ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Αθλητισμός
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 - Η Αρχή 12/6/2002

Αναστατώνει τη ζωή μας κάθε 4 χρόνια. Οι πιτσαρίες κάνουν υπερωρίες, οι γυναίκες βρίσκουν αφορμή να μας (ξανα)θάψουν, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, το φαινόμενο "Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου" απλώνεται πολύ περισσότερο από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Το μήνα αυτό, λοιπόν, το ποδόσφαιρο αποκτά μια άλλη διάσταση και μία άλλη σημασία. Στην πολύπαθη οικονομικά Αργεντινή, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της χώρας βρίσκει αφορμή να περάσει νομοσχέδια που εν καιρώ "ειρήνης" θα συναντούσαν την ισχυρή αντίδραση του λαού. Τώρα όλοι ασχολούνται με τον Μπατιγκόλ...

Στην Αγγλία, μετριοπαθείς προβλέψεις κάνουν λόγο για 600 εκατομμύρια ευρώ χαμένα λόγω μειωμένης παραγωγικότητας τις ώρες που παίζει η Εθνική. Οι μεγάλες εταιρείες προνόησαν να εγκαταστήσουν μεγάλες οθόνες τηλεόρασης στς κυλικεία τους, ώστε -αν μη τι άλλο- να γλιτώσουν τις δηλώσεις "ασθένειας" των υπαλλήλων που δεν θα έχαναν τον Μπέκαμ και την παρέα του με τίποτα στον κόσμο! Έως το Μπάκιγχαμ έφτασε η αύρα από τη μακρινή Ν. Κορέα και Ιαπωνία, όταν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισσάβετ, η ίδια αστειεύτηκε προς τους γαλαζοαίματους καλεσμένους της δηλώνοντας on camera πως η δική της γιορτή "δεν θα έχει ημίχρονο"!!

Οι εκδηλώσεις χαράς αλλά και λύπης ανάλογα με τα αποτελέσματα των προνομιούχων εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στη φιέστα γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων κάθε βράδυ. Έτσι, όλος ο κόσμος καμάρωσε τον Πρωθυπουργό της Σενεγάλης όρθιο σε ανοιχτό τζιπάκι να γυρίζει ανάμεσα στο αλαλάζον πλήθος με τη στρογγυλή θεά στο υψωμένο χέρι του δευτερόλεπτα αφού έληξε το ματς με τη Γαλλία με την ιστορική νίκη των φτωχών μαύρων "υπήκοων"! Αντίθετα στη Ρωσία είχαμε σοβαρότατα επεισόδια με 2 νεκρούς μετά την ήττα του πρώην σοβιετικού γίγαντα από την πρωτάρα Ιαπωνία.

Αν αναφερθούμε και στις πολιτικές προεκτάσεις που παίρνουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, τότε χρειαζόμαστε πολλά MB στη βάση του ΝΥΓΜΑτος! Από τα πλεόν χαρακτηριστικά παραδείγματα το ματς ΗΠΑ-Ιράν το 1994 (όταν και κέρδισε το Ιράν με 1-0!). Στο φετινό μουντιάλ έως τώρα είχαμε την αναμέτρηση μεταξύ ΗΠΑ και της (συν)διοργανώτριας Ν. Κορέας, όπου πριν από το παιχνίδι προηγήθηκε πορεία 200.000(!) διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της Σεούλ σε διαμαρτυρία για την ύπαρξη Αμερικάνικων Βάσεων στη χώρα (όπου και "φιλοξενούνται" 37.000 Αμερικανοί στρατιώτες...). Λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που πάρθηκαν πριν τον αγώνα, δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση του Προέδρου της Ν.Κορέας Κιμ Ντάε Γιούνγκ στην Νταεγκού για το παιχνίδι, καθώς δεν επαρκούσαν οι αστυνομικοί για την προστασία του. "Θα χρειαζόμασταν άλλους χίλιους αστυνομικούς, αν πήγαινε στο γήπεδο και ο Πρόεδρος", παραδέχτηκαν οι υπεύθυνοι! Αλλά και το παιχνίδι Ρωσία-Ιαπωνία είχε κρυφά μίση, καθώς ο εθνικιστής Ρώσος πολιτικός και αναπληρωτής Πρόεδρος της Δούμα, Βλάδιμιρ Σιρινόφσκι, με τις δηλώσεις του πριν τον αγώνα υπενθύμισε στους παίκτες του πως "οι Ιάπωνες τους κατακλέβουν καθημερινά αλιεύοντας στα δικά τους χωρικά ύδατα και δημιουργώντας έτσι ζημιά στη Ρωσία 3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως"!!!!

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε τον "πόλεμο" δισεκατομμυρίων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της τηλεθέασης. Ο τελευταίος αγώνας της Ιαπωνίας εκτιμάται πως συγκέντρωσε εθνική τηλεθέαση 86% σε μια χώρα δίχως παράδοση στο άθλημα! Αφήνω δε για άλλο άρθρο τον οργασμό των διαφημιστικών μηνυμάτων και την μάχη των πάσης φύσης χορηγών... Με ποια παπούτσια παίζει ο Ζιντάν; Ποιο ισοτονικό πίνει ο Βερόν; Τι μπλουζάκι φοράει ο Μπέκαμ; Τι αναψυκτικό προτιμάει ο Ρομπέρτο Κάρλος; Σε ποια τράπεζα επενδύει ο Φίγκο; Και έχει ο θεός! Το Μουντιάλ πέρα από ποδοσφαιρική γιορτή είναι και μέγιστο οικονομικό πάρτυ. Ακόμα πλανάται η φήμη πως η NIKE υποχρέωσε τον Ρονάλντο να αγωνιστεί τραυματίας στον τελικό του 98 βάσει διαφημιστικού συμβολαίου που είχε μαζί του!...

Αφήσαμε για το τέλος την Εθνικούλα μας! Η πρώτη της συμμετοχή το 1994 στα γήπεδα της Αμερικής συνοδεύτηκε από πολλή παρέλαση και φωτογράφηση στις γειτονιές των ομογενών, αλλά και από κάκιστα αποτελέσματα (3 ήττες, 0-10 τέρματα, αρνητικό ρεκόρ τότε, έσπασε μόλις χτες από τους -αστείους ποδοσφαιρικά- Σαουδάραβες που έφαγαν 12 και δεν έβαλαν και αυτοί ούτε ένα!). Είναι γεγονός πως στα Μουντιάλ δεν προκρίνονται αυστηρά οι καλύτερες ομάδες του πλανήτη, αλλά παίζει - ασφαλώς- ρόλο και ο γεωγραφικός παράγοντας. Έτσι, σίγουρα η Ελλαδίτσα είναι πολύ καλύτερη ή έστω άκρως ανταγωνιστική προς την Ν. Αφρική, την Τυνησία, την Σ. Αραβία, την Κόστα Ρίκα, και άλλες ομάδες. Ωστόσο, μόνο με σοβαρή προετοιμασία και ακόμα πιο σοβαρή παρουσία θα καταφέρουμε να συμμετάσχουμε με αξιώσεις στην μεγαλύτερη αθλητική φιέστα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σκεφτείτε το... Το επόμενο Μουντιάλ είναι στη Γερμανία το 2006. Θα μας βολεύουν και οι ώρες μετάδοσης των αγώνων!

Γιώργος Μπενέκος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλ. Μηχ.& Μηχ. Υπολ. ΕΜΠ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 4 σχόλια )

Βαλασία: καλα ρε δεν εχεις ωαραθει πια να ασχολεισαι με τα αθλητικα... κανε και τιποτα αλλο στη ζωη σου... (22/8/2002)
nea en plo: ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ!!!!ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?ΘΕΛΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΣ!!!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!! (18/7/2002)
Thomas S: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ των ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ; Που είναι ο Μανόλο; Γιατί μας το κάνανε αυτό; Γιατί μας στερήσανε από τα σαρδάμ-παιδική ανάμνηση με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές τηλεθεατών; Θέλω τον Μανόλο. Στους 16, στους 8, στους 4, στον τελικό. Θέλω σαρδάμ. Θέλω σαρδαααααάμ. Θέλω τσιριξιές. Θέλω γλωσομπερδεψιές. Θέλω αηδίες. Τα θέλω όλα. Μήπως είμαι εθισμένος; Εδώ δεν είναι το Μανόλο Hotline? (13/6/2002)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099