ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Γλώσσα
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Η Γλώσσα μας... Οδηγίες Χρήσης 1/5/1995

Ένα θέμα, όπως αυτό της γλώσσας μας, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεγάλης διορατικότητας, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πλήστοι και οι κακόπιστοι παραμονεύουν αναμένοντας ένα στραβοπάτημά μας. Πιστοί στις παραπάνω απόψεις, θα αναφέρουμε κάποιες ιδέες για τη σωστότερη χρήση της γλώσσας μας.

Η γλώσσα της γλώσσας. Καταρχήν, προσπαθώντας να έρθετε σε επαφή ή να πλησιάσετε κάποιον, αποφύγετε να τον κοιτάξετε λάγνα, τινάζοντας προς τα πίσω τα μαλλιά σας (αν έχετε) και να βγάλετε προκλητικά τη γλώσσα σας γλείφοντας νωχελικά τα χείλη σας. Ίσως παρεξηγήσει τις αγνές επιδιώξεις σας και θεωρήσει ότι αποσκοπείτε σε κάτι εφήμερο και επιπόλαιο. Καλό θα ήταν να αποφύγετε και το ανάλογο ντύσιμο, που από ορισμένους κακοπροαίρετους μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη των προθέσεών σας. Στο θέμα αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω. Επίσης, για τους ίδιους λόγους, αποφύγετε να κοιτάζετε στα μάτια κάποιον ενώ ταυτόχρονα γλείφετε ένα παγωτό ή άλλο γλύκισμα (π.χ. γλειφυτζούρι) ή να απολαμβάνετε δημοσίως φρούτα και οπωροκηπευτικά ευγενούς μήκους (π.χ. μπανάνες). Το θέαμα, εκτός των άλλων, είναι και αηδιαστικό. Εξίσου αηδιαστικός είναι και ο καθαρισμός των ζαρζαβατικών (μαρούλια, λάχανα, μπρόκολα) από τα δόντια με τη χρήση της γλώσσας (συνοδευόμενος πάντοτε και από τους κατάλληλους ήχους), παρότι χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπομονή.

Η γλώσσα του σώματος 1. Εκτός, όμως, από τη γλώσσα της γλώσσας, υπάρχει και η γλώσσα του σώματος. Θέλοντας να τραβήξετε την προσοχή κάποιου, αποφύγετε να κάθεστε πάνω σε κουπαστή ή σε κάγκελο, γιατί υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να παρεξηγηθούν οι προθέσεις σας. Εκτός αυτού, ίσως να σας γίνει και κάποια προσφορά που δεν θα ανταποκρίνεται στο ήθος σας (π.χ. Πόσο πάει;). Παλιότερα αυτή η συμβουλή θα απευθυνόταν κυρίως στις γυναίκες, σήμερα όμως, καλό θα ήταν να την ακολουθήσουν και οι άντρες, γιατί ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για όσα λέγονται (και γίνονται) από πίσω μας (αχ!!). Όσον αφορά τις καλλίγραμμες κοπέλες, καλό θα ήταν να αποφεύγουν να ανεβαίνουν στο πίσω κάθισμα μηχανών τύπου street φορώντας κοντή ή πολύ κοντή φούστα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει η γλώσσα του οδηγού του αυτοκινήτου που σταματάει στο φανάρι δίπλα σας ή, ακόμα χειρότερα, πίσω σας (ο γράφων είχε προσωπική εμπειρία και σώθηκε ως εκ θαύματος, επειδή στο πλαϊνό ταξί μάρκας Seat Cordoba, επέβαινε νοσοκόμα που του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες). Υπό τις ίδιες ενδυματολογικές συνθηκες αποφύγετε να κάθεστε σταυροπόδι και, ιδίως, να αλλάζετε συχνά πόδι (για όσες δεν κατάλαβαν, ας ανατρέξουν στη γνωστή σκηνή της ταινίας "Βασικό Ένστικτο") ή να κάθεστε σε ψηλά καθίσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, μην ανησυχήσετε αν παρατηρήσετε μια αυξημένη κινητικότητα γύρω σας (σύνδρομο: φερτεμουματιαναβλέπω). Όσες κυκλοφορούν νύχτα και προτιμούν τα ντεκολτέ, ας μη σκύβουν πολύ πάνω από την μπάρα όταν παραγγέλνουν το ποτό τους, ειδικά όταν πίσω από το μπαρ υπάρχει καθρέφτης (φαινόμενο σύνηθες), γιατί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε υστερικά συμπτώματα ή ακόμα και κρίσεις επιληψίας στους διπλανούς σας.

Η γλώσσα του σώματος 2. Τους άντρες θα τους συμβουλεύαμε να αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια στις τσέπες, διότι ίσως θεωρηθεί ότι περνούν κάποια κρίση αυτοπεποίθησης ή ακόμα και ταυτότητας (είμαι ή δεν είμαι; να πάω ή να μην πάω;). Ωστόσο και το άλλο άκρο μπορεί να γίνει αντικείμενο δυσμενέστατων σχολίων, γι'αυτό ας ξεχάσετε τις στάσεις γνωστές και ως "τώρα με παίρνει ο φακός;", όπως π.χ. το ύφος "σας έχω όλους γραμμένους" ή "τι να μου πεις από τη ζωή σου;". Για λόγους σεβασμού των υπολοίπων αποφευκτέο είναι και το μουράτο φύσημα του καπνού στη μάπα του παρακαθήμενου δυστυχούς άκαπνου συνανθρώπου σας. Επίσης, όσοι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα ας αποφεύγουν να φορούν αποκαλυπτικές μπλούζες ή πουκάμισα ξεκούμπωτα, ειδικά αν το "γυμνασμένο" στήθος τους είναι και δασύτριχο (το μεσαίο μου όνομα είναι Λάσσυ).

Η "ελληνική" γλώσσα. Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, (κατά την ακριβή μετάφραση της αγγλικής) είναι ο τομέας της συνομιλίας, δηλαδή της χρήσης της (ελληνικής) γλώσσας. Οι πολύ διαχυτικοί χαιρετισμοί του στυλ "γειά σου τσολιά μου","κολοκοτρώνη μου",κλπ ή επιφωνήματα του τύπου "μωράκλα!!" μάλλον δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πρώτη προσέγγιση θα γίνει με την ερώτηση: "Να παίξω με τα κουβαδάκια σου;". Αφού ανοίξετε κουβέντα, αποφύγετε να μιλήσετε για αθλητικά, για την/τον πρώην σας (αν υπήρξε ποτέ), για πολιτική, για τη μαμά σας (ιδιαίτερα για το πόσο της πετυχαίνει το ραγού) και για βαθυστόχαστες φιλοσοφικές σας ανησυχίες. Ποτέ δεν ξέρετε τι άτομο έχετε απέναντί σας! Μη βιαστείτε όμως να αναφερθείτε επί του πρακτέου με ρωτήσεις όπως: "Σπίτι σου ή σπίτι μου;" ή "Το πνίγεις το κουνέλι;" διότι η πιθανή απάντηση είναι : "Άντε να χαθείς, βλάκα!" (συνοδευόμενη από το ανάλογο ύφος). Όσες από τις κοπέλες προτιμούν να κάνουν το πρώτο βήμα, ας προσέξουν τα λεγόμενά τους, ιδίως όταν περιέχουν υπονοούμενα, διότι αν σου κολλήσει η ρετσινιά, άντε να τη βγάλεις από πάνω σου (τη ρετσινιά).

Η "διεθνής" γλώσσα. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν όσοι επιδιώκουν σχέσεις με αλλοδαπούς (ορισμένοι τους αποκαλούν και "καμάκια"). Χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ξένες γλώσσες με πολύ μεγάλη ευκολία, όντας και αυτοδίδακτοι, και να γίνουν απόλυτα κατανοητοί (π.χ. "You and me go after and have a good time?" ή "Do you have the weather for a coffee?" ή ακόμα "You and me do it?"). Η κατηγορία αυτή αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από άντρες (γιατί άραγε;) και εμφανίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Μην προσπαθήσετε να τους μιμηθείτε σε άλλες περιοχές και κυρίως όταν πρόκειται να απευθυνθείτε σε Ελληνίδες!

Αυτές ήταν κάποιες προσωπικές απόψεις σχετικά με το θέμα της γλώσσας. Υπάρχει ένα κενό στο θέμα της χρήσης της γλώσσας, αλλά το θέμα αυτό είναι περισσσότερο εμπειρικό και δεν θα μπορούσε να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Εξάλλου είναι και θέμα προσωπικών προτιμήσεων! Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο γράφων δεν παραθέτει τις συμβουλές ως ειδήμων ή ως ειδικός επί του συγκεκριμένου θέματος. Τα γραφόμενα αποτελούν προϊόν είτε προσωπικής πείρας είτε εμπειριών γνωστών και φίλων.

Τάσος Τάσκαρης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

benji_hu: Ακομη πρέπει να σημεωνω ότι Ουγγρικη γλωσσα με πολυ δυσκολο από την Ελληνικη!!! (20/7/2002)
benji_hu: Η Ελληνικη γλωσσα με ουγγρικη ματια, ειναι πολυ δυσκολη και ευκολη. Δυσκολη από δυγλωσσια και ομορφος που να πάω τοσό διαλεκτικα! Ευκολη από την γραμματικη, αν κι κι εκει υπάρχει μερικες δυσκολη πραγματα. Αλλά πανεμορφη γλωσσα σαν μελωδικη τραγουδουλάκη! (20/7/2002)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Γλώσσα
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Γλώσσα
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099