ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Editorials
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα! 12/11/2001

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. τις επόμενες ημέρες προβλέπονται καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Όπως λένε οι ειδικοί, τα φαινόμενα αυτά θα διαρκέσουν μερικές μέρες. Δηλαδή, αν κρίνουμε από την προηγούμενη βδομάδα, θα ξεκινήσει να βρέχει και θα ξεχάσει να σταματήσει. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής του κλίματος που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρατηρούνται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, αλλά οι βροχοπτώσεις είναι λίγες και με ιδιαίτερα έντονες. Όλα αυτά γιατί τόσα χρόνια δεν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε βάθος χρόνου και να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις. Ας όψεται η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η αύξηση της κατανάλωσης και οι περικοπές δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την περασμένη βδομάδα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις 3 ημερών, οι οποίες είχαν προβλεφθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετρήσαμε 3 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε περιουσίες ιδιωτών. Οι ζημιές, βάσει των μελετών που έχουν γίνει οφείλονται κυρίως σε κακοτεχνίες, σε μπάζωμα ρεμάτων και σε λοιπές επεμβάσεις στο περιβάλλον. Λογικό είναι όταν για την επέκταση του οικιστικού σχεδίου μπαζώνονται ρέματα και χτίζονται κατοικίες εκεί όπου δεν θα έπρεπε, με την άδεια μάλιστα των αρμόδιων υπηρεσιών, να δημιουργούνται προβλήματα κάθε φορά που βρέχει παραπάνω από το συνηθισμένο. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, πλην της απόφραξης και του καθαρισμού των φρεατίων, που δεν αποτελούν σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος, γιατί με την πρώτη βροχή θα ξαναβουλώσουν. Ενδεχομένως στον κυκεώνα που ονομάζεται ελληνικό δημόσιο, να μην μπορεί να βρεθεί άκρη σχετικά με τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ε.ΥΔ.Α.Π ή του Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. Η κατάσταση πάντως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί δεν είναι λογικό να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα με την παραμικρή βροχόπτωση.

Σε ό,τι αφορά τις κακοτεχνίες στο εθνικό οδικό δίκτυο, διάβασα τις προηγούμενες μέρες ότι εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 25 δις για τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Αμεση ήταν όπως φαίνεται η αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών, όμως όπως προκύπτει η μελέτη για τις κακοτεχνίες υπήρχε ήδη στη διάθεση των αρμοδίων, αλλά είχε βαλτώσει μέσα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτός αυτού δεν ακούσαμε τίποτα για έρευνα σχετικά με την υπαιτιότητα των κακοτεχνιών που έχουν διαπιστωθεί, ούτε για πρόστιμα στις κατασκευάστριες εταιρείες ή στους ελεγκτές του δημοσίου που παρέλαβαν τα έργα, υποτίθεται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Δεν ακούστηκε κανένα όνομα, κανενός υπεύθυνου, καμμιάς εταιρείας, κανενός τμήματος του δημοσίου. Έφτασε το νερό στη Μαλακάσα στο ένα μέτρο, ο δρόμος και πάλι κόντεψε να παρασυρθεί, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και κινδύνεψε η σωματική τους ακεραιότητα, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και καταστράφηκαν, αλλά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η αντιπολίτευση τα έριξε στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση και τελικά το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι: οι έλληνες φορολογούμενοι. Γιατί τα μερικά δις των αποζημιώσεων που θα δοθούν, αν τελικά δοθούν, θα προέρχονται από τα κρατικά έσοδα και όχι από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε πρόσωπα ή εταιρείες.

Έχει αποτελέσει πλέον καθεστώς η ανευθυνότητα και η ατιμωρησία στο χώρα μας. Έργα που μόλις έχουν παραδοθεί στη δημόσια χρήση αποδεικνύονται κακοσχεδιασμένα και πρόχειρα. Βαρεθήκαμε πια να παρακολουθούμε τις κοκορομαχίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, Λαλιώτη-Μητσοτάκη, νυν και πρώην. Βαρεθήκαμε να ακούμε χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερες ανοησίες σχετικά με τις κακοτεχνίες, τις δημοπρατήσεις, τις αναθέσεις, τις προμήθειες, τις παραλαβές, τις μελέτες, τις μακέτες και τα διαφημιστικά σποτάκια. Μας έχουν μουρλάνει στο παραμύθι της οικονομικής ανάπτυξης και της Ελλάδας που εκσυγχρονίζεται, αλλά δεν αναφέρουν ότι τα λεφτά προέρχονται από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, και όχι από την αύξηση της παραγωγικότητας, την αύξηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και των εξαγωγών. Αρκούνται στη σπατάληση των χρημάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών και στην είσπραξη χρημάτων, εισπράττοντας προμήθειες και μίζες πολλών εκατομμυρίων. Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε, καμμιά εταιρεία δεν πλήρωσε πρόστιμο, κανένα όνομα υπευθύνου δε δημοσιεύτηκε. Όλα λειτουργούν ρολόι στην παραοικονομία του ελληνικού δημοσίου.

Μπορεί να υπερηφανευόμαστε ότι ζούμε σε μια χώρα με πλούσια φυσική ομορφιά, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χώρος στον οποίο ζούμε δε μας ανήκει, απλώς τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και ότι πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε. Δυστυχώς όμως, αφενός λόγω κακογουστιάς και αφετέρου λόγω έλλειψης υπευθυνότητας και οργάνωσης η χώρα μας υποβαθμίζεται. Μπορεί να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε μάγκες, ότι είμαστε καλοπερασάκηδες, ότι μπορούμε να τα φέρνουμε βόλτα και να επιβιώνουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά δεν έχουμε ποιότητα ζωής και όπως πάμε δεν πρόκειται να αποκτήσουμε. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σπίτια να πλημμυρίζουν από καταιγίδες ή να καταρρέουν από τους σεισμούς, θα βγαίνουμε στην παραλιακή και αν βρέχει θα φτάνει το νερό ως την πόρτα, θα οδηγούμε στην Κηφισίας με κίνδυνο να πέσουμε σε κάποια λακκούβα, θα βγαίνουμε στην εθνική οδό και οι στροφές θα έχουν ανάποδη κλίση, προστατευτική μπάρα μεταξύ των δύο ρευμάτων δεν θα υπάρχει, ο φωτισμός θα είναι ανύπαρκτος (αλλά τα διόδια θα λειτουργούν κανονικά), θα μπαίνουμε στο μετρό και στο νεόδμητο αεροδρόμιο και τα νερά θα στάζουν από την οροφή σε κουβάδες, δεν θα μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα και γρήγορα λόγω του κυκλοφοριακού χάους.

Βεβαίως θα γίνουν τα έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία θα αναβαθμίσουν την Αθήνα, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, θα βελτιώσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα κάνουν την Αθήνα να θυμίζει λίγο από Ελβετία ή στη χειρότερη με Παρίσι. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα θα γίνουν μέχρι το 2004, ότι τα λεφτά θα περισσέψουν από τις προμήθειες, νόμιμες ή μη, και ότι οι Αγώνες θα γίνουν τελικά στην Αθήνα. Θα αναρωτηθεί κάποιος τι θα γίνει με τις υποδομές στις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ε, ας διεκδικήσουν κι αυτές μια Ολυμπιάδα κι όλα θα πάνε καλά!

Τάσος Τάσκαρης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 3 σχόλια )

καλιαμπού: Σαν τα παραμύθια που ακούς ή διαβάζεις για καταστροφές και άλλα τρομερά πράγματα και ενδόμυχα δεν τα πιστεύεις γιατί ξέρεις πως είναι... παραμύθια. Σε αυτήν την περίπτωση όμως μένεις με την απορία: να το πιστέψω ή να μην το πιστέψω; Και να που η πραγματικότητα για άλλη μια φορά ξεπέρασε τη φαντασία!
Καλό το άρθρο, μήπως όμως, εκτός από τη μακροσκέλειά του και κατά συνέπεια τα επαναλαμβανόμενα σημεία του, είναι και πολύ «γκρινιάρικο»; Γιατί πρέπει να τα λέμε όλα αυτά αφού έχει γίνει πρώτα το κακό; (13/11/2001)Μαρία Καλιαμπού
(13/11/2001)
nadro: Na prosuesv mia diafvtistikh leptomereia sto uema sxetika me ta zva poy mas kybernane. Opvs anaferoyn ta nea se sxetiko aruro oi diaforoi ekprosvpoi kybernhshs kai antipoliteyshs poy maliotrabiontoysan sxetika me tis eyuynes gia thn eunikh odo sth malakasa, to ekanan gia allo shmeio toy dromoy apo ayto poy egine to athxyma! (12/11/2001)
kosmar: Καλα βρε Τασο μου,νομιζεις πως ποτε θα τιμωρηθει κανεις? Αφου οι ιδιοι θα παρουν παλι τα δις για να φτιαξουν τα εργα που οι ιδιοι εφτιαξαν σ.....,συγγνωμη,χαλια!Αυτο φαινεται και στις μικροτερες πολεις,οπως ειναι η δικη μου,τα Χανια,οπου γινεται ενα εργο ΠΑΝΤΑ την λαθος χρονικη στιγμη!!!π.χ. περνανε τις αποχετευσεις απο ενα κεντρικοτατο δρομο (λες κι εχουμε τους πολλους),τελειωνει το "εργο" σε κανα μηνα (δεν λεμε για τις πλημμυρες απο λασπονερα οταν βρεχει) και μετα απο λιγες μερες τον ξανανοιγουν για να περασουν καλωδια του ΟΤΕ!!! Η,οταν ξεκιναει η τουριστικη περιοδος ,θα φροντισουν να φτιαχνουν τους δρομους που οδηγουν στις παραλιες ,με αποτελεσμα να γινεται το ελα να δεις!!! ... Τι να λεμε τωρα για μεγαλυτερα εργα με ποιο πολυ "μιζα"??? (12/11/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Editorials
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Editorials
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099