www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Καθημερινότητα)

Γεωμετρικοί τόποι 19/8/2003

Μου άρεσαν οι γεωμετρικοί τόποι στο λύκειο. Ήταν ένα μάθημα για να εξασκείς τη φαντασία σου. Γεωμετρικοί τόποι είναι ένα σύνολο σημείων που έχουν μία κοινή ιδιότητα. Ας πούμε ο κύκλος είναι ένας γεωμετρικός τόπος γιατί όλα τα σημεία του απέχουν ίση απόσταση από το κέντρο. Μια παράλληλη γραμμή είναι γεωμετρικός τόπος γιατί όλα τα σημεία της απέχουν εξ ίσου από την παράλληλή της. Τώρα πιστεύω να τα θυμηθήκατε κάπως.

Στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και σήμερα, μεγάλοι τζογαδόροι προσπάθησαν να επιλύσουν το «γεωμετρικό τόπο» του κέρδους. Ποιες μετοχές κερδίζουν; Ποια νούμερα βγαίνουν συχνά στο καζίνο, στο σούπερ 3, στο τζόκερ;.... Ματαίως. Το πρόβλημα θεωρείται άλυτο. Όμως οι γεωμετρικοί τόποι εξακολουθούν να έχουν ενδιαφέρον.

Μετά το λύκειο τους θυμήθηκα στο πανεπιστήμιο, στη μικροβιολογία, στις φυγοκεντρίσεις του αίματος. Εκεί περιστρέφοντας με μεγάλες ταχύτητες το αίμα μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, σωματίδια με το ίδιο βάρος καταλαμβάνουν την ίδια γραμμή (θέση) στα τοιχώματα του δοκιμαστικού σωλήνα. Έτσι ξεχωρίζουν τα λευκά από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και ομοίως άλλοι παράγοντες που περιέχει το αίμα καταλαμβάνουν τη δική τους θέση μετά τη φυγοκέντριση. Μόλις τελειώσει η φυγοκέντριση είναι όλα τακτοποιημένα στη θέση τους. Κάπως έτσι βέβαια γίνονται και οι μικροβιολογικές εξετάσεις και οι γνωστές αναλύσεις αίματος όπως καταλαβαίνετε. Φυσικά και δεν είχαμε εκεί πρόβλημα γεωμετρικών τόπων αλλά... αυτή η σύμπτωση να βρίσκονται στην ίδια γραμμή σωματίδια με την ίδια μάζα με έκανε να το συνδυάζω πάντα με τους γεωμετρικούς τόπους.

Πάμε τώρα να δούμε ένα σύγχρονο γεωμετρικό τόπο. Μάλλον μια τεράστια φυγόκεντρο που λειτουργεί δίπλα μας. Εμείς κοιτάζουμε τώρα κατευθείαν στα τοιχώματα του σωλήνα. Να τι βλέπουμε:

Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο του φυγοκεντρούμενου σωλήνα και οι φτωχοί φτωχότεροι στο πιο χαμηλό.

Ανάμεσα στις δύο ακραίες γραμμές είναι :
οι πολιτικοί στη γραμμή του ψέματος,
οι δημοσιογράφοι στη γραμμή της υποκρισίας,
οι ιδιωτικοί υπάλληλοι «στην πρίζα»,
οι αλλοδαποί στην ημιπαρανομία,
οι ιμπεριαλιστές στη γραμμή του αίματος,
οι φανατικοί στη γραμμή του Αλλάχ,
οι ευρωπαίοι στη γραμμή της αστερόεσσας,
οι αμερικανοί στη γραμμή της έπαρσης,
οι τραπεζίτες στη γραμμή της τοκογλυφίας,
οι χρήστες του διαδικτύου στη γραμμή της μοναξιάς,
οι γυναίκες στη γραμμή της σιωπής,
οι νέοι στη γραμμή της αβεβαιότητας......
σίγουρα θα βλέπετε κι άλλους σ’ αυτή τη φυγόκεντρο εσείς.... θα αφήσω λίγες γραμμές.
Προσθέστε τους:
.......................................................
.......................................................
.......................................................
.......................................................

Αυτό που αναρωτιέμαι τώρα είναι: Ποιος περιστρέφει τόσο δυνατά τη φυγόκεντρο της ζωής μας, ώστε να μας έχει αποξενώσει τόσο μεταξύ μας και να μας έχει «τακτοποιήσει» τόσο ομοιόμορφα μέσα σ’ αυτά τα αναπόφευκτα νοητά σύνορα;

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=666&ac_id=18