ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Πολιτική
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Τρεις λαλούν και δυο (μνημόνια) χορεύουν 13/2/2012

Γιατρέ, ας υποθέσουμε πως προσγειώθηκα χθες βράδυ στην Αθήνα μετά από αρκετά χρόνια. Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, είναι μαζεμένοι όλοι οι εκπρόσωποι του έθνους στο Κοινοβούλιο για να ψηφίσουν επί ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου για μία νέα δανειακή σύμβαση. Χμμμ, αποθέωση της δημοκρατίας, θα σκεφτόμουν. Αν κοιτούσα λίγο πιο προσεκτικά, όμως, τι θα διαπίστωνα;

Η Κυβέρνηση στηρίζεται από 3 κόμματα που κατηγορούν το ένα το άλλο και ο Πρωθυπουργός δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό. Το πρώτο στις προηγούμενες εκλογές κόμμα δύσκολα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφιο ποσοστό. Η Κυβέρνηση τυπικά, όμως, απολαμβάνει μεγάλης πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς τη στηρίζουν τρεις αρχηγοί.

Ο ένας είναι ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο όλη στην οικογένεια κορόιδευαν και αποκαλούσαν με το χαϊδευτικό "Γιωργάκη". Υπήρξε Υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το '80 ακόμα, Παιδείας, Εξωτερικών, μέχρι και Πρωθυπουργός τα 2 τελευταία χρόνια με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία. Αυτός, λοιπόν, με το αμερικανικό διαβατήριο, που δεν μιλάει καν καλά ελληνικά, άλλα έλεγε προεκλογικά και εντελώς άλλα έπραξε εδώ και 2 χρόνια. Από το βήμα της Βουλής φωνάζει πως πρέπει επιτέλους να διορθωθούν τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, του οποίου ο ίδιος είναι τμήμα εδώ και δεκαετίες. Πως πρέπει να μειωθεί το βαθύ κομματικό κράτος, που το ίδιο του το κόμμα πρωτοανέθρεψε με αυτόν Υπουργό και τον πατέρα του Πρωθυπουργό. Πως πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, για την οποία οι δικές του κυβερνήσεις καθιέρωσαν τις περαιώσεις. Πως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία, όταν κάποιοι συνεργάτες του έχουν ήδη ομολογήσει πως τα έπιασαν (Τσουκάτος, Μαντέλης), ενώ και για άλλους πολλούς ο κόσμος το χει τούμπανο (¶κης και σία). Πως απαιτείται δράση και άμεσες ενέργειες, όταν από τα 8,6 δις πρόστιμα που επεβλήθησαν τα 2 τελευταία χρόνια έχουν εισπραχθεί 100 εκ. και έχει μπει στη φυλακή ο Γαβαλάς. Πως η μόνη λύση είναι το Μνημόνιο 2, ενώ από τους στόχους του Μνημονίου 1 δεν επετεύχθη ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Πως είμαστε περήφανος ως λαός, όταν ο ίδιος διαφθαρμένους μας ανέβαζε, τεμπέληδες μας κατέβαζε, την ώρα που ζητούσε κι άλλα δανεικά.

Ο άλλος είναι αυτός που έριξε το νυν κόμμα του, τη ΝΔ, από την εξουσία το 93 με αρχηγό τότε τον Μητσοτάκη και ίδρυσε άλλο. Μετά επέστρεψε και διετέλεσε πολλάκις Υπουργός, άρα μέρος του προβλήματος. Διεκδίκησε και κέρδισε την αρχηγία του κόμματος ενάντια στην κόρη του Μητσοτάκη, ενώ έχει στις τάξεις του και τον αδερφό της. Επέλεξε επίσης ως Αντιπρόεδρό του και άλλον που είχε φύγει από το κόμμα γκρινιάζοντας για να ιδρύσει άλλο. Από το βήμα της Βουλής φωνάζει πως είναι αυτός που έκανε πρώτος διαπραγμάτευση και κατάφερε να διασώσει τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ την ίδια ώρα αποδέχεται οριζόντιες μειώσεις και επιπλέον φόρους που αντιστοιχούν σε 3 και 4 μισθούς. Πως κατάφερε να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ το Μνημόνιο 2 τις προβλέπει. Πως το κόμμα του αποτελεί τη μόνη συντεταγμένη δύναμη εξουσίας, ενώ επί 5,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία με τον ίδιο Υπουργό έχουμε να θυμόμαστε απογραφή, greek statistics, σκάνδαλο Βατοπεδίου, σκάνδαλο υποκλοπών, σκάνδαλο ομολόγων, σκάνδαλο Ζαχόπουλου και δεκάδες άλλα. Ως αρχηγός ψήφισε κατά του Μνημονίου 1 και διέγραψε την Ντόρα που ψήφισε ναι. Χθες ως αρχηγός ψήφισε υπέρ του Μνημονίου 2, που είναι η συνέχεια του 1ου, και διέγραψε 20 συναδέλφους του που ψήφισαν όχι.

Ο τρίτος που είχε ψηφίσει υπέρ του Μνημονίου 1 και στήριξε την κυβέρνηση με μόνο σκοπό να εξασφαλίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, άλλαξε γνώμη και καταψηφίζει τη νέα δανειακή σύμβαση. Ήταν βουλευτής και προβεβλημένο στέλεχος επί πολλά χρόνια της ΝΔ, αλλά τα βρόντηξε κι έφυγε. Από τους λίγους που έχουν εργαστεί στην προ Κοινοβουλίου πορεία τους, αλλά σχεδόν γραφικός και γνωστός ως κωλοτούμπας λόγω των συνεχών αλλαγών στις απόψεις του για σημαντικότατα θέματα. Χθες δύο από τα στελέχη που ο ίδιος πρότεινε για Υπουργούς της Κυβέρνησης τού γύρισαν την πλάτη και ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου 2, οπότε αυτός τους διέγραψε.

Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης δεν έχει εκλεγεί από το λαό, αλλά έχει διοριστεί από τους 3 παραπάνω που τον στηρίζουν. Πρώην επιτυχημένος τραπεζικός υπάλληλος, Διοικητής της ΤτΕ, Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, η οποία είναι ο ένας από τους βασικούς πιστωτές της χώρας, και μέλος της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης "Τριμερής Επιτροπή" (Trilateral Commission). Ο κύριος αυτός διορίστηκε να διαφυλάξει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα που αποζητά την ίδια σύμβαση.

Την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία στη Βουλή δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν την αντίθεσή τους στη νέα δανειακή σύμβαση στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα δεκάδες (σκέτο) 'άγνωστοι' με κουκούλες έκαψαν 45 κτίρια και κατέστρεψαν 150 καταστήματα, τράπεζες και κινηματογράφους, ενώ μέχρι το πρωί έκαναν επεισόδια και πλιάτσικο σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το Σύνταγμα. Την επόμενη ημέρα ο αρμόδιος Υπουργός δεν παραιτήθηκε αλλά συνέστησε ψυχραιμία.

Γιατρέ, τι μου συμβαίνει;

Γιώργος Μπενέκος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλ. Μηχ.& Μηχ. Υπολ. ΕΜΠ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 1 σχόλια )

ttask: Τίποτα σοβαρό. Απλώς σου χρειάζεται μια δικτατορία... (14/2/2012)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Πολιτική
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Οδοιπορικό στην καμένη Αθήνα

Αν υπήρχαν λιγότεροι σωτήρες

Τελευταία ευκαιρία

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Πολιτική
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099