ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Παιδεία
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Είμαστε λίγοι και μικροί... 27/8/2004

Η χτεσινή βραδιά αποτελεί ένα μελανό σημείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ό,τι καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο μετά από τα σκάνδαλα του ντόπινγκ και το κουτοπόνηρο και άκρως νεοελληνικό κρυφτούλι στο ΚΑΤ, το γκρεμίσαμε χτες και μάλιστα ομόφωνα. Εβδομήντα χιλιάδες Έλληνες θεατές, γιατί φίλαθλοι δεν ήταν, ούτε ιδέα από στίβο και ευγενή άμιλλα είχαν, με την παρουσία τους αμαύρωσαν τον τελικό των 200μ. ανδρών. Η αθλητική μας παιδεία αποδείχτηκε απολύτως ανεπαρκής. Πηγαίνοντας στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσω αγωνίσματα του στίβου, είδα γύρω μου ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν στοιχειώδη γνώση συμπεριφοράς απέναντι στους αθλητές, όπως για παράδειγμα ότι έπρεπε να κάνουν ησυχία κατά την εκκίνηση των αγωνισμάτων δρόμου. Παρόλα αυτά δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να γίνει ό,τι έγινε χτες. Εβδομήντα χιλιάδες θεατές με τις φωνές τους και τις αποδοκιμασίες τους, αισθανόμενοι αδικημένοι για την υπόθεση του Κεντέρη και της Θάνου, προκάλεσαν άκυρες εκκινήσεις και δεκάλεπτη καθυστέρηση. Τα γεγονότα αυτά σαφώς και προκάλεσαν άγχος στους αθλητές και απέσπασαν την προσοχή τους από το αγώνισμα.

Σκέφτηκε κάποιος από τους θεατές ότι αυτοί οι αθλητές αφοσίωσαν τέσσερα χρόνια από τη ζωή τους μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε αυτόν τον τελικό της Αθήνας; Σκέφτηκαν τον Fredericκs, ο οποίος ήθελε να κλείσει την καριέρα του στους στίβους με ένα μετάλλιο στην Αθήνα; Πέρασε από το μυαλό τους ότι ο στίβος δεν είναι ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή πυγμαχία; Έχουν κατανοήσει τι θα πει στίβος; Συνειδητοποιούν γιατί ο στίβος είναι το κορυφαίο αγώνισμα των Αγώνων; Έχουν τρέξει έστω και μια φορά στη ζωή τους σε έναν αγώνα για να καταλάβουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία στην απόδοση ενός αθλητή; Είναι τόσο δύσκολο να βγάλουν τον Ευαγγελάτο από το κεφάλι τους και να ξεφύγουν από την πλύση εγκεφάλου που τους γίνεται καθημερινά από την τηλεόραση και τον Τύπο; Μπορούν να βγουν λίγο από τη μιζέρια του νεοέλληνα, ο οποίος έχει μανία καταδίωξης από κάθε ξένο και πλάθει με τη φαντασία του ίντριγκες εναντίον του αγνού και άμωμου Ελληνικού Έθνους; Είναι δυνατόν να μη βλέπουμε παντού συνωμοσίες εναντίον μας και να μην αναφέρουμε ακόμα και στο στίβο τη λέσχη Μπίλντενμπεργκ;

Όπου υπάρχουν αγωνίσματα, υπάρχουν και κανονισμοί. Όταν παραβαίνονται οι κανονισμοί, οι αθλητές πρέπει να τιμωρούνται. Ζητήθηκε από τον Κεντέρη να περάσει από έλεγχο κι εκείνος αντί να είναι στο Ολυμπιακό χωριό, είχε πεταχτεί σε έναν κολλητό του, στο σπίτι του να πάρει ρούχα, στον Τζέκο να χτυπήσει ενέσεις ή να πάει βόλτα το σκύλο του. Ποσώς ενδιαφέρει την επιτροπή ελέγχου και καλά έκανε και παραιτήθηκε από τους Αγώνες. Μπορεί να υπάρχουν υποψίες για τους Αμερικάνους αθλητές, οι οποίοι κρύβονται στη βάση της Σούδας όπου δεν μπαίνει κανείς χωρίς ειδική άδεια, και όπου τους αλλάζουν βαλβολίνες, λάδια και εφεδρίνες οι αλχημιστές της ομάδας. Ποσώς μας ενδιαφέρει! Ας αναλάβει η επιτροπή των Αγώνων τις ευθύνες της και τα μέτρα της. Εμείς θα πάρουμε το δίκιο στα χέρια μας και θα τους λιντσάρουμε; Ή θα τους γιουχάρουμε για να τους τιμωρήσουμε; Είμαστε σοβαροί; Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αθώοι, πώς τους κατακρίνουμε τόσο εύκολα; Έτσι δείχνουμε την ανωτερότητά μας και τη σημασία που αποδίδουμε στα ιδεώδη του αθλητισμού και του ολυμπιακού πνεύματος;

Γίνεται μια προσπάθεια να ξεκολλήσουμε λίγο από τη μιζέρια μας και πάμε μόνοι μας και βγάζουμε τα μάτια μας! Είναι άδικος μετά ο χαρακτηρισμός: «ο κλασικός, ο μαλάκας, ο Έλληνας»; Ολόκληρος Τσάρτας, πρωταθλητής Ευρώπης, βγήκε μετά το τέλος του Euro 2004 και δήλωσε ότι ο προπονητής του δεν τον χρησιμοποιούσε όσο θα ήθελε. Να μη μείνει κάτι καλό και θετικό, να το διαβρώσουμε κι αυτό! Να μη μείνει η καλή εντύπωση από τους Αγώνες και την άψογη και άρτια διοργάνωσή τους, όχι για τους ξένους, αλλά για εμάς τους ίδιους, αλλά να ρίξουμε την κλωτσιά και να τα ρίξουμε όλα. Μόνοι μας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις!

Δυστυχώς θα δούμε το ΟΑΚΑ, που θα διατεθεί για ποδοσφαιρικούς αγώνες, να καταρρέει, για αυτό τα σιντριβάνια θα στερέψουν ή θα γεμίσουν με βρωμόνερα, για αυτό θα σπάσουν τα πλακάκια στον περιβάλλοντα χώρο και τα καθίσματα εντός του σταδίου με το πρώτο ανάποδο σφύριγμα του διαιτητή, για αυτό θα σπάσουν ό,τι δέντρο έχει φυτευτεί και θα γράψουν σε όποιο τοίχο βρει ο κάθε κάφρος το όνομά του και την παρόλα του. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν θα υπάρχουν δέκα χιλιάδες μπάτσοι, όπως υπάρχουν στους Ολυμπιακούς, να τσιμπήσουν τον κάθε κρετίνο και να τον στείλουν σπίτι του, αν όχι και στον εισαγγελέα, αφαιρώντας του παράλληλα το δικαίωμα να ξαναπατήσει το πόδι του σε γήπεδο, γιατί όπως φαίνεται, μόνο με το βούρδουλα καταλαβαίνουμε και όχι με τα λόγια. Γιατί όπου απαιτείται η κόσμια συμπεριφορά, η οποία σαφώς αποτελεί προϊόν Παιδείας, ερχόμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Θα δούμε τα Ολυμπιακά ακίνητα να δίνονται σε ημέτερους για ένα κομμάτι ψωμί, θα δούμε τα κονδύλια συντήρησής τους να εκμηδενίζονται, θα χάσουμε την ευκαιρία να γίνουμε άνθρωποι, επειδή δεν θα υπάρχει ένας Ζακ Ρογκ να μας σπάει τα νεύρα κάθε τρεις και λίγο, αμφισβητώντας την ικανότητά μας να διοργανώσουμε τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του Κόσμου. Θα έχουμε να παλέψουμε μόνο με τους εαυτούς μας και με τη μιζέρια μας. Θα παλεύει η Λιάνης με τον Ορφανό, ο Βενιζέλος με τον Ρουσσόπουλο, ο Κωστάκης με τον Γιωργάκη και ο εμετός δεν θα έχει σταματημό. Θα ξεχάσουμε και τον Πύρρο και τον Σαμπάνη και τον Μπίμη και τον Συρανίδη και τη Χαλκιά και τον Κακλαμανάκη και την Τσουλφά και την Μπεκατώρου και τον Ταμπάκο και τον Ηλιάδη και την Τσουμελέκα και την Κελεσίδου και τη Δεβετζή και τον Πολύμερο και τον Σκιαθήτη και τον Κιουρεγκιάν και τις κοπέλες του πόλο.

’ει σιχτιρ, κωλοέλληνες!

Τάσος Τάσκαρης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
’λλα άρθρα του

Σχολιασμός ’ρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 5 σχόλια )

stefanos: με όλο το σεβασμό spiraz δεν καταλαβαίνω γιατί βρίσκουμε ή μάλλον δημιουργούμε ψαγμένα κίνητρα για να δικαιολογήσουμε την καφρίλα μας. Αυτό που έσπρωξε όλον αυτόν τον κόσμο να γιουχάρει στο στοίβο είναι το γεγονός ότι πέταξε ουσιαστικά κάμποσες εκατοντάδες ευρώ για να δει τους Αμερικάνους να κάνουν το 1-2-3. Δεν πλήρωσαν τόσα λεφτά για να δουν αυτό, για άλλα είχαν προετοιμαστεί.
Ο Έλληνας μπροστά στην ήττα βρίσκει τρόπους να αποδίδει/μετατοπίζει ευθύνες αριστερά δεξιά αλλά ποτέ στον εαυτό του.
Δεν είδα κανέναν να αποδοκιμάζει τη νοοτροπία του "ο πρώτος είναι το παν και ο δεύτερος τίποτα" στην κούρσα της Χαλκιά. Εκεί ο κόσμος χάρηκε και πανηγύρισε και πήγε σπίτι του ξένοιαστος.
Με βάση ποια λογική ντοπάρονται οι Αμερικάνοι και όχι η Χαλκιά; Ή μήπως είναι καταδικαστέα και η Χαλκιά; Πόσοι είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν τη Χαλκιά σε περίπτωση που είναι ντοπέ ή έχουν έστω την πρόθεση να ερευνηθεί το αν έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών;
Η μόνη διαμαρτυρία που θα έπρεπε να γίνει αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται είναι κατά όλων αυτών των ανίκανων που άφησαν τους δικούς μας αθλητές να ξεμπροστιαστούν έτσι τη στιγμή που όλοι οι άλλοι τη βγάζουν καθαρή. Δε μας την έφερε κανένας ούτε μας την είχαν στημένη. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και στο ελάχιστο με τον ελληνικό αθλητισμό ξέρει για πόσο μεγάλες γκάφες είναι ικανοί οι αθλητικοί παράγοντες.
Εμένα προσωπικά η φάση με το γιουχάρισμα των Αμερικάνων μου θυμίζει πολύ την τρομερή γκάφα του ΠΑΟΚ και την παντελή έλλειψη αντίδρασης των κατά τα άλλα πάντα ενεργών και δραστήριων φιλάθλων του οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα βρουν κάποιο τρόπο να το αποδώσουν και αυτό στο αθηναϊκό κατεστημένο που τους καταδυναστεύει και δεν τους αφήνει να μεγαλουργήσουν.
’ντε πάλι στα ποδοσφαιρικά το γύρισα, μαζεύτε με.
(3/9/2004)
spiraz: διαφωνω.ειμαστε καφροι οχι ομως περισσοτερο απο τα συνηθησμενα.Τα κλασσικα που γινονται στο γηπεδο και αλλου καθε κυριακη αλλα και προσφατα στο τζουντο που γιουχαραν τον ταιβανεζο...Στο στιβο το θεμα ηταν διαφορετικο.Περα απο τον θαυμασμο στον κεντερη και την αδυναμια να χωνεψουμε οτι τελικα ο μυθος <μπορει >> να ηταν ντοπαρισμενος,<<μπορει>> να ειχε σκηνοθετησει το ατυχημα και και και(καποτε θα μαθουμε την αληθεια)υπηρχε συνολικη αποδοκιμασια εναντιων αυτης της νοοτροπιας.Ο κοσμος εξεγερθηκε οταν ειδε δεκα μαυρους, φουσκομενους σαν παλαιστες να ειναι στην εκκινηση και τους αμερικανους διπλα διπλα ,να τερματιζουν ο ενας πισω απο τον αλλο καιολοι με κατω απο τα 9 δευτερα(...)Μονο και μονο επειδη αυτοι εχουν καλυτερα αναβολικα και δεν πιανονται και αν τους τιμωρησουν ποτε ξαναπαιζουν χαλαρα.Δεν φταιει ο κεντερης και η θανου ειναι συνολικη η νοοτροπια του χαπιου και της ντόπας για το μεταλλιο, για το ρεκορ ,ολη η κουλτουρα του τυπου ο πρωτος ειναι πρωτος και ο δευτερος τιποτα, που ασυναισθητα εκδηλωσαν με αφορμη τον Ελληνα αθλητη (2/9/2004)
skotro: Το ότι οι έλληνες είμαστε λίγο πίσω σε κανόνες συμπεριφοράς και γενικότερα κουλτούρα φαντάζομαι είναι γνωστό. Όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το γεγονός σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ που να απαλλάσσει τη ΔΟΕ από τις τεράστιες ευθύνες της. Στην κούρσα των 200 κέρδισαν 3 αθλητές από τις Η.Π.Α. Με κάποιο περίεργο τρόπο, η ομάδα του στίβου των ΗΠΑ κρυβόταν σε βάση στην Κρήτη για κάποιες μέρες και απέφευγε τους ελέγχους με τρόπο προκλητικότατο. Παρά ταύτα, κανένα ρεπορτάζ δεν ακούσαμε για το τι έγινε τελικά με το Moris Green και τους άλλους αθλητές τους που πιθανότατα δεν πέρασαν ποτέ από προληπτικούς ελέγχους. Ο έλληνας, αν και άκομψος στις αντιδράσεις του, αυτά ήθελε να επικρίνει και είναι βέβαιο ότι η κριτική που δεχθήκαμε από τα διεθνή μέσα σχετικά με αυτό το συμβάν έχει ως στόχο να στηλιτεύσει αυτή την αντίδραση για να απομακρύνει τα μάτια του κοινού από το ουσιώδες. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει: μπορεί ο έλληνας να αντιδρά με κραυγές και να γίνεται ρεζίλι, αλλά κάτι τύποι σαν τον Ζακ Ρόμπ(α) τον φοβούνται γιατί τους δυσκολεύει τη ¨"δουλειά". (30/8/2004)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Παιδεία
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός ’ρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Παιδεία
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099