www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Καθημερινότητα)

Νεοβάρβαροι 20/3/2003

Για πολλούς αιώνες ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς παρέμενε ανέπαφος, όπως ακριβώς ήταν κατά το διάστημα που σε αυτόν ζούσαν, δρούσαν, φιλοσοφούσαν, έκαναν τις συναλλαγές τους οι αρχαίοι Έλληνες, των οποίων ισχυριζόμαστε ότι είμαστε απόγονοι και κοινωνοί του Πολιτισμού τους. Σε αυτόν αισθανόταν ο περιπατητής την ατμόσφαιρα της Αγοράς, του χώρου στον οποίο γεννήθηκε το κορυφαίο πολίτευμα, η Δημοκρατία. Στην Αγορά αναπτύχθηκαν φιλοσοφικές σχολές και ιδέες, σε αυτήν έκαναν τα πρώτα τους βήματα το εμπόριο και η οικονομία. Έφτασαν όμως μερικές δεκατείες νεοβαρβαρισμού, νεοελληνισμού, ξιπασμού και νεοπλουτισμού για να δεχθεί κι αυτός τις επιδράσεις του πολιτισμού μας. Δίπλα στα αρχαία ελληνικά, στα ρωμαϊκά και στα βυζαντινά ευρήματα έβαλε τη
σφραγίδα της η σημερινή Ελλάδα, η Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, της Ενωμένης Ευρώπης και της Ο.Ν.Ε. Τι έκανε; Πολύ απλά, έκρινε σκόπιμο, εν όψει της Προεδρείας της Ε.Ε. και των εκδηλώσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Αρχαία Αγορά, να ασφαλτοστρώσει το δρόμο από την είσοδο της Αγοράς μέχρι τη στοά του Αττάλου, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τα πολυτελή αυτοκίνητα των ευρωπαίων αντιπροσώπων, να μπορέσουν να βεβηλώσουν το χώρο οι κύριοι με τα Gucci σκαρπίνια τους και οι κυρίες με τις Prada γόβες τους χωρίς το φόβο να γλυστρίσουν ή να λασπωθούν.

Κατά τη διάρκεια των έργων έχουν ασφαλώς προκληθεί ζημιές στο χώρο, λόγω των βαρέων οχημάτων που μετακινούνται, για να μην αναφερθούμε στην αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες, ασημαντότητες, μπροστά στο έργο που θα αναδείξει το χώρο και θα διευκολύνει την πρόσβαση! Δυστυχώς αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αρχοντοχωριάτες, κρεττίνοι, ευρωλιγούρηδες (τάδε έφη Ζουράρις), κομπλεξικοί και νεόπλουτοι. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μαϊμουδίσουμε τις συμπεριφορές των δυτικοευρωπαίων, δυσκολευόμενοι όμως να αποβάλλουμε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας. Ζούμε για το φαίνεσθαι και όχι για το είναι. Πιστεύουμε ότι με την επιδειξιομανία μας θα κατορθώσουμε να κερδίσουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό των υπολοίπων. Βλέπουμε τους ηγήτορες και τους ταγούς της εξουσίας να υιοθετούν ηγεμονικές συμπεριφορές, ωσάν να επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από την πλέμπα. Ζήσαμε την εμπειρία του αποκλεισμού οικοδομικού τετραγώνου στο Κολωνάκι, ώστε να επισκεφθεί εύκολα, γρήγορα και ακίνδυνα η κυρία Αγγελοπούλου το κομμωτήριό της. Καθημερινά βιώνουμε τον αποκλεισμό δρόμων και τη μεταφορά αυτοκινήτων για να διαβούν οι εκλεγμένοι και λαοπρόβλητοι βουλευτές και πολιτευτές μας. Ζήσαμε την εξόντωση δεκάδων αδέσποτων ζώων του Ζαππείου, ώστε να μην πάρει ο τηλεοπτικός φακός κανένα σκύλο ή καμμιά γάτα δίπλα στους καρλομάγνους και στους πρίγκηπες της Ευρώπης. Πιθανότατα θα βιώσουμε μαζικότερη εξόντωση αδέσποτων εν όψει της Ολυμπιάδας, γιατί τους έχουν πει ότι στις πολιτισμένες χώρες δεν κυκλοφορούν αδέσποτα στους δρόμους. Ενδεχομένως να εκδιώξουν και τους άστεγους, αφού και αυτοί αμαυρώνουν την εικόνα της σύγχρονης και πολιτισμένης Αθήνας. Τι θα λέγατε αν διώχναμε και όσους είναι κοντοί, χοντροί και άσχημοι, ώστε να μείνουν μόνο εκείνοι που μοιάζουν καθαροί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Μετά το Μαραθώνα και την Αρχαία Αγορά, ας κάνουμε και μια χωροταξική παρέμβαση και στην Ακρόπολη για να ανεβαίνουν με τα 4Χ4 μέχρι τα Προπύλαια, ας φτιάξουμε και ένα υπαίθριο μπαρ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός για να παίρνουν το brunch τους τα μέλη της ΔΟΕ, ας κάνουμε και μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Δήλο για να εκμεταλλευτούμε το μαγευτικό τοπίο.

Μετά την έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον, αποκτήσαμε εσχάτως και έλλειψη σεβασμού απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Θέσαμε πλέον καινούριους στόχους, νέες αξίες και νέες αρχές στα κελεύσματα των οποίων οφείλουμε να υπακούσουμε. Οφείλουμε να δείχνουμε με κάθε μας ενέργεια τις δυτικοευρωπαϊκές μας καταβολές, την αριστοκρατική μας καταγωγή και τον πρόσφατα και εύκολα, χάρη στην καπατσοσύνη, αποκτηθέντα πλούτο μας. Οι αρχές του μέτρου, της σύνεσης και της απλότητας αντικαταστάθηκαν από την κατανάλωση σε βαθμό σπατάλης, την επίδειξη σε βαθμό συμπλεγματικό και την απαξίωση του παρελθόντος για τη δόμηση του μέλλοντος. Στο πνεύμα αυτό ισοπέδωσης, απαξίωσης και αμάθειας, βασισμένος στην ημιμάθεια, στην προχειρότητα, στην εντυπωσιοθηρία χτίζεται ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα κληθούμε να υπερασπιστούμε, αυτές θα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, αυτές θα γραφτεί στην νεοελληνική ιστορία ότι υιοθετήσαμε στον 21ο αιώνα. Ντροπή μας!

Τάσος Τάσκαρης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=632&ac_id=18