ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ιστορίες
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα 8/12/2004

( …ως μικρομεσαία επιχείρηση που προσπαθεί να επιβιώσει στις σύγχρονες συνθήκες)

«Το κοριτσάκι» διατηρούσε μία μπουτίκ σπίρτων στην προέκταση Χαριλάου Τρικούπη
«Έχετε ζαρωμένα σπίρτα;» ρώτησε ο πρώτος πελάτης «το κοριτσάκι» .
Η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη. Όλοι ζητούσαν «ζαρωμένα» σπίρτα από το πρωί. «Το κοριτσάκι» δεν πούλησε τίποτε μέχρι το μεσημέρι.

Πριν δούμε τι θα συμβεί σ’ αυτό το «σύγχρονο κοριτσάκι» ας επιστρέψουμε στο Άντερσεν.
Ο Άντερσεν έβαλε τέτοιους όρους στο παραμύθι του , που η εξέλιξη να είναι μονόδρομος του κοριτσιού προς την αυτοκαταστροφή. Το πιο φρικιαστικό σημείο ήταν το μαρτύριο αυτής της ακολουθίας των μικρών απολαύσεων που κρατούσαν όσο και η φλόγα κάθε σπίρτου.

Ας δούμε αυτούς τους όρους
1. Το κοριτσάκι λειτουργούσε με δανεικά κεφάλαια
2. Η πτώση των πωλήσεων επέφερε ποινές από τον δανειοδότη.
3. Κρύωνε (άσχημες συνθήκες εργασίας)
4. Πεινούσε ( κακές υποδομές στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού)
5. Δεν είχε ούτε το χρόνο με το μέρος της για να λειτουργήσει με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Στη μπουτίκ στη προέκταση Χαριλάου οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες.
Στις 13.00 το μεσημέρι «το κοριτσάκι» κλείδωσε για λίγο το μαγαζί και πετάχτηκε για ένα σφηνάκι στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Μιχαήλ Αγγέλου. Ο μπάρμαν άφησε στο πάγκο ένα μπράντυ σε σφηνάκι και «το κοριτσάκι» έβγαλε ένα κουτί σπίρτα και το άναψε.
«Μα καλά δεν έχεις ζαρωμένα σπίρτα ;» ρώτησε με απορία ο μπάρμαν, κοιτάζοντας τα σπίρτα της. «Επιτέλους τι γίνεται με τα ζαρωμένα σπίρτα , από το πρωί όλοι ζητάνε ζαρωμένα και δεν έχω πουλήσει τίποτε» του είπε.

Ο Μπάρμαν έσκυψε στο αυτί της ενώ με το ένα χέρι σκέπασε το σφηνάκι που φλεγόταν και ψιθύρισε εμπιστευτικά: «Νομίζω ότι τα φέρνει στη πόλη μας κάποιος Ζάρας, αλλά θεωρείται κοινό μυστικό πλέον.» «Το κοριτσάκι» κατέβασε το ζεστό σφηνάκι μονορούφι και επέστρεψε στη μπουτίκ.

Μόλις έβαζε το κλειδί στη πόρτα μία νεαρή κοπέλα τη ρώτησε αν έχει ζαρωμένα σπίρτα . Το κοριτσάκι το πήρε πατριωτικά και ρώτησε : «Γιατί ζαρωμένα ; Τα σπίρτα μας ανάβουν πολύ εύκολα»

«Τα ζαρωμένα είναι πιο φθηνά» είπε η πελάτις.

Είναι Χριστούγεννα του 2001. Κάνει πολύ κρύο έξω. «Το κοριτσάκι» καθισμένο στο γραφείο κοιτάζει με θλίψη τους περαστικούς. Έχει δύο βδομάδες καθυστέρηση, είναι τριανταένα χρονών , κρατάει αυτή τη μικρή μπουτίκ για λογαριασμό του αρραβωνιαστικού της και χθες μόλις του αποκάλυψε το πρόβλημα είδε μια φοβερή αδιαφορία στα μάτια του. Μετά πήρε την εξής καθησυχαστική απάντηση: «Άσε να περάσουν οι γιορτές και μετά πάμε στο γιατρό».

Άναψε ένα τσιγάρο και σκέφτηκε ότι ούτε το σφηνάκι έπρεπε να πιει ,αν είναι έγκυος ,ούτε να καπνίσει.
Ας δούμε τις δυνατότητες που θα έδινε πιθανώς ο Άντερσεν στο σημερινό κοριτσάκι.

1. Η επιχείρηση δεν είναι δική της αλλά αγαπάει τον ιδιοκτήτη. (Σίγουρα τον αγαπάει όμως;)
(Αυτός την αγαπάει;)
2. Χρωστάνε αρκετά χρήματα και έχουν κόψει πολλές επιταγές.
3. Αν τελικά είναι έγκυος πρέπει να σκεφτεί πολύ αν θα το κρατήσει.( Να το αποφασίσουν μαζί;)
4. Μπορούν να παντρευτούν με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν αυτό τον καιρό; (Θέλει αυτός να παντρευτούν;)
5. Ποιο πρόγραμμα της ταιριάζει καλύτερα για το μέλλον της: Γυναικεία επιχειρηματικότητα, νεανική επιχειρηματικότητα ή δάνειο από τράπεζα που εξοφλείς πρώτα τους τόκους και το κεφάλαιο όταν έχεις χρήματα; ή μήπως ένας γάμος και μία βιαστική ανακαίνιση του μαγαζιού ;
6. Μήπως υπάρχει άλλη λύση;

Έκλεισε για δεύτερη φορά το μαγαζί και κατευθύνθηκε προς τα «ζαρωμένα σπίρτα».
Πολύς κόσμος ήταν εκεί. Έφθασε ως το ταμείο . Πήρε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που με πολύ φιλικό τρόπο εξηγούσε πως μπορείς να δουλέψεις γι’ αυτούς. Έδωσε μάχη για να βγει έξω παλεύοντας με ένα τεράστιο πλήθος που όλοι κρατούσαν ζαρωμένα σπίρτα. Ήταν πράγματι πολύ φθηνά και κανέναν μα κανένα δεν πείραζε που ήταν λίγο «ζαρωμένα» αυτά τα σπίρτα.
Πήρε μία βαθιά ανάσα στην έξοδο και περπάτησε προς το φαρμακείο. «Ένα τεστ εγκυμοσύνης και τύλιξέ το να μη φαίνεται σε παρακαλώ» ψιθύρισε στη φαρμακοποιό.
Περπάτησε για λίγο μέσα στη χριστουγεννιάτικη κίνηση προσπαθώντας να ξεχαστεί , κοίταξε τις βιτρίνες , τα Χριστούγεννα έχουν αυτή τη καταλυτική μαγεία να σε ηρεμούν. Έφθασε στη μπουτίκ και πήγε στο πίσω μέρος στη τουαλέτα. Έκανε το τεστ και άφησε τη συσκευή ακίνητη μπροστά στο καθρέφτη και γύρισε στο γραφείο να περιμένει ένα μισάωρο περίπου για να φανούν τα αποτελέσματα.
Κοίταξε έξω. Ξαναθυμήθηκε το ύφος του όταν του είπε χθες για την καθυστέρηση. Είναι το ύφος αυτών των ανθρώπων που γύρω από το λαιμό τους η θηλιά –φτιαγμένη από τις έννοιες : επιταγές, μαγαζί , πελάτες – άλλοτε σφίγγει και άλλοτε χαλαρώνει και ο μόνος τρόπος να αντέχουν είναι το αλκοόλ της αδιαφορίας.

Πήρε ένα σημείωμα στα χέρια της και προσπάθησε να του γράψει κάτι. Όσο έγραφε στα μάτια της έτρεχαν δάκρυα. Ένας φοβερός θυμός φούντωσε μέσα της. Έσκισε το σημείωμα . Πήρε ένα καινούριο χαρτάκι και προσπάθησε να του ξαναγράψει . Σε λίγο έκλαιγε και έσκιζε κάθε τι που έγραφε.
Κάποια στιγμή σταμάτησε να κλαιει. Δεν κατάλαβε καν ούτε πόση ώρα πέρασε για το τεστ. Άφησε το τελευταίο σημείωμα στο γραφείο (αυτό δεν το έσκισε) και ξεχνώντας το τεστ προχώρησε προς την έξοδο, κλείδωσε και βγήκε…… Πήρε μαζί της μόνο ένα κουτί σπίρτα.
Όταν την άλλη μέρα εκείνος πήγε στο μαγαζί γιατί δεν κατάφερε ως το βράδυ να τη συναντήσει – δεν απαντούσε ούτε στο κινητό – είδε το χαρτάκι στο γραφείο και διάβασε μία και μοναδική λέξη που τον αιφνιδίασε: «Χωρίζουμε»

Ιωάννινα 27-12-2001
(Επίλογος?)
Η προσπάθεια να κάνουμε ένα ριμέϊκ στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» είχε το ίδιο –δυστυχώς – αποτέλεσμα . Το εντάξαμε σε συνθήκες - σημερινή αγορά - που οδήγησαν «το κοριτσάκι» στην αυτοκαταστροφή. Τώρα βέβαια δεν είναι και τόσο καταστροφή να κόψει με μία λέξη - «Χωρίζουμε» - το άρρωστο κομμάτι της μέχρι τώρα ζωής της. Σίγουρα υποφέρει αυτή τη στιγμή που εμείς διαβάζουμε την εφημερίδα μας , μάλλον κλαιει τόσο σπαρακτικά ,όσο και τις στιγμές που προσπαθούσε να γράψει το σημείωμα , έχει ανοικτό το κινητό και αφήνει αναπάντητες όλες τις κλήσεις αυτού του ψυχρού «εργοδότη», ενώ απολαμβάνει ανάμεσα στους λυγμούς της –κοιτάζοντας την αναγνώριση κλήσης- το γεγονός ότι αυτός προσπάθησε πάρα πολλές φορές να της μιλήσει, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτές τις στιγμές υποφέρει…

Πρέπει να του δώσει κάποιες εξηγήσεις για τη φυγή της ; Υπάρχει περίπτωση να τα ξαναβρούν;
Επειδή σας υποσχέθηκα από την επικεφαλίδα ακόμη ,να αντιμετωπίσω το παραμύθι ως μάθημα οικονομίας ( κάτι σαν σεμινάριο από school of economics) και όπως βλέπετε το πράγμα πάει προς βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δράμα επιτρέψτε μου να σας μιλήσω και λίγο για το μαγαζί χωρίς όμως να το δούμε ανεξάρτητα από το κοριτσάκι.
Τι πρέπει να πούμε στο « κοριτσάκι» που κλαιει; Πρέπει να της θυμίσουμε ότι η εξυγίανση μιας επιχείρησης είναι όπως η εξαγωγή του δοντιού , όπου μπορεί στην αρχή να πονάει αλλά μετά όλα είναι καλύτερα . Φυσικά όλοι αυτοί οι μεγάλοι μάνατζερ πολυεθνικών -που έχουν κάνει αυτούς τους σοφούς παραλληλισμούς - «εξαγωγή δοντιού» θεωρούν πάντα τις απολύσεις που τελικά οδηγούν μία επιχείρηση στην εξυγίανση. Όσο για «το κοριτσάκι» ίσως τελικά να μη έχει τόσο σημασία το μέλλον της μπουτίκ σπίρτων όσο η «εξυγίανση» του ίδιου του εαυτού της. (…μετά την «απόλυση» του αρραβωνιαστικού της )

(Το παραμύθι -το ριμέικ- γράφτηκε τα Χριστούγεννα του 2001 στα Γιάννενα και δημοσιεύτηκε στο τοπικό τύπο, τη στιγμή που άλλο ένα κατάστημα της αλυσίδας ΖΑΡΑΣ λειτούργησε εκείνες τις μέρες στη πόλη , ενώ οι βιτρίνες ακολουθώντας την τελευταία λέξη της μόδας , ήταν γεμάτες ζαρωμένα –τσαλακωμένα ρούχα.)

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 5 σχόλια )

anaflexis: Πιστεύει κανείς ότι άλλαξαν πολλά από τότε;
Οι μάγοι τι άλλο ήταν παρά προάγγελοι της εμπορευματοποίησης των γιορτών;
Παλιά, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν με κατάνυξη στις εκκλησιές και τα δώρα ανταλλάσσονταν την Πρωτοχρονιά. Σιγά σιγά και με το μαλακό, επεκτάθηκε η λατρεία των δώρων προς τέρψιν των εμπόρων. Καλά, δε λέω, να ζήσουν κι αυτοί φυσικά.. αλλά όλες αυτές οι γιορτές που προστίθενται κάθε τρεις και λίγο (π.χ. τον αη Βαλεντίνο ποιος τον ήξερε πριν 25 χρόνια) κοντεύουν να παλαβώσουν τον κοσμάκη!
Πήραν τη σκυτάλη και οι τραπεζίτες με τη σειρά τους και... στίβουν κι αυτοί.. να ξεζουμίσουν τα έρμα τα πορτοφόλια.. ότι έμεινε δλδ.. κι αν δεν έμεινε πεντάρα τσακιστή.. ε.. δίνουν αβέρτα εορτοδάνεια για να έχουν να λαβαίνουν..! Μακροπρόθεσμα σχέδια βλέπεις..!!:(
Κι ο μαγκούφης ο λαός.. να δουλεύει για πληρώνει τα κερατιάτικα.. και νά'ταν εύκολο να βρει κανείς δουλειά τη σήμερον ημέρα...
Α, στα κομμάτια! Γι αυτό τα Χριστούγεννα λυπάμαι (για όσους πιστεύουν το παραμυθάκι της δήθεν αγάπης) και οργίζομαι (για όσους εξαπατούν τους πιστεύοντες)
Α! τα δώρα που ανταλλάσσονταν παλιά, ήταν εντελώς συμβολικά και πάμφτηνα και τα λέγαν «μποναμάδες». Σήμερα, οι πάντες περιμένουν -ή προσφέρουν- το ακριβώτερο δώρο. Γιατί άραγε; Μάλλον επειδή έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ΑΓΑΠΗ.. και χρεάζεται να το αποδείξουν μέσα απο την ευκολότερη οδό..
Αλλά, τι φταίνε κι αυτοί; Κάποιοι άλλοι μπομπαρδίζουν στο όνομα της Ειρήνης και του πολιτισμού... Πάλι καλά!
ΟΥΦΦΦΦΦΦΦ!!!!!!!!!!!!!! σε σκέψεις με έβαλε το άρθρο σου:) (25/12/2004)
TPPRJ: Τα Χριστούγεννα δεν εορτάζονταν πάντα με τη σημερινή αίγλη. Σημαντικό ρόλο για τη μεταμόρφωσή τους σε γιορτή της αγάπης και της χαράς έπαιξε και ο Κ.Ντίκενς με την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του .
Τα υπόλοιπα στη διέυθυνση :
http://news.pathfinder.gr/periscopio/141335.html


(25/12/2004)
skotro: Παίδες ευχαριστούμε για τα σχόλια. Το σφάλμα ήδη αποκαταστάθηκε. (9/12/2004)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ιστορίες
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ιστορίες
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099