ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Εθνικά Θέματα
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

28η Οκτωβρίου 2002 28/10/2002

62 χρόνια μετά από την ιστορική στιγμή που το ελληνικό έθνος είπε το μεγάλο όχι απέναντι στη αρκετά ισχυρότερη τότε Ιταλία του άξονα, τιμούμε σήμερα τη μνήμη των αγωνιστών. Γιορτές, παρελάσεις και δοξολογίες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη μιας εποχής, κατά την οποία η Ελλάδα, παρά τις περιορισμένες δυνάμεις της σε ποσοτικό επίπεδο (οπλισμό, αριθμό στρατιωτών, οικονομικές δυνατότητες), αντέταξε ποιότητα.

Γιατί ως τι άλλο παρά ποιότητα μπορεί θεωρηθεί το ψυχικό σθένος, το οποίο επέτρεψε στους ήρωες του 1940 να διώξουν κυνηγημένους τους στρατιώτες της φασιστικής Ιταλίας ακριβώς από εκεί που ήρθαν; Ποιότητα απέναντι σε ένα στρατό που ελάχιστα ενδιαφερόταν για την επίτευξη των στόχων των ηγετών του. Έναν λαό που ήταν απρόθυμος να ευθυγραμμιστεί στα φασιστικά κελεύσματα του Μουσολίνι, μα ταυτόχρονα ήταν αρκετά αδύναμος ώστε προς στιγμήν να τον ανέχεται.

Κι έρχεται η στιγμή που συλλογίζεται κανείς τα τότε γεγονότα κι αναρωτιέται: αν ήταν σήμερα ’40, κι ερχόταν τελεσίγραφο από μια εμφανώς ισχυρότερη χώρα για στρατιωτική είσοδο στη χώρα μας, πώς θα αντιδρούσαν ηγέτες και λαός. Θα ξανακούγαμε το Όχι; Θα αναβιώναμε ηρωικές στιγμές καθώς και σοβαρές απώλειες;

Γιατί αλήθεια δεν είπαμε Όχι σε απλούστερες σύγχρονες περιπτώσεις όπως αυτή των Ιμίων; Γιατί δεν είπαμε Όχι στη δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο; Γιατί κυριότερα δεν είπαμε Όχι στον εσωτερικό εκφυλισμό της κοινωνίας, της πολιτικής, αλλά και των καθημερινών συνθηκών διαβίωσής μας;

Λένε πολλοί ότι και σήμερα αν συνέβαινε κάτι πολύ σοβαρό, και πάλι ο λαός μας θα έβρισκε το σθένος να αντιδράσει και να υπερασπιστεί την ιστορία του και τα πάτρια εδάφη. Άλλοι τόσοι ασφαλώς διατηρούν επιφυλάξεις. Ωστόσο η ιστορία διδάσκει, πως το κυριότερο όπλο που ο λαός μας αντέταξε στους Ιταλούς, ήταν ο πατριωτισμός του και η ενότητά του στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Ήταν με άλλα λόγια η υπερηφάνεια αυτού του λαού, μπροστά στην οποία οι ποσοτικές συγκρίσεις αριθμών και μεγεθών έχασαν τη σπουδαιότητά τους.

Πού πήγε σήμερα αυτή η αξία; Πού πήγε σήμερα αυτό το μαγικό φίλτρο του πατριωτισμού; Του πατριωτισμού που από τη Χούντα κι έπειτα πυροβολείται, ενοχοποιείται και συγχέεται με τον ξενόφερτο εθνικισμό. Του πατριωτισμού που γίνεται βορά στην πείνα για εξουσία και δημοσιότητα τυχάρπαστων πολιτικάντηδων που δήθεν τον εκπροσωπούν. Του πατριωτισμού που έχει γίνει παραλόγως ο εχθρός μερικών δήθεν αγωνιστών εξω-αριστερών, στην προσπάθειά τους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προοδευτικόητα. Του πατριωτισμού που αποτελεί ίσως τη μόνη αξία που μπορεί να αντιταχθεί πλέον έναντι της ιδιώτευσης και να ενώσει ένα λαό στη προσπάθεια για καλύτερο αύριο.

Ας γίνει η φετινή επέτειος απαρχή για συνένωση του ελληνικού λαού σε μια κοινή προσπάθεια για αναβάθμιση αξιών, ιδανικών, κοινωνίας και πολιτείας. Μια προσπάθεια για συγκέντρωση των βλεμμάτων των πολιτών στα ουσιώδη και τα σημαντικά, έναντι των ανούσιων και παρακμιακών στοιχείων που η fast-food τηλεοπτική ενημέρωση & διασκέδαση τροφοδοτεί. Ας προσπεράσουμε κι ας μην ξανασχοληθούμε με τους πολιτικάντηδες που αναπαράγουν κενές περιεχομένου αντιπαραθέσεις και αναλώνονται στο να σκεπάζουν τα πραγματικά προβλήματα. Ας δώσουμε ευκαιρίες στους λίγους πραγματικούς ανθρώπους που έχουν παραδόξως παραμείνει αλώβητοι σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν τα στοιχεία αυτού του λαού έτσι ώστε αυτά να ξαναπροσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον ίδιο.

Ένας από αυτούς τους λίγους εναπομείναντες ευσυνείδητους, βρίσκεται προ τιμή μας στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας μας, στη θέση του Προέδρου αυτής. Με αφορμή την επέτειο ανέφερε εχθές εκτός άλλων τα παρακάτω, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να τύχουν περισσότερης προβολής από ότι έτυχαν. Είπε το εξής: «Για να αναπτυχθούμε ως χώρα πρέπει ο κάθε πολίτης από το πόστο που βρίσκεται να κάνει με συνείδηση τη δουλειά του και να επιτελεί το καθήκον του».

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό είναι αυτονόητο. Κι όμως, δυστυχώς δεν είναι. Μακάρι όλοι οι πολιτικοί να είχαν αυτή τη φράση καλά στο μυαλό τους. Ας έδιναν το καλό παράδειγμα έτσι και προς τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς αλλά και τον υπόλοιπο λαό, έτσι ώστε ο καθένας μας να προσέφερε ένα λιθαράκι σε μια συνολική προσπάθεια για πρόοδο. Αν όλοι αυτοί έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αν υπήρχε η αίσθηση του καθήκοντος, τότε οι διεφθαρμένοι και οι τεμπέληδες θα ήταν η μύγα μες το γάλα. Θα ήταν οι δακτυλοδεικτούμενοι και όχι τα πρότυπά μας. Ας ανακαλύψουμε κι άλλους Στεφανόπουλους, ας τους δώσουμε ευκαιρίες κι ας έχουμε καλά στο μυαλό μας τα λόγια του Προέδρου. Άλλη ευκαιρία για το πολύπαθο έθνος μας δεν υπάρχει.

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 11 σχόλια )

ttask: Θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που γράφεις για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία σήμερα, η οποία ακολουθή και μιμείται τα λεγόμενα "δυτικά πρότυπα".
Θα εκφράσω όμως την απορία μου πως είναι δυνατόν να αναρρωτιέσαι για τις πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας σε μια ανάλογη κατάσταση στις μέρες μας. Μπορεί το ερώτημα να είναι καθαρά υποθετικό και να μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό, όμως πιστεύω ότι μερικές φορές ίσως είναι χρήσιμο και να ασχολούμαστε με κάποια υποθετικά θέματα. Πως είναι δυνατό να περιμένουμε αντίδραση από έναν κατ'ευφημισμό πολίτη, όπως ο νεοέλληνας, ο οποίος το μόνο που γνωρίζει είναι τα δικαιώματά του και το μόνο που συστηματικά αγνοεί είναι οι υποχρεώσεις του; Έναν κατ'ευφημισμό πολίτη, ο οποίος έμαθε να βολεύεται στο Δημόσιο (είτε σε ΔΕΚΟ, είτε σε Εφορία, είτε σε Νομαρχία είτε στον Ελληνικό Στρατό, και αυτό είναι το χειρότερο), εθίστηκε στην τακτική της ελάχιστης προσπάθειας και των μέγιστων αποδοχών, που ποτίστηκε με τη λογική της αδιαφορίας και της ιδιοτέλειας και που ξέχασε παντελώς ό,τι έχει να κάνει με το συνολικό, με το κοινωνικό, με το ανιδιοτελές;
Πώς είναι δυνατό να εκλέγουμε πολιτικούς οι οποίος να μην ακολουθούν αυτή τη λογική και αυτές τις αρχές; Αφού "βολεύουν" τους ψηφοφόρους τους, γιατί να μη βολέψουν και τους οικείους τους, τους συγγενείς τους και να μην καλλιεργήσουν έναν νεποτισμό που διαφθείρει το Πολίτευμα και αλλοιώνει τη Δημοκρατία;
Δυστυχώς όλα όσα γράφεις στον επίλογό σου μόνο ως ευχολόγια θα τα δεχόμουν, τα οποία μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Μακάρι να διαψευσθώ... (11/11/2002)
magrini: Αγαπητοί φίλοι,

Φυσικά και κανένας δεν ηρωοποίησε τον Μεταξά ο οποίος φυσικά και ήταν Δικτάκτορας (η Δικτακτορία της 4ης Αυγούστου για τους γνωρίζοντες) και εννοείται ότι δεν στάθηκαν όλοι (κυρίως οι υψηλόβαθμοι) στην θέση που θα έπτεπε να σταθούν. Αλλά η Ελληνική Ψυχή δεν υπάρχει σ΄ αυτούς τους ανθρώπους αλλά στον απλό λαό (που πιστεύω ότι ανήκουμε σ΄ αυτόν) και αυτός είναι που έκανε το θαύμα της Πίνδου, των Οχυρών, της Κρήτης και ένα σωρό άλλα κατορθώματα. Όσο για την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού τις δύο πρώτες ημέρες του πολέμου όσοι έχουν κάνει φαντάροι θα ξέρουν ότι συνήθως στην πρώτη γραμμή υπάρχουν μόνο φυλάκια και κανα δυό τάγματα προκαλύψεως με πολύ μικρή δύναμη.

Μάκης (31/10/2002)
00628: Όλα καλά κι όλα άγια αυτά που γράφετε παιδιά, αλλά μ' αυτό το περί "πολιτικού αναστήματος" (!) του "πολιτικού ανδρός" (!!!) Μεταξά έκανα τέτοιο γέλιο, ρε pagani, που μήνες είχα να το κάνω. Μια φιλική συμβουλή: ΜΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΗ. Αυτοί- και όλοι όσοι βρίσκουν κάποιο δίκιο στους πάσης φύσεως Μεταξάδες- αντιστρέφουν τη ρήση του Σολωμού ότι "εθνικό είναι το αληθινό". Γι' αυτούς, αληθινό είναι μόνο το εθνικό και εθνικίστικο. Δεν λέω, καλός Έλληνας ο Μεταξάς, που του βυθίζανε το "Ελλη" και το βούλωνε να μην κακοκαρδίσει τα φασιστικά του ινδάλματα (φαίνεται στους Έλληνες δεν άξιζε ένας Χίτλερ ή ένας Μουσολίνι, αλλά- ακόμα χειρότερα- μια καρικατούρα τους). Επίσης όταν κηρύχθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο πεφωτισμένος μας δικτάτωρ δεν απελευθέρωσε βεβαίως τους πολιτικούς του κρατουμένους αλλά τους άφησε πέσκεσι στους Γερμανούς, να έχουν μια έτοιμη δεξαμενή μελλοθανάτων, όποτε ήθελαν να εκτελούν Έλληνες (με τη γνωστή αναλογία: 5 Ελλ. για 1 Γερμ.) ως αντίποινα διαφόρων αντιστασιακών πράξεων. Αυτός λοιπόν που "αντέταξε ποιότητα" (όπως λέει κι ο συγγραφέας του άρθρου) ήταν μονάχα ο ανώνυμος Ελληνικός λαός ο οποίος συχνά έδωσε περισσότερα από όσα προσδοκούσαν απ' αυτόν και ο οποίος, αν και συχνά προδόθηκε απ' τους ηγέτες του (κάτι ειπώθηκε για τη συνθηκολόγηση του Στρ. διοικητή Θεσσαλονίκης που δεν ρώτησε φυσικά τους στρατιώτες του), συνέχισε να παλεύει. Και για να μην κλείσουμε με έναν ρομαντικό υπερ- πατριωτικό τόνο, όλοι οι λάοι είχαν στους κόλπους τους πολλούς ανθρώπους που αγωνίστηκαν ηρωικά για ελευθερία και Δημοκρατία (δεν είναι αποκλειστικότητα των Ελλήνων ο ηρωισμός). Και η Ιταλία είχε τους παρτιζάνους της, μα και η Ελλάδα είχε τους Μαυραγορίτες και τους Ταγματασφαλίτες της. Και αφού άνοιξε κουβέντα και για παππούδες, πάω στοίχημα ότι οι παππούδες όλων των σημερινών διαπρύσιων κηρύκων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ήταν Μαυραγορίτες και Ταγματασφαλίτες (κι όχι φυσικά αντάρτες στο βουνό...) Και μια ύστατη επισήμανση: ο χρήστης pagini προφανώς εννοεί την "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών, καθώς απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει ομότιτλο έργο εκδεδομένο απ' την Ακαδημία Αθηνών (που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν είναι κι ο πιο σοβαρός θεσμός στη χώρα μας... βλ. περσινή ανακοίνωση για τα greeklish) (31/10/2002)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Εθνικά Θέματα
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Τη σημασία του καθήκοντος επισήμανε ο Πρόεδρος

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Εθνικά Θέματα
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099