής εμπειρίας μέσα από το φακό 14 Ελλήνων φωτογράφων, με τίτλο "Αν-οίκεια πόλις", καθώς επίσης και οι εκθέσεις "Ακάλυπτοι πολυκατοικιών" της Β. Οικονόμου και "Αντιπαραθέσεις" του Γ. Αθανασόπουλου, πραγματεύονται τη σχέση Αθήνας και κατοίκου, μέσα από τις αντιθέσεις του τοπίου μιας δαιδαλώδους πόλης. Η συμμετοχή με θέμα τη Θεσσαλονίκη είναι του Γ. Κατσαγγελου, με τίτλο "Shadows of my life", αποτελούμενη από ασπρόμαυρες εικόνες στοιχείων που συνιστούν την πόλη. Άλλες ελληνικές συμμετοχές είναι η "Της πόλης" των Α.Μιστριώτη, Γ.Πρίνου και Γ.Σαλαμέ, και τα "Φοινικόδεντρα" του Θ.Χουρμουζιάδη. Τα τελευταία αποτελούνται από απρόμαυρες λήψεις σε ένα θέμα το οποίο τελικά λειτουργεί περισσότερο εικαστικά παρά κριτικά.

Οι διεθνείς συμμετοχές έχουν θεματολογία που πηγάζει αφενός από τις εντόπιες επιρροές των φωτογράφων, έχοντας όμως την ίδια βάση με τις ελληνικές συμμετοχές, διαφοροποιούνται μόνο στην ένταση του κάθε χαρακτηριστικού. Έτσι έχουμε τα "Γλυπτά ενός λεπτού" του Erwin Wurm, που αντικατοπτρίζουν την απομόνωση, "Fast city" του Morten Andersen από το Όσλο, με κύριο θέμα την εντύπωση της ταχύτητας, "Inner circle" του Paulo Catrica, και "City tv" του Frank Thiel , όπου κύριο θέμα είναι ο έλεγχος στην πόλη με ηλεκτρονικά μέσα. Παράλληλα οι "Διαδρομές-Ανατολικό Ημερολόγιο" της Υ.Κλαδούχα αποτελούν μια συλλογή από εικόνες της Πράγας, ενώ τα "Βλέμματα στην πόλη" και η "Tell it like it is" είναι δύο ομαδικές εκθέσεις με ετερόκλητα θέματα από ξένους φωτογράφους.

Η δεύτερη έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στοχεύοντας στην κοινοποίηση του έργου φωτογράφων 15 – 29, λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του μήνα φωτογραφίας 25/9 μέχρι 14/10, ενώ τέλος θα πρέπει να αναφερθεί μια έκθεση με πολύ ενδιαφέρον, που βασίζεται κυρίως στο χρώμα και έχει τίτλο "In search of the aquatic 'see' nymph". Αυτό που προκαλεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός οτι έχουμε συνηθίσει την καλλιτεχνική φωτογραφία κυρίως σε άσπρο-μαύρο, ώστε είτε να αναδεικνύεται η πλαστικότητα των μορφών είτε να χάνονται οι φιγούρες σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Αξίζει να την επισκευτεί κανείς και μόνο από περιέργεια, αφού τελικά η αισθητική είναι υποκειμενική, και το πρότυπο του ωραίου διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων.

Μ Π
ΦΟΙΤΗΤΗΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ (αρχιτεκτονική)
Άλλα άρθρα της

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Τέχνες
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Τέχνες
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099