ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ενημερωτικά
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ: Αφέλεια ή περίεργη αντίληψη ηθικής; 13/6/2002

Έξι μόνο ημέρες στην Άγκυρα αρκούν για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε δημοσιογράφος - ήτοι, «κάποιος που γράφει σε πέντε λεπτά αυτό για το οποίο άλλοι χρειάζονται πέντε χρόνια», κατά πώς έλεγε ο καθηγητής - το μέγεθος της άγνοιάς του για τα συμβαίνοντα στην Τουρκία.

Και, βέβαια, η άγνοια αυτή μπορεί να έχει πλήθος δικαιολογιών, αλλά όταν τυχαίνει να αποτελεί προέκταση της επίσημης γνώσης που υπάρχει στην Αθήνα προκαλεί εύλογες ανησυχίες, εάν όχι φόβους. Ας δούμε, ως εκ τούτου, μερικούς μύθους και μερικές πραγματικότητες:

1. Κρατούσα αντίληψη, εντός των τειχών, είναι πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι προς όφελος της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ή και επίλυσης των διαφορών. Σωστά, μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊστές τής γείτονος έχουν άλλη πολιτική από τους μη ευρωπαϊστές. Αντιθέτως, οι αντιλήψεις και οι διεκδικήσεις της Άγκυρας δεν έχουν μεταβληθεί ούτε κατ' ελάχιστον από το καλοκαίρι του '99, οπότε άρχισε το ειδύλλιο Παπανδρέου - Τζεμ.

2. Στην Αθήνα έχουν ακόμη την πεποίθηση πως πολλές από τις απειλές της Τουρκίας οφείλονται στα πολιτικά προβλήματα που ταλανίζουν τη γείτονα χώρα. Σωστά, μόνο που αυτές δεν είναι κενές περιεχομένου. Όταν ένας Τούρκος πολιτικός λέει πως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια θα προκαλέσει πόλεμο το εννοεί.

3. Η περίφημη διάσταση του πολιτικού κατεστημένου από τον στρατό - με τον έναν στον ρόλο της περιστεράς και τον άλλο στον ρόλο του γερακιού - είναι άλλος ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο αλληλοσυμπληρώνονται και συχνά το ένα αποτελεί προέκταση του άλλου.

4. Η Ελλάδα δεν αποτελεί το πρώτο ενδιαφέρον της Τουρκίας - είναι απλώς μία από τις χώρες με τις οποίες έχει προβλήματα.

Συνοπτικά και ως συμπέρασμα: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν εφόσον υπάρχει εθνικό και πολιτικό συμφέρον. Διαφορετικά, έχουμε να κάνουμε με αφέλεια ή με μια περίεργη αντίληψη ηθικής - και τα δύο
ασύμβατα με την ίδια τη φύση και το περιεχόμενο της πολιτικής.

Αναδημοσίευση από "ΤΑ ΝΕΑ", 12-06-2002, Σελ.: N06
Κωδικός άρθρου: A17360N063

Ειρήνη Καρανασοπούλου
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 6 σχόλια )

skotro: Θεωρώ ότι το άρθρο της συγκεκριμένης δημοσιογράφου μας επαναφέρει το πρόβλημα της Τουρκίας στην πραγματική του διάσταση. Επίσης χαίρομαι για το διάλογο που άνοιξε με αφορμή αυτό, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία ξέφυγαν και κάποιες ύβρεις, που ασφαλώς δε βοηθούν την ανταλλαγή απόψεων. Ωστόσο επειδή η συζήτηση είναι μεγάλη και δεν τελειώνει εδώ δημιούργησα ένα νέο forum για το συγκεκριμένο ζήτημα και σας προτρέπω να καταθέσετε τις απόψεις σας κι εκεί. Επιπλέον, για εκτενέστερες τοποθετήσεις, στείλτε τα άρθρα σας στο material@nygma.gr (4/7/2002)
Thomas S: Γιώργο Τσιφτσή, GDelta ή όπως αλλιώς σε λένε: μπορείς να λες ό,τι θες - και το κάνεις άλλωστε. Επί της ουσίας, δέχομαι ό,τι λέει ο skrem. Προσθέτω μόνο ότι εσύ φαίνεται ότι την ιστορία την ξεκινάς από το '22, ίσως να ξεχνάς ή να μην ξέρεις τί θα πει παιδομάζωμα, αλλαξοπιστώ, γενοκτονία, γενίτσαρος,κοκ. Στο κάτω-κάτω, δεν μ αφορά, δεν μ ενδιαφέρει. Ένα πράμα θα σου πω μόνο, ανοικτόμυαλε. Αν το σχολιάκι περι φασιστών πάει (και) σ' εμένα, να ξέρεις αχαρακτήριστε ότι εγώ και κάποιοι άλλοι (ιδίως) έχουμε φτύσει αίμα για να μπορείς εσύ, ν αφήνεις σ αυτό τον χώρο την πορδή σου και να μη σου βάζει κανείς χέρι. Κατά τα λοιπά, φρόντιζε πριν σχολιάσεις κάτι να το διαβάζεις κιόλας. (3/7/2002)
skrem: Μάλλον τα έχεις μπερδέψει λίγο. Έχεις βέβαια απόλυτο δίκιο να λες ότι η Ελλάδα το 1922 ήταν επεκτατική και την έπαθε. Αλλά αυτό τι σχέση έχει με το σήμερα; Επειδή η Ελλάδα ήταν επεκτατική το 1922, είναι και σήμερα; Τουρκικά δεν είναι τα αεροπλάνα που αλωνίζουν κάθε μέρα στο Αιγαίο; Τούρκοι δεν ήταν οι κομάντος που ανέβηκαν στα Ίμια; Ή μήπως δεν είναι τούρκικα τα στρατεύματα που κατέχουν τη μισή Κύπρο; Ή δεν είναι τούρκοι και μάλιστα παρακρατικοί οι γκρίζοι λύκοι που σκότωσαν τον Ισαάκ και το Σολωμού;

Τη διάκριση ανάμεσα στην επεκτατική Τουρκία και τη φιλήσυχη (μέχρι δειλίας) Ελλάδα πρέπει να έχεις παρωπίδες για να μην τη βλέπεις. Η Τουρκία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ναζιστικής Γερμανίας: δικτατορικό καθεστώς, γενοκτονίες μειονοτήτων (Αρμένιοι-Ελληνες-Κούρδοι), αστυνομοκρατία (αν έγραφες τέτοια πράγματα στην Τουρκία τώρα θα σε ψάχνανε οι δικοί σου στα λευκά κελιά) και, βέβαια, υπερεξοπλισμός και απειλές χρήσης βίας για να πετυχαίνει τους στόχους στην εξωτερική πολιτική.

Το φασισμό τον προάγει όποιος δε μπορεί να ξεχωρίσει ένα τέτοιο φασιστικό στρατοκρατικό κράτος από τη σημερινή Ελλάδα. Συνεπώς τις σπόντες περί φασισμού σου τις επιστρέφω: και σου θυμίζω απλά ότι ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν που έστειλε την ελληνική μεραρχία στην Κύπρο - και ο φασίστας δικτάτορας Παπαδόπουλος αυτός που την απέσυρε στο όνομα της "ελληνοτουρκικής φιλίας"... Αλήθεια, εσύ με ποιον ταυτίζεσαι; (2/7/2002)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ενημερωτικά
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ενημερωτικά
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099