ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Πολιτική
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει... 9/11/2006

‘Κείνο που με τρώει, ‘κείνο που με σώζει, είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη...

Ευάγγελος Λεμπέσης. Έλλην κοινωνιολόγος της προπολεμικής Ελλάδας, χαρακτηριζόμενος πρωτοπόρος, απόλυτος, δίκαιος, «βίαιος» στις απόψεις. Ευρωπαϊστής. Τζορτζ Μπους, ο Πρόεδρος που η ιστορία θα κρίνει με τον πιο αδυσώπητο και σκληρό τρόπο, σαν σφραγίδα μιας εποχής που έφτασε στα όρια της με τον πολεμοχαρή, θεοκρατούμενο και θεοφοβούμενο χαρακτήρα του, την πολιτική αφέλεια του, την επικίνδυνη ανοησία και άγνοια του. Την ώρα τούτη, ο Τζορτζ και η νεοσυντηρητική νομεκλατούρα-πατσαβούρα του, έφαγαν μια τεράστια σφαλιάρα στις "midterm elections", που σημάδεψαν την απώλεια του Κογκρέσου και της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους. Ένας πρόεδρος χωρίς ερείσματα, χωρίς απήχηση, χωρίς λαϊκή στήριξη, χωρίς πολιτικά στηρίγματα. Έωλος. Το ερώτημα θα τεθεί, αργά ή γρήγορα: «ανίκανος ή βλαξ;». Επίσης: Ξύπνησε ή όχι ο αμερικάνικος λαός;

Ευάγγελος Λεμπέσης, συγγραφέας του δοκιμίου «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στον σύγχρονο βίο». Εισαγωγή τα λόγια του Γκαίτε στον Φάουστ: «Το να φορτώνεσαι τρελούς βλάπτει και τον ίδιο τον Διάβολο».

Ο Μπους ακόμη δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Το Ιράκ οδηγεί τις ΗΠΑ μαθηματικά σε πανωλεθρία. Καθημερινά σφαγιάζονται Ιρακινοί, Αμερικανοί και λοιποί σε έναν βουβό πόλεμο με εκατόμβες θυμάτων. Έκθεση που διέρρευσε στους New York Times πρόσφατα, αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε παρά ελαττώθηκε από την εισβολή στο Ιράκ. «Υποθέτω ότι το συνολικό συμπέρασμα από την έκθεση αυτή είναι ότι δεν έχουμε αρκετές σφαίρες για όλους τους εχθρούς που δημιουργούμε», σχολίασε ένας καθηγητής Ασφαλείας, στο πανεπιστήμιο Georgetown. Θύμα της εκλογικής ήττας ο κύριος Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας (τι κι αν τα exit polls ανέδειξαν ως μείζον (πρώτο) θέμα την διαφθορά). Για τον Ράμσφελντ τα έχουμε πει παλιότερα. Αντικαταστάτης του κάποιος κύριος Bob Gates, επί 25ετία στις υπηρεσίες ασφαλείας, διευθυντής της CIA το διάστημα 1991-1993 (επί προεδρίας μπαμπά Μπους, ο οποίος επίσης διετέλεσε διευθυντής της CIA) και προσοχή: Επί Ρόναλντ Ρίγκαν πάλι επικεφαλής της CIA, με βίαιη αποχώρηση εν μέσω φημών για το ρόλο του στην υπόθεση της πώλησης όπλων στο Ιράν και τη χρηματοδότηση του αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα κατά των Σαντινίστας του Ντανιέλ Ορτέγκα. Οι Contras τους οποίους αβάνταρε η CIA, δολοφόνησαν 910 αξιωματούχους, επιτέθηκαν σε περίπου 100 συνοικίες αμάχων, προκάλεσαν τον εκτοπισμό 150.000 ανθρώπων και σχεδόν την καταστροφή όλης της υποδομής της Νικαράγουα. Όλα τούτα για την ανατροπή των Σαντινίστας και την ανάληψη της εξουσίας.

Να πω κάτι άλλο εδώ: Ο Σαντάμ Χουσεήν πριν λίγες μέρες δικάστηκε εις θάνατο δι’ απαγχονισμού, διότι είχει διατάξει την διεξαγωγή δικών, οι οποίες οδήγησαν στην εκτέλεση δεκάδων σιιτών μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο Σαντάμ εμπλέκεται σε άλλες 12 τουλάχιστον δίκες, μεταξύ των οποίων και μια που αφορά χρήση χημικών όπλων (με την ανοχή και ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον από το 1984) στην πόλη Halabja που προκάλεσε τον θάνατο 7.000 άμαχων Κούρδων (κατά βάση γυναικόπαιδων) στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Λοιπόν προσέξτε: Οι ΗΠΑ (με την Βρετανία και την Γερμανία) προμήθευσαν τα όπλα αυτά στον Σαντάμ. Στόχος η εξόντωση των ενοχλητικών τότε Ιρανών. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, απερχόμενος Υπ. Άμυνας, έχει φωτογραφηθεί με το Σαντάμ, σε μυστική αποστολή στο Ιράκ γι αυτόν τον λόγο, στις αρχές του ’80. Οι ΗΠΑ και ο Σαντάμ ήταν τότε σύμμαχοι. Ο Σαντάμ καταδικάζεται σε θάνατο, σε μια δίκη όπου 3 συνήγοροι του υπεράσπισης δολοφονήθηκαν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ο αντικαταστάτης του εμποδίστηκε να αναλάβει και του οποίου η απόφαση εκδόθηκε πολύ καθυστερημένα προκειμένου το δικαστήριο να «εκτιμήσει τις μαρτυρικές καταθέσεις» και τυχαία κατέληξε, την εβδομάδα των εκλογών στις ΗΠΑ. Ο Τζορτζ σαν να ήταν έτοιμος, δήλωσε ότι (ΑΥΤΗ η δίκη, ΑΥΤΗ η διαδικασία και ΑΥΤΗ η απόφαση επί ενός αδιαμφισβήτητου σφαγέα δικτάτορα) είναι «ένα μεγάλο επίτευγμα για την (εγκάθετη) νεαρή ιρακινή δημοκρατία και τη συνταγματική κυβέρνηση». ΑΥΤΗ είναι λοιπόν η αλλαγή που προώθησε ο Τζορτζ. Βέβαια ο Τζορτζ δεν αποφασίζει. Μάλλον αποφασίζει η παραεξουσία. Ο Ευάγγελος Λεμπέσης : «Ποτέ κανένα σύννεφο δεν διετάραξε την αξιοθαύμαστη σύμπνοια μεταξύ των βλακών». Α, και για τους 650.000 Ιρακινούς αμάχους που η αμερικάνικη επιθεώρηση THE LANCET υπολογίζει ότι από το 2003 έχουν χάσει την ζωή τους, ποιος θα δικαστεί; Για το ποσοστό θνησιμότητας το οποίο από το 5,5 ανά 1.000 κατοίκους πριν από την εισβολή, ανήλθε στο 13,3 ανά 1.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια της κατοχής, λέω. Όχι ο φιλάνθρωπος Τζορτζ, που σε μπαράζ ευθυκρισίας επικύρωσε εν τω μεταξύ την κατασκευή φράκτη ασφαλείας σε τμήμα των συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη είσοδος Μεξικανών στο αμερικανικό έδαφος, άσκησε έφεση στην απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού, που αποφάνθηκε ότι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι αντισυνταγματικές, αφού παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Στην έφεσή τονίζεται ότι η απόφαση της δικαστού θα θέσει εκτός λειτουργίας «ένα εργαλείο το οποίο ήδη βοήθησε να ανιχνευθούν και να σταματήσουν συνωμοσίες της Αλ Κάιντα».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έλεγε πρόσφατα «Ο Μπους είναι αλκοολικός, άρρωστος και γεμάτος κόμπλεξ. «Περπατάει σαν τον Τζον Γουέιν» και «δεν ξέρει τίποτα από πολιτική». «Έφθασε το αξίωμά του χάρη στον μπαμπά».

Ο Πακιστανός Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στην εκπομπή 60 Λεπτά, αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτεϊτζ, διεμήνυσε στον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν, μετά την 11/9: «Ετοιμαστείτε να βομβαρδιστείτε. Ετοιμαστείτε να γυρίσετε στην Εποχή του Λίθου». Όχι ότι ο Τσάβες και ο Μουσάραφ είναι τίποτα καλόπαιδα.

Η κυβέρνηση Μπους προωθεί εσχάτως την ψήφιση νόμου που να εξαιρεί τους Αμερικάνους αξιωματούχους από το να εφαρμόζουν την αρχή της ανθρώπινης μεταχείρισης, όπως αυτή προβλέπεται από την Σύμβαση της Γενεύης (άρθρο 3). Με απλά λόγια, βασανίστε ΝΟΜΙΜΑ. Δεν ξέρω αν το νέο status σε Κογκρέσο, Γερουσία αλλάζει τα δεδομένα. Ξέρω όμως ότι η επίδοξη Πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρία Κλίντον, Δημοκρατική (όχι Ρεπουμπλικάνος, δηλαδή) το 2001 είχε δηλώσει μετά την 11/9 ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν δυναμικά, όχι πατώντας ένα κουμπί αλλά επεμβαίνοντας» - ισοπεδώνοντας εννοούσε - «τους δράστες και τις εστίες τους». «Μάλιστα», συνέχισε, «δεν πρέπει κάτι τέτοιο να γίνει νόμιμα (επί λέξει), διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υπέρμετρη καθυστέρηση στην ανεύρεση και προσαγωγή των υπόπτων στην Δικαιοσύνη, των οποίων δε πιθανή τιμωρία να μην ικανοποιούσε το περί δικαίου αίσθημα». Ζητείται ελπίς.

(Μήπως άραγε είδατε την ταινία The Road to Guantanamo; Αν όχι δείτε την, προβάλλεται αυτήν την εποχή. Πρόκειται για το γνωστό τρίο, τους “Tipton three”, αληθινή μαρτυρία εγκλείστων στην φυλακή - gulag. Μήπως τελικά η εικόνα κάνει την δουλειά της, όταν τα λόγια δεν πιάνουν τόπο;)

Τα λόγια σώνονται.

Κι όταν ακόμα ο βλάκας με την μορφή του επιτήδειου ή του απατεώνα εξαναγκαστεί να δώσει μάχη, θα την δώσει με τα πνευματικά ευκολότερα και συνεπώς ανηθικότερα όπλα: το ψέμα, την διαστροφή, την ραδιουργία και την συκοφαντία. Απο ‘δω βγαίνει και το ακλόνητο δόγμα: η ανηθικότητα είναι αποκλειστικό προϊόν των βλακών. Ευάγγελος Λεμπέσης.

Η γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ιρένε Καν, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας, σε διάλεξη που έδωσε και έτυχε να παρακολουθήσω στην Παλιά Βουλή, αναφέρθηκε σε ένα γράμμα που είχε λάβει η Διεθνής Αμνηστία από έναν κρατούμενο δημοσιογράφο από το καθεστώς Πινοσέτ στην Χιλή, τον Luis ετών 26, του οποίου η 23χρονη σύζυγος είχε εξαφανιστεί. Το γράμμα έλεγε μεταξύ άλλων: «Όταν βρίσκεσαι γυμνός πάνω σε ένα μεταλλικό κρεβάτι, σου κάνουν ηλεκτροσόκ και η γυναίκα σου πρόκειται να πεθάνει, όπως και το παιδί που κουβαλάει μέσα της, και ο διπλανός σου πρόκειται να φονευθεί, εύχεσαι να υπάρχει μια διεθνής κοινότητα, μια ανθρωπότητα, κάποιος που θα πει ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, ότι είναι άσκοπο, ότι διαφθείρει τα πάντα, ότι διαφθείρει την ίδια την ζωή. Ότι αυτό δεν πρέπει να είναι δυνατό». Και κατέληξε η κυρία Καν:

Τίποτε δεν είναι ισχυρότερο από την πίστη, την ελπίδα, το πάθος, την αγανάκτηση και την δέσμευσή μας. Δεν υπάρχει ισχυρότερη διεθνής κοινότητα από αυτή μιας παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών που είναι αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάποτε τα κεριά μας έκαιγαν για τους κρατούμενους συνείδησης. Σήμερα καίνε για τον κρατούμενο της βίας, τον κρατούμενο της προκατάληψης, τον κρατούμενο της φτώχιας.

Καίνε τους ανίκανους, τους βλάκες και τους επικίνδυνους, θα συμπλήρωνα εγώ.

Ζητείται ελπίς – και δράση. Άραγε ξύπνησε ο Αμερικάνικος λαός;

Thomas S.
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 5 σχόλια )

777888: Έχετε την Καλημέρα μου και την αγάπη μου!

:-)

Η Αγάπη: Αγαθοποιεί, Βοηθάει, Γαληνεύει, Δημιουργεί, Ενθαρρύνει, Ζωογονεί, Ηρεμεί, Θυσιάζει, Ικανοποιεί, Καλλιεργεί, Λαμπρύνει, Μακροθυμεί, Νουθετεί,
Ξεκουράζει, Ομορφαίνει, Παρηγορεί, Ραφινάρει, Συγχωρεί, Τιμάει, Υποστηρίζει, Φροντίζει, Χαροποιεί, Ψυχαγωγεί, Ωφελεί..

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
(18/11/2006)
minaggizete: ξυπνάει ο πεθαμένος;;;;
Μόνο σε φαινόμενα νεκροφάνειας... αλλά αυτά είναι ελάχιστα..... (15/11/2006)
VASILIKI: Κείνο που με κάνει να αναζητώ τα κείμενα σου Θωμά είναι ο δρόμος του μυαλού που πάει παραπέρα από την ασφαλτοστρωμένη, επίπεδη και γνωστή λεωφόρο......δύσβατος, ανώμαλος και μισο-άγνωστος ο παραπέρα δρόμος..... (9/11/2006)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Πολιτική
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Πολιτική
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099