ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Super 3 - Extra 5 26/11/2002

Πρόκειται για τα δύο καινούρια τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τα «μελέτησα» προσεκτικά και θα σας πω τα συμπεράσματα μου εγκαίρως ώστε να είσαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι διότι θα κυκλοφορήσουν από την 25η Νοεμβρίου 2002.

Να σας θυμίσω ότι ειδικά το extra 5 είναι αυτό το παιχνίδι που διαφημίζεται στην TV σε ατμοσφαιρικό ασπρόμαυρο φιλμάκι όπου διαδηλώνουν οι πλούσιοι.

Αρχίζω από το extra5 που είναι και ευκολότερο. Είναι σαν το λόττο, και πρέπει να επιλέξεις από 35 νούμερα τα 5. Η στήλη στοιχίζει 0,50 Ευρώ. Το καινούριο στοιχείο που προστίθεται σε σχέση με το λόττο είναι ότι κληρώνεται κάθε βράδυ και μπορείς να πληρώσεις προκαταβολικά συμμετοχή του δελτίου σου για 7 μέρες, οπότε μπορείς το βράδυ να απολαμβάνεις στη τηλεόραση τη κλήρωση χωρίς να χρειάζεται καθημερινά να πας στο πρακτορείο για να παίξεις. Τα κέρδη είναι προκαθορισμένα και παίρνει το 5αρι 50.000 Ευρώ το 4αρι 125 Ευρώ και το 3αρι 5 Ευρώ.

Το Super3 δείχνει πιο «εύκολο» - δεν υπάρχει εύκολος τζόγος, όλα αυτά είναι παγίδες για να «σου τα παίρνουν»- διότι πρέπει να προβλέψεις ένα τριψήφιο αριθμό. Εδώ οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες διότι είναι 1/1000 και αν παίξεις και 10 αριθμούς γίνονται 1/10. Κοστίζει πάλι 0,50 Ευρώ η στήλη και τα κέρδη είναι 600 φορές τα χρήματα που έπαιξες αν πιάσεις 3αρι. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες κερδών όπου αν πιάσεις την τριάδα ανεξαρτήτως σειράς αριθμών κερδίζεις 100 φορές το ποσό που έπαιξες. Υπάρχουν κι άλλες υποκατηγορίες που κάνουν το παιχνίδι λίγο πιο «μαθηματικό» και πολύπλοκο από τα ήδη κυκλοφορούντα αυξάνοντας τις πιθανότητες των παικτών, περίπου σαν τη ρουλέτα όπου μπορείς να επιλέξεις πιθανότητες ακόμη και 50%, κάτι σαν κόκκινα – μαύρα παίζοντας επί ίσοις όροις με το «σύστημα».

Προσέξτε τώρα: Εδώ η κλήρωση γίνεται δύο φορές την ημέρα, πρωί – βράδυ και μπορείς να συμμετέχεις πληρώνοντας προκαταβολικά για 10 συνεχείς κληρώσεις, δηλαδή για 5 ημέρες.

Σκεφτείτε λοιπόν τώρα αν υποθέσουμε ότι ο αγαπημένος σας αριθμός είναι το 111 και πάρει τυχαία το μάτι σας ότι κληρώθηκε, σκεφτείτε, θέλω να πω, με πόση μανία θα μπορούσατε να αρχίσετε να παίζετε super 3.

Βασικά πιστεύω ότι η μεγάλη παγίδα μ’ αυτά τα δύο παιγνίδια είναι η καθημερινή τους κλήρωση. Το κράτος δυστυχώς έψαχνε κάποιο άλλο τρόπο να εισπράξει χρήματα και αφού δεν κατάφερε να περάσει από τη βουλή το βιντεολόττο έριξε στην αγορά αυτά τα δύο καινούρια “αδερφάκια”.

Η κυρίαρχη ιδέα που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από αυτά τα παιχνίδια είναι ότι δημιουργούν την ψευδαίσθηση του μεροκάματου παίζοντας τζόγο. Ειδικά το super3 παίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανότητες επιτυχίας που μπορούν να προσεγγίσουν και το 40-50% δίνοντας κάποια μειωμένα κέρδη, δημιουργώντας όμως ουσιαστικά την ψευδαίσθηση της επαγγελματικής ενασχόλησης. Όλη αυτή η εικόνα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το σύστημα των καθημερινών κληρώσεων που αυξάνουν και τον εθισμό στο τζόγο με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Δεν ξέρω αν το κοινωνικό σώμα υφίσταται αυτές τις θυσίες στο όνομα των μεγάλων έργων που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2004 αλλά έχει επιλεχθεί ο λάθος τρόπος για να αντληθούν χρήματα
από τον πολίτη που έχει να αντιμετωπίσει αυξημένα οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Ακούω συχνά για νέα κρατικά κέντρα απεξάρτησης από το τζόγο και σκέφτομαι πόσο μεγάλη ειρωνεία θα ήταν να χρηματοδοτούνται αυτά τα κέντρα από τα ίδια τα τυχερά παιγνίδια.

Θέλοντας να μεταφέρω μία ρεαλιστική εικόνα του πάθους του τζόγου θα σας πω ότι αυτή η εντύπωση του εύκολου κέρδους που κάποιος ποντάρει το 8 και έρχεται το 7 και νομίζει ότι παραλίγο θα κέρδιζε και ξαναπαίζει και το 7 και το 8 και το 9 για να είναι κοντά στις «εξελίξεις», αυτή η προσωρινή τύφλωση που σε κάνει να νομίσεις ότι «πλησίασες» και η οποία παρέρχεται όταν τα έχεις χάσει όλα και έχεις παίξει και το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα και τη δόση της πιστωτικής, τότε απορείς πως μπόρεσες να πιστέψεις ότι αυτό το παιχνίδι ήταν ένα μεγάλο «τυρί δίπλα σε μία μικρή παγίδα». Αυτή η εικόνα όμως που «κυνηγάς» κάποιο αριθμό και βγαίνει ένας άλλος ή ακόμη και ο διπλανός παραμένει στο μυαλό σου ελκυστική, και το παιγνίδι δυστυχώς είναι πάντα εκεί και με πολύ όμορφες εικόνες μέσω των διαφημίσεων σου υπόσχεται κέρδη, οπότε ακόμη κι αν κάνεις τον απολογισμό σου, φοβάμαι πολύ πως μόλις έχεις ξανά κάποια χρήματα στη τσέπη θα τρέξεις «πετώντας» στο πρακτορείο.

Από το κλασσικό πλέον: «ο παίζων χάνει και ο πίνων μεθά» μέχρι το σημερινό: «στυλό, δελτίο, πρακτορείο» η κοινωνία μας εμφανίζεται διαρκώς «ανωριμότερη» με φθίνουσες αντιστάσεις στο δέλεαρ του εύκολου κέρδους και χωρίς καθόλου εξαιρέσεις ακόμη και όταν τα τυχερά παιγνίδια σχεδιάζονται από κρατικούς φορείς.

Αν παίξετε δεν έχω παρά να ευχηθώ «καλή επιτυχία».

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 4 σχόλια )

03121: ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟΥ,ΓΝΩΣΤΟΥ ΡΗΤΟΥ << ΒΟΗΘΑ ΜΕ ΦΤΩΧΕ
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ!!>> (10/12/2002)
Kostakis: Ω άφρονες! Ω πτωχοί τω πνεύματι! Τόση ζήλια και καταπίεση σε βάρος των λαϊκών μαζών, που εν ριπή οφθαλμού θα έρθουν δίπλα σας κι ακόμα ψηλότερα; γι' αυτό πολεμάτε το τζόγο; φοβάστε μήπως οι κοινοί θνητοί πλουτίοσυν περισσότερο από σας; Ιδού, λαέ, η άνανδρη επέμβαση του κοινωνικού στάτους, που σου απαγορεύει την πρόσβαση σε "κέρδη πέραν κάθε φαντασίας". Λαέ της Ελλάδος, ξεσηκώσου! Αντέδρασε! "Παίξε, κέρδισε"! Πάρε τα όπλα! "Μο-λύ-βι, δελ-τί-ο, πρα-κτο-ρεί-ο"! Λαέ της Ελλάδας, κυνήγησε την τύχη σου! "Κι αν σου κάτσει;". Έλληνες κι Ελληνίδες... παίξτε χρυσό ποδόσφιαρο "για τα χρυσά κέρδη". Για να φάμε όλοι μαζί τους γεμάτους κουβάδες ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΧΑΙΡΠΗΡΟΥΝΑ!!!!!!

Φιλικά
Κωστάκης (26/11/2002)
ttask: Ως στρατευμένος νέος αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΑΠ (για τον Αθλητισμο και τα Νειάτα ή ΓΤΑΚΤΝ ή ΓΤΠ) που μας παρέχουν τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με κάτι διαφορετικό τις ελεύθερες ώρες μας στο Λόχο, γιατί το Στοίχημα το βαρεθήκαμε! Να'σται καλά κι εσείς και η Ολυμπιάδα! (26/11/2002)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099