ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Πολιτική
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Διαρθρωτικές αλλαγές 27/5/2005

Μια επανάσταση εκτυλίσσεται στη χώρα μας χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί, στην έκταση που της αναλογεί. Η επανάσταση αυτή έχει όνομα: «Διαρθρωτικές Αλλαγές». Έχει και καπετάνιο: τον πρωθυπουργό. Έχει και πρωτοστάτες: τους υπουργούς οικονομικών και εσωτερικών και ... βέβαια έχει και τις φυσιολογικές παράπλευρες απώλειες που αφήνω στον αναγνώστη να αναλογιστεί.

Για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί μιλάμε ας εκθέσουμε μερικά χαρακτηριστικά δείγματα της αναδιάρθρωσης:

1. Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας & εξυπηρέτηση του πολίτη: τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα ίσως έχουν γίνει μόλις δυο ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινή σχέση πολίτη – κράτους. Η μια αφορά στα ΚΕΠ και η δεύτερη αφορά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης (ηλεκτρονικές υποβολές δηλώσεων και εκδόσεων πιστοποιητικών).

Τα μεν ΚΕΠ έχουν περάσει πολλά κύματα δυσκολιών και πολιτικής σπέκουλας, αλλά φαίνεται ότι είναι ένας φορέας που θα επιβιώσει και θα ενισχυθεί όσο το κράτος είναι μπάχαλο και χρειάζεται θεσμοθετημένους μεσίτες που να κάνουν τη διαμεσολάβηση. Ασφαλώς βέβαια ένας τέτοιος φορέας είναι χρησιμότατος και για να εξυπηρετείται η πολιτική πελατεία των πολιτευτών βολεύοντας κόσμο, με το ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο της σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όμως έχουμε επανάσταση. Από τη μια η σημερινή κυβέρνηση έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην άλλοτε κυβέρνηση για καθυστερήσεις και παραλείψεις στον τομέα αυτόν. Για το λόγο αυτό βέβαια σήμερα που είναι στα «πράγματα», επιδεικνύει ανάλογες αν όχι χειρότερες επιδόσεις. Παράλληλα αυτά όμως έχει έναν κρυφό άσο στο μανίκι. Ονομάζεται Ρεγκούζας και είναι πρώην εφοριακός. Ο εν λόγω κύριος, πέραν των εντυπωσιακών επιδόσεών του στην μείωση των δημόσιων εσόδων παρά τις αυξήσεις των φόρων, έχει καταφέρει να γράψει και μια ακόμα επιτυχία στο βιογραφικό του: την κατάργηση στην πράξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί από εμάς προτιμούσαμε την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης, για να αποφεύγουμε τις ουρές και την ταλαιπωρία. Πέρυσι, λίγο μετά τις εκλογές, το υπουργείο οικονομικών έδωσε οδηγία για επανέλεγχο σε όσους είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση. Έτσι ξαναυποβάλαμε με το συμβατικό τρόπο. Φέτος το πράγμα πήρε και επίσημη χροιά. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και παρουσιάζουν σημαντική επιστροφή φόρου πρέπει απαραίτητα να ξανα-υποβληθούν και συμβατικά. Το επόμενο βήμα αναδιάρθρωσης είναι να καταργήσουν τελείως το διαδίκτυο ως αναχρονιστικό και σατανικό.

2. Εθελούσια έξοδος προσωπικού από τον ΟΤΕ: πόσο μπορεί να κοστίζει μια δράση θετικής προβολής για την κυβέρνηση; Κι αν είναι τουλάχιστον μια προβολή όπως η νίκη στο διαγωνισμό της Eurovision ή οι Ολυμπιακοί αγώνες, με ευρύτερα οφέλη για τη χώρα καλώς. Όταν μιλάμε όμως καθαρά για εσωτερική κατανάλωση, ποιο μέσο και τίμημα μπορούμε να φανταστούμε; Άντε τίποτε σποτάκια στην TV ή μερικές αφίσες για έργα που προχωράνε; Να πούμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ; Εκατοντάδες χιλιάδες; Μήπως 1 εκατομμύριο ευρώ;

Κι όμως αν υπάρχει φαντασία στην εξουσία, βρίσκονται και πιο πρωτότυπες μέθοδοι. Μέθοδοι παρμένες από reality shows: μέτρα που να μοιάζουν ότι λαμβάνονται για το δημόσιο συμφέρον, όπως ο νόμος περί Βασικού Μετόχου και εσχάτως η εθελούσια έξοδος στον ΟΤΕ.

Η εθελούσια έξοδος, αν τελικά περπατήσει, εκτιμάται από αναλυτές ότι θα στοιχίσει περί τα 1,6 δις ευρώ. Τσουχτερό ποσό για διαφήμιση δε βρίσκεται; Σε εμάς πάντως θα έρθει ο λογαριασμός, καθώς αυτό είναι περίπου το τίμημα για το σχετικό δελτίο τύπου που κατάφερε η κυβέρνηση. Και λέμε αν τελικά περάσει γιατί πιθανότατα η Ε.Ε. δε θα ανεχτεί αυτή την έμμεση χρηματοδότηση μιας ιδιωτικής επιχείρησης σε μια υποτίθεται ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των τηλεπικοινωνιών. Σε περιπτώσεις όπως της Ολυμπιακής στο παρελθόν δεν έχουν γίνει αποδεκτές τέτοιες πρακτικές.

Το ζήτημα βέβαια δεν αλλάζει. Έχουμε μια προσπάθεια για «διαρθρωτική αλλαγή» η οποία προσφέρει απίστευτα οικονομικά ανταλλάγματα σε για κάποιο λόγο προνομιούχους υπαλλήλους με στόχο: (α) να τους απομακρύνει από τον ΟΤΕ ώστε να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα καθώς μάλλον δεν είναι παραγωγικοί, (β) να κατευνάσει τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ που απειλούσαν με κινητοποιήσεις αν καταργείτο η μονιμότητα – άκουσον – άκουσον - των νεοπροσλαμβανόμενων (γ) να κερδίσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση.

Μιλάμε υποτίθεται για μια ιδιωτική επιχείρηση, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και Νέας Υόρκης, με έλεγχο από το δημόσιο περί του 40% των μετοχών. Παρόλα αυτά, σε κανέναν δεν πέρασε από το μυαλό ότι είναι αυτονόητο για έναν τέτοιο οργανισμό να μην ισχύει μονιμότητα τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Κανείς δε σκέφτηκε ότι αν στον ΟΤΕ περισσεύουν 5-6 χιλιάδες άτομα που θέλουν μερικά χρόνια ακόμα για σύνταξη ίσως η μόνη λογική λύση είναι η σταδιακή μετάταξή τους σε φορείς για τους οποίους διαρκώς προκηρύσσονται νέες θέσεις στο δημόσιο, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες; Κανείς δε σκέφτηκε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα κάνουν χρήση των κινήτρων της εθελουσίας εξόδου οι λιγότερο παραγωγικοί υπάλληλοι αντί των παραγωγικότερων έμπειρων στελεχών του οργανισμού, κάτι που ίσως σύντομα θα υποχρεώσει τον ΟΤΕ σε νέες προσλήψεις και θα ολοκληρώσει την τρύπα στο νερό; Κανείς τέλος δε σκέφτηκε ότι για την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται ασφαλιστικό, τέτοια μέτρα λειτουργούν ως επιταχυντές;

Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ένα μόνο μένει: ότι ο πρωθυπουργός, παρά τις αλλεπάλληλες γκάφες των υπουργών του και την τραγική κατάσταση στην αγορά, κέρδισε δυνατότητα φυγής προς τα μπρος, ώστε να κορδώνεται στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ και να προσφέρει μια περήφανη ομιλία, με την ευγενική χορηγία της άλλοτε σατανικής Intracom!

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 5 σχόλια )

Μαριλένα: Πεθαίνω να απαντήσω αηδίες στον TT, στον Τζι-Μπι, στον κ. Κοτρώτσο, όπως είδα και τον αποκαλούν σε κάτι άλλα σχόλια και στην all-times-classic αγάπη και συμπάθειά μου, τον Κωστάκη. Πόσα παίρνω στον ΟΤΕ δεν μπορώ να σου αποκαλύψω, σύντροφε Κ, διπλασίασε το ποσό που αναφέρεις, βάλε χρονοεπίδομα, επίδομα οθόνης, επίδομα θέρμανσης και στέγασης, αφαίρεσε ένα 87% λόγω κρατήσεων ΤΣΜΕΔΕ και εφορίας και έχεις τη συνολική εικόνα. Ένα θα πω και θα κλείσω, διότι δεν προκειται για σχόλιο, αλλά για παραλήρημα, πρώτη φορά στη ζωή μου κλαίω που δεν έχω καβατζάρει τα 45. Αγωνιστικά φιλιά σε ούλοι! (16/6/2005)
ttask: Όπως στρώσαμε, ας κοιμηθούμε! Όπως γίνονταν αυθαίρετα οι προσλήψεις, όπως γίνονταν παιχνίδια στο ΧΑΑ για να τα πιάσουν οι ημέτεροι, όπως θεοποιήσαμε τους συνδικαλιστές του Δημοσίου και τους μάθαμε να μη δουλεύουν, να παλεύουν για την ξάπλα, τα κεκτημένα και την ανυπαρξία αξιολόγησης, όπως φέραμε στη Βουλή τα λαμόγια και τα βλήματα, τώρα ας κάτσουμε να τα λουστούμε όλοι μας... Τουλάχιστον ας μας γίνει το πάθημα μάθημα! (2/6/2005)
gbenec: Ειδικά για το (α) δεν χωράνε σχόλια... Για το (β) είναι τόσο υποκριτική η όλη κατάσταση και τόσο μεγάλες οι ευθύνες και των δύο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ό,τι και να πεις δίκιο θα έχεις! Κερδοφόρος οργανισμός σου λέει μετά... Εισηγμένη εταιρεία... Στρατηγικής σημασίας οι τηλεπικοινωνίες... "Κι εγώ ο μαλάκας σφάζω το παιδί μου..." (1/6/2005)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Πολιτική
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Πολιτική
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099