ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

2 ανέκδοτα .. 26/1/2003

1 Ανέκδοτο , η πολιτική ,ο έρωτας και τα -σπανίως προσημειωμένα -χαρτονομίσματα.


Με κουρασμένα βήματα , μετά από 20 χρόνια τζόγου , στοιχημάτων και μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης ζωής , ένας τυχοδιώκτης φθάνει μια μέρα στο παζάρι με τις καμήλες. Στη τσέπη του έχει ελάχιστα χρήματα, είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένος , κάποιος άλλος στη θέση του θα ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο και θα ζητούσε ελεημοσύνη , έχει μόνο στα μάτια του τη λάμψη αυτών των ανθρώπων που λίγοι την ξέρουν και που μόνο αυτή φαίνεται να τον κρατάει ακόμα ζωντανό.

Σ’ αυτό το παζάρι καμήλας υπάρχει πολύς κόσμος και όλοι προσπαθούν να αγοράσουν καμήλα πληρώνοντας πάρα πολλά, γιατί κυκλοφορεί μια φήμη ότι βρέθηκε πολύ χρυσάφι στην άλλη άκρη της ερήμου και χωρίς καμήλα είναι αδύνατον να φθάσεις εκεί. Δίνονται μάχες για μία καλή καμήλα , οι τιμές βρίσκονται στα ύψη και κανείς δεν απομακρύνεται και κανένα δεν τρομάζει ούτε ο συνωστισμός ούτε οι τιμές διότι «πολλοί την δόξαν εμίσησαν , το χρήμα ουδείς». Η ώρα περνάει οι καλές καμήλες λιγοστεύουν , μένουν μόνο κάτι άρρωστες και γέρικες που δεν μπορούν ούτε καν να βγουν από την πόλη , πόσο μάλλον να περπατήσουν και στην έρημο. Ο κόσμος στο παζάρι αραιώνει όμως ο άνθρωπος με τη λάμψη στα μάτια δεν απομακρύνεται . Εξακολουθεί να υπολογίζει τη δύναμη των λίγων ζώων που απέμειναν και να ρωτάει τιμές αλλά και πάλι τα χρήματα του δεν τον φθάνουν να αγοράσει έστω και μία απ αυτές τις άχρηστες καμήλες.

Κάποια στιγμή φθάνει σ’ έναν έμπορο που ξέρει να «κόβει» τους πελάτες και πριν αρχίσει τα παζάρια ο έμπορος πρώτος τον ρωτάει: «Πόσα έχεις;» . Όταν ακούει το ποσόν του λεει εμπιστευτικά: «Σ’ αυτή τη τιμή έχω μία καμήλα. Είναι γέρικη αλλά θα καταφέρει να περάσει την έρημο. Το μόνο λεπτό σημείο που θα προσέξεις είναι ότι αν σταματήσει στη μέση της διαδρομής ,πρέπει να κάνεις σεξ μαζί της. Μόλις ικανοποιηθεί θα σηκωθεί μόνη της και θα συνεχίσει να προχωράει. Φυσικά όπως καταλαβαίνεις και η καμήλα είναι κι αυτή ένα θηλυκό. Θα σου συστήσω λοιπόν να της φερθείς με τρυφερότητα και αγάπη και πρόσεξε πολύ μη τη πληγώσεις.» Αυτά είπε ο σοφός έμπορος στο πελάτη και έφυγε από το παζάρι ικανοποιημένος αφού κατάφερε να πουλήσει ακόμα κι αυτή τη γέρικη καμήλα.

Ο φίλος μας ο τυχοδιώκτης λίγο αμήχανος και λίγο υποψιασμένος - είχε κάνει πολύ χειρότερα πράγματα στη ζωή του από το να συνευρεθεί σεξουαλικά με μία καμήλα – έριξε μία τελευταία ματιά στα πίσω πόδια του ζώου ,προσπαθώντας ίσως να φανταστεί πως θα ήταν αυτή η επαφή με….ας μη σκεφτούμε καλύτερα τι μπορεί να φαντάστηκε, και μετά με ένα σάλτο βρέθηκε στη πλάτη της και τράβηξε προς την έρημο.

Έκαναν αρκετά χιλιόμετρα μες τον ήλιο και ο τυχοδιώκτης είχε ξεχαστεί ρεμβάζοντας από το λίκνισμα του βηματισμού του ζώου όταν ξαφνικά η καμήλα σταμάτησε στη μέση της ερήμου και ξάπλωσε κάτω. Την τράβηξε από το χαλινάρι αλλά τίποτε. Τότε θυμήθηκε τον έμπορο και έκανε ότι ακριβώς του είχε πει εκείνος. Η καμήλα πράγματι μόλις ικανοποιήθηκε σηκώθηκε και συνέχισε να προχωράει κουβαλώντας στη πλάτη τον αναβάτη της.

Και πάλι έκαναν αρκετή διαδρομή πριν το ζώο σταματήσει περιμένοντας την αναζωογονητική επέμβαση του ανθρώπου. Και πάλι ο φίλος χωρίς να την πληγώσει και χωρίς να φερθεί βίαια κατάφερε να σηκώσει τη καμήλα στα πόδια της. Και πέρασαν πάρα πολλά χιλιόμετρα μαζί ,τόσα που ο αναβάτης θυμήθηκε όλη αυτή την εικοσαετή πορεία του στο κυνήγι του χρήματος, και η καμήλα σταμάτησε αρκετές φορές και ο αναβάτης κατάφερε με τη συνηθισμένη μέθοδο πλέον να τη σηκώνει και φαίνεται πως πλησίαζαν προς το τέλος της διαδρομής και η αγωνία του τζογαδόρου που μυρίζεται χρυσάφι μεγάλωνε και η ανυπομονησία γινόταν πιο έντονη , όταν η καμήλα σταμάτησε για μια ακόμα φορά.

Κατέβηκε από τη πλάτη της και προσπάθησε να επαναλάβει την δια του σπέρματος αναζωογόνησή της . Όμως το ζώο φαινόταν πολύ νευρικό αυτή τη φορά , κουνιόταν απότομα και δεν του επέτρεπε να «βρει το στόχο του». Εκείνος προσπάθησε ξανά και ξανά αλλά η καμήλα τίποτε. Δεν του καθόταν. Ο άνθρωπος με τη λάμψη στα μάτια ξέρει πως το χρυσάφι είναι πολύ κοντά και προσπαθεί και επιμένει και δεν δέχεται με τίποτε πως η καμήλα θα μπει εμπόδιο στο σκοπό του. Όμως το ζώο τίποτε. Δεν σταματάει ούτε στιγμή , σαν να προσπαθεί να του σπάσει το ηθικό. Τότε μέσα στη μεγάλη απελπισία του ο άνθρωπος ρίχνει μία ματιά γύρο του και βλέπει να τον πλησιάζει μια όμορφη γυμνή γυναίκα κοιτάζοντάς τον με λαγνεία σαν να είχε πολύ καιρό να δει άντρα. ( Θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποια σαν την Ναόμι ή την Ιμάν , μου είναι κάπως δύσκολο να φανταστώ μία γυμνή ξανθιά να τρέχει μόνη της στην έρημο.) Τότε τρέχει προς το μέρος της , πέφτει στα πόδια της γονατιστός και της λεει ικετεύοντας: « Σε παρακαλώ πολύ μου κρατάς λίγο τη καμήλα να τη πηδήξω;»

Εδώ τελειώνει το ανέκδοτο. Ο άνθρωπος απαιτεί από μια ωραία γυναίκα να του κρατήσει τη καμήλα. Ο πολιτικός που θα εντάξει στους υποψηφίους του μία συμπαθέστατη υπερνομάρχιδα , που πιθανόν χορεύει και πολύ λεβέντικα ,θα της ζητήσει να ακινητοποιήσει τη καμήλα. Και όλα αυτά για να φθάσει ανυπερθέτως στο χρυσάφι , στο κέρδος. Οι μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν καλλιτέχνες , τέλεια μοντέλα , άτομα με φαντασία και ευαισθησίες, θέλουν απαραιτήτως κάποιον να κρατήσει τη καμήλα. Ενώ το ζητούμενο είναι μία καλύτερη ζωή , μία πιο όμορφη γυναίκα , μπαίνουμε κάποια στιγμή τόσο βαθιά στο σκότος των παρωπίδων μας που θα ζητήσουμε από το τέλειο πλάσμα των ονείρων μας - από τον εκφραστή της ιδανικής ζωής που φανταζόμαστε ότι κάπου θα υπάρχει -να κρατήσει τη καμήλα. Φαίνεται πως ο συγγραφέας ,ο δημοσιογράφος , οι άνθρωποι που επικαλούνται τη δικαιοσύνη ,που παλεύουν για ένα ιδανικό ,ουσιαστικά κρατάνε κάποιου τη καμήλα. «Οι διανοούμενοι είναι οι τσιρλίντερ της εξουσίας» είπε ο Τσόμσκι.

Δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα γιατί πιστεύω ότι ήδη έχετε κάνει το κάστινγκ σας και έχετε μοιράσει ρόλους σε άνδρες και γυναίκες της πολιτικής , των καλλιτεχνών , του ποδοσφαίρου και ίσως λεω , ίσως … να υπάρχουν άτομα και από το άμεσο περιβάλλον σας , που υποχρεούνται να κρατάνε σε καθημερινή βάση τη καμήλα κάποιου. (για να βοηθήσουν να κερδίσει περισσότερο χρυσάφι)

Το μόνο ίσως που διαπιστώνω με λύπη είναι ότι κι αυτό το άτομο που εκφράζει την ομορφιά , αυτός ο άνθρωπος που με τη ζωή του και τα έργα του φαίνεται να εκφράζει μια ιδανική στάση ζωής, ακόμα κι αυτό το άτομο ,τελικά στην εποχή μας αποδεικνύεται «κατασκευασμένο» . Δηλαδή μιλάμε για μια επίπλαστη ομορφιά ,για μια χρηστική αισθητική που μπορεί να απευθύνεται άνετα στις ανάγκες τηλεοπτικών λίφτινγκ , απατηλών τηλεμάρκετινγκ και ηλεκτρονικών κουφωμάτων ( βλέπε τηλεοπτικά παράθυρα ) διαμορφώνοντας καθημερινά το προφίλ του εν δυνάμει επαγγελματία «καμηλοακινητοποιητή».

…και φυσικά και δεν υπάρχουν εδώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα σήμερα. Εδώ μιλάμε πάντα για έμμισθες υπηρεσίες και όχι για παράνομες πράξεις.

Ίσως σε μία τέτοια μεταβατική εποχή , που μιλάμε συχνά για το τέλος της ιστορίας , το τέλος των εθνικών συνόρων να μιλάμε και για το τέλος των προσώπων , σε μια φάση παντοδυναμίας της εικόνας και υποταγής των προσώπων σε μία λεπτή επιφάνεια, εν είδη θεατρικής μάσκας που καταφέρνει με το ψεύτικο πλαστικό υλικό της να ψευτίζει το «είναι» και να ενισχύει το «φαίνεσθαι».

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

00628: Ποια είναι η "αρχαία, σατιρική (και όχι σατυρική!) έννοια" της λέξεως 'ανέκδοτο';; Γ*** την αρχαιο-α-μάθεια σας... (8/2/2003)
el00672: Ξεκινώντας την ανάγνωση του άρθρου, πίστευα ότι είχα μπροστά μου μία light ιστοριούλα για εύκολη πέψη.Χαίρομαι που διαψεύθηκα.Χαίρομαι που μετά από πολύ καιρό διάβασα 'ανέκδοτο'με την αρχαία,σατυρική έννοια της λέξης. (6/2/2003)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099