ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ιστορίες
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Ο Βασιλιάς Αρθούρος, ο Gawain κι ο Νίτσε 3/4/2002

Ο Βασιλιάς Αρθούρος, ο Gawain...

(Προσαρμογή σε 'αδέσποτο' παραμύθι του internet)

Μια μέρα, ύστερα από μία πολύ σκληρή μάχη, ο βασιλιάς Αρθούρος πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στον άρχοντα ενός γειτονικού βασιλείου. Ο νικητής βασιλιάς, συγκινήθηκε από τη γενναιότητα και τον ενθουσιασμό του νεαρού Αρθούρου και του υποσχέθηκε να τον αφήσει ελεύθερο αν κατάφερνε να απαντήσει στο πολύ δύσκολο ερώτημα: "τι ακριβώς θέλουν οι γυναίκες;".

Ο Αρθούρος θα είχε στη διάθεσή του ένα χρόνο για ν' απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα κι αν δεν κατάφερνε να βρει ικανοποιητική απάντηση, θα καταδικαζόταν σε θάνατο. Ένα τέτοιο πρόβλημα που θα έφερνε σε αμηχανία και τον πιο σοφό άνθρωπο, φάνηκε στο νεαρό βασιλιά δυσεπίλυτο, έχοντας όμως ως εναλλακτική λύση μόνον το θάνατο, δέχτηκε την πρόκληση και επέστρεψε στο βασίλειό του.

Από την ημέρα εκείνη άρχισε να ρωτάει τους πάντες. Την πριγκίπισσα, τις πόρνες, τους ιερείς, τις δεσποινίδες της αυλής και άλλους πολλούς, από κανένα όμως δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση. Μέσα στην απελπισία του άκουσε κάποιους να του συνιστούν να απευθυνθεί σε μια γριά μάγισσα που κατοικούσε στο Σκοτεινό Βουνό, μια περιοχή ψηλά, κοντά στα σύννεφα, που ζούσαν σκοτεινές ψυχές με υγρά ρούχα και που οι άνθρωποι δεν πείραζαν για να μην τους πειράζουν. Εκεί πάνω γυρνούσε, σαν αέρας κοντά στην βροχή και σαν ξόρκι πριν τον γρίφο η γριά μάγισσα που σίγουρα θα γνώριζε τη σωστή απάντηση, θα την έδινε όμως έναντι πολύ ακριβού ανταλλάγματος καθότι ήταν πασίγνωστη για τις "υπέρογκες αμοιβές" και τις "υπερβολικές της απαιτήσεις", όταν ζητούσαν τη γνώμη της. Αυτή ήταν η δική της ανταμοιβή. Κι έτσι ο χρόνος περνούσε και οι μέρες κυνηγούσαν τις νύχτες και οι νύχτες φθονούσαν τις μέρες μέχρι που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου κι ο βασιλιάς Αρθούρος μη βρίσκοντας μια πειστική απάντηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να επισκεφτεί τη γριά μάγισσα και να την συμβουλευτεί . Η γριά δέχτηκε ν' απαντήσει αλλά μόνο με τον όρο να πάρει για άνδρα της το Gawain, τον πιο γενναίο από τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης και καλύτερο φίλο του βασιλιά Αρθούρου. Η ιδέα προκάλεσε φρίκη και απόγνωση στο βασιλιά.

Η γριά είχε μια γαμψή καμπούρα, ήταν γλοιώδης, είχε μόνο ένα δόντι, μύριζε απαίσια, συχνά, δε, έκανε κάτι χυδαίους θορύβους. Δεν είχε συναντήσει ποτέ του ένα τόσο απωθητικό ον. Αρνήθηκε να πληρώσει. Δεν μπορούσε να καταδικάσει τον καλύτερο του φίλο να επωμισθεί για λογαριασμό του ένα τόσο δυσβάστακτο φορτίο. Η φιλία είναι για τους ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης το ultimum refugium.

Τα νέα βρήκαν τον Gawain ανυποψίαστο όπως ανυποψίαστους βρίσκουν πάντα τους ανθρώπους τα χαρμόσυνα και τα οδυνηρά. Όταν λοιπόν πληροφορήθηκε την πρόταση της μάγισσας, ζήτησε αμέσως ακρόαση από τον βασιλιά. Μόλις τον συνάντησε, του είπε ότι καμία θυσία δεν θα ήταν γι' αυτόν υπερβολική προκειμένου να γλυτώσει τη ζωή του Βασιλιά Του και την Τιμή της Στρογγυλής Τραπέζης κι ότι ήταν πρόθυμος να δεχτεί τη γριά για γυναίκα του. Παρά τις αντιρρήσεις του Αρθούρου ο Gawain ήταν αμετάπειστος. Το θέλημα του ήταν αυτό που έλεγε η καρδιά του. Την χάριζε κάπου που δεν άξιζε για να χαρίσει ελευθερία και ζωή σε κάτι που άξιζε. Έτσι κι έγινε. Όχι πολύ αργότερα ανακοινώθηκε ο γάμος τους και η γριά απάντησε επιτέλους στο ερώτημα: "αυτό που θέλει στην πραγματικότητα μια γυναίκα είναι να είναι αφέντης της ζωής της".

Όλοι συμφώνησαν ότι από το βρώμικο στόμα της είχε καθαρά ξεπροβάλλει μια μεγάλη αλήθεια. Μια αλήθεια που άνοιγε ξανά στο νεαρό Βασιλιά την πόρτα της ζωής και της ελευθερίας. Πράγματι, ο γείτονας βασιλιάς χάρισε τελικά στον Αρθούρο τη ζωή του και του εγγυήθηκε πλήρη ελευθερία. Ο Αρθούρος ανακουφίστηκε, αλλά δεν χάρηκε, δεν ένιωσε την χαρά του ανθρώπου που γλυτώνει την ζωή του από μεγάλο κίνδυνο, από κίνδυνο ζωής, την χαρά της λύτρωσης που διαπερνά εκείνον που ξανακερδίζει την ελευθερία του, που βλέπει το μέλλον του ξανά μπροστά του. Το μυαλό του ταξίδευε στον Gawain, τον γενναίο και ευγενή φίλο του, που όπως πάντα - όπως με όλους - με την ίδια ευγένεια και γενναιοφροσύνη συμπεριφερόταν και στην γριά μάγισσα.

Εκείνη αντιθέτως επεδείκνυε τη χειρότερη συμπεριφορά. Έτρωγε με τα χέρια, μίλαγε δυνατά, σχεδόν φωναχτά, ξεχνούσε γρήγορα και θυμόταν λίγα, δεν έλεγε ποτέ ευχαριστώ, τουλάχιστον συγνώμη, κι έφερνε τους πάντες σε αμηχανία με τους τρόπους της. Κι όταν έφτασε η περιθρύλητη πρώτη νύχτα του γάμου ο Gawain ετοιμαζόταν να περάσει τη χειρότερη νύχτα της ζωής του, πιστός στην υπόσχεση του όμως, το πήρε απόφαση και εισήλθε στο συζυγικό δωμάτιο.

Τότε διαπίστωσε πως τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Μπροστά στα μάτια του, στο συζυγικό κρεβάτι ήταν ξαπλωμένη ημίγυμνη, η ομορφότερη γυναίκα που είχε δει ποτέ του. Ο Gawain έμεινε έκθαμβος. Όταν ξαναβρήκε μετά από λίγο τη μιλιά του, της ζήτησε να του εξηγήσει τι ακριβώς της είχε συμβεί. Η μάγισσα του απάντησε πως ήταν πολύ γλυκός κι ευγενικός μαζί της, ότι ήταν τρυφερός και ζεστός, ότι είχε όλη την υπομονή και την ανεκτικότητα όταν εκείνη είχε την απωθητική της μορφή και γι' αυτό θέλησε να του δείξει και την άλλη της όψη, την όμορφη, κι ότι τη μέρα θα είχε τη μία και τη νύχτα την άλλη. Τον ρώτησε, λοιπόν, ποια από τις δύο μορφές αυτός επιθυμούσε να έχει την ημέρα και ποια τη νύχτα. Τι οδυνηρό δίλημμα! Ο Gawain μπήκε σε σκέψεις. Τι να 'ταν καλύτερο; "Να 'χει στο πλευρό του μια πανέμορφη γυναίκα τη μέρα, τότε που θα τον βλέπουν οι φίλοι του κι ο κόσμος όλος, και μια κακάσχημη και απωθητική γριά τη νύχτα" ή "να 'χει μια γριά τη μέρα και τη νύχτα να χαίρεται τη συντροφιά μιας πανέμορφης και γοητευτικής κοπελιάς";

Ο Gawain δεν σκέφτηκε πολύ. Είπε στη μάγισσα ότι θα την άφηνε αυτή να επιλέξει για τον εαυτό της. Σαν εκείνη το άκουσε αυτό, του χαμογέλασε με το πιο γλυκό χαμόγελο, τον έσφιξε στην πιο ζεστή και τρυφερή αγκαλιά της και του 'πε πως θα είναι όμορφη όλη τη μέρα κι όλη τη νύχτα επειδή την σεβάστηκε και την άφησε να είναι αφέντης του εαυτού της.
Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

"Ηθικό δίδαγμα": Δεν έχει σημασία αν η γυναίκα σου είναι πολύ όμορφη ή λίγο άσχημη, γλυκιά ή στριφνή, κάποτε λουλούδι και κάποτε αγκάθι, αφού κατά βάθος είναι πάντα μια μάγισσα...

...κι ο Νίτσε

...Αλλά εκείνος που αγαπάει (ενν. με επιθυμία απόκτησης) θέλει να κατέχει αποκλειστικά το πρόσωπο που επιθυμεί, θέλει να εξουσιάζει απόλυτα τόσο την ψυχή του, όσο και το σώμα του, θέλει να αγαπιέται μόνο αυτός, να κατοικεί και να βασιλεύει μέσα στην άλλη ψυχή σαν το πιο υψηλό και πιο επιθυμητό αγαθό. Αν σκεφτούμε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το να αποκλείουμε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο από την απόλαυση ενός αγαθού και μιας πολύτιμης ευτυχίας, αν σκεφτούμε πως εκείνος που αγαπάει επιδιώκει να φτωχύνει και να στερήσει όλους τους άλλους 'αντιπάλους' και να γίνει ο δράκος του θησαυρού του σαν τον πιο αδιάκριτο κατακτητή και τον πιο εγωιστή εκμεταλλευτή, αν, τέλος, φανταστούμε πως όλος ο υπόλοιπος κόσμος του φαίνεται αδιάφορος, ωχρός, χωρίς καμία αξία και πως είναι έτοιμος να κάνει κάθε θυσία, να αμφισβητήσει κάθε δεδομένο και να θέσει σε δεύτερο πλάνο κάθε ενδιαφέρον, θα μείνουμε κατάπληκτοι με το ότι, τελικά, αυτή η άγρια φιληδονία, αυτή η μανιακή αηδία της σεξουαλικής αγάπης, υμνήθηκε και θεοποιήθηκε τόσο πολύ σε όλες τις εποχές της ιστορίας, και ακόμη χειρότερα, ότι από αυτήν προέκυψε η ιδέα της αγάπης σαν αντίθετο του εγωισμού, ενώ ίσως αντιπροσωπεύει την πιο αυθόρμητη έκφραση του.

Από το έργο του Φ. Νίτσε, Φιλοσοφία

Thomas S.
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ιστορίες
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ιστορίες
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099