ΠΥΛΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - Ημερολόγιο  


Ημερολόγιο

Η ιστορία μας ξεκινάει το Νοέμβριο του 1994. Κάποιο απόγευμα φεύγοντας άρον άρον από το αμφιθέατρο Αντοχής Υλικών, την ώρα που μερικοί άλλοι υποψήφιοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μάθαιναν για τη μέθοδο τομών Ritter, καταλήξαμε σε γνωστό φοιτητικό καφέ της περιοχής του Ζωγράφου. Την παρέα αποτελούσαν οι Σεραφείμ Κοτρώτσος, Γιώργος Μπενέκος, Γιάννης Ξηρουχάκης και Τάσος Τάσκαρης. Αφού αναλύσαμε όλα τα φιλοσοφικά και υπαρξιακά ζητήματα (στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει ακόμα τις απαντήσεις) τελικά καταλήξαμε στην ίδρυση μίας φοιτητικής ομάδας που να έχει ως στόχο την "ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση επί παντός επιστητού"...

Καθότι δεν υπήρχε επίσημη έδρα της ομάδας, οι συναντήσεις γίνονταν σε φιλικά σπίτια μετά φαγητού και ποτού, όπου και καταλήξαμε στο όνομα της ομάδας, στον τρόπο λειτουργίας και στην επικύρωση της ύπαρξής της, την έκδοση ενός εντύπου, ελεύθερου βήματος για τον καθένα. Για όσους κατά καιρούς έχουν αναρωτηθεί τι σημαίνει ΝΥΓΜΑ, δηλώνουμε ότι η εμπνευσμένη σύλληψη προήλθε από Ορθογραφικό Λεξικό τσέπης και η επιλογή μετά από επιβεβαίωση της τεράστιας σημασίας του όρου στον Πάπυρο-Λαρούς. Την πρώτη συνάντηση σημάδεψε τηρώντας όλους τους τύπους η υπογραφή με συγκίνηση του σχετικού καταστατικού από τους παρευρισκόμενους (Γιώργος Βότσης, Σεραφείμ Κοτρώτσος, Αντώνης Κουκουριτάκης, Γιώργος Μπενέκος, Γιάννης Ξηρουχάκης, Γιώργος Πανοτόπουλος, Τάσος Τάσκαρης). Βασική αρχή της λειτουργίας της ομάδας η ομοφωνία και το δικαίωμα του βέτο. Η έλλειψη του ασθενούς φύλου από την ομάδα ας μη φανεί παράξενη σε όσους δεν γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στο Πολυτεχνείο (για να μην παρεξηγούμαστε). Μας πήρε κι εμάς αρκετό καιρό για να τη συνηθίσουμε και μάλλον κάτι μας άφησε...

Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας στη σχολή (3ο έτος Ηλεκτρολόγων τότε) ήταν ένα οκτασέλιδο φωτοτυπημένο έντυπο με ένα περίεργο όνομα και πολλά περίεργα κείμενα δίχως περίεργες φωτογραφίες (δεν είχε καθόλου φωτογραφίες). Η όλη εκδοτική προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα εξ' ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας με τη βοήθεια Η/Υ (προσφέρουμε μάστερ στο Word). Το αρχικό τιράζ των 120 αντιτύπων φάνηκε γρήγορα μικρό και σύντομα ακολούθησε η β' έκδοση στον αστρονομικό αριθμό των 150 επιπλέον αντιτύπων(!). Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως τις επόμενες μέρες αφενός η προσπάθεια αφετέρου το περιεχόμενο έγιναν αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αρχικά στο τμήμα μας.

Εντύπωση μας έκανε, τότε, η αντίδραση μερίδας των φοιτητικών παρατάξεων, που είδαν το ΝΥΓΜΑ ως κάτι καινούριο στο χώρο μας και ρωτούσαν επίμονα να μάθουν τους στόχους και τις πολιτικές-κομματικές πεποιθήσεις της ομάδας. Η απάντηση πως το ΝΥΓΜΑ σχολιάζει τα πολιτικά δρώμενα, δεν αναμιγνύεται, όμως, με τα κομματικά, άφησε απορημένους τους συνηθισμένους σε άλλους τρόπους επικοινωνίας. Οι πρώτες, σε έναν βαθμό αναμενόμενες, αντιδράσεις ήταν πως "πάμε να βγάλουμε λεφτά", "να κατέβουμε στις εκλογές", "να βρούμε γκόμενες" και άλλα ευτράπελα. Από την άλλη οι περισσότεροι πίστευαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα είχε μέλλον. Όμως η έκδοση του δεύτερου τεύχους μετά από 15 μέρες και η ούτε-στο-όνειρό-μας-επιτυχημένη διοργάνωση χοροεσπερίδας (πάρτυ) στο μικρό και άγνωστο μπαρ Aleoust (μετά από μια βδομάδα έκλεισε), όπου περιμέναμε το πολύ 50 άτομα και μας προέκυψαν 220, τους διέψευσαν. Το ΝΥΓΜΑ αντί να εκλείψει διευρύνθηκε με 3 καινούρια μέλη και απέκτησε και τη μια και μοναδική κοπέλα! (Φώτης Καρούμπαλης, Αγγελική Παπαμιχαήλ, Στέφανος Χριστάκης).

Μετά τα πρώτα 3-4 τεύχη μέσα σε διάστημα 2 μηνών φάνηκε έκδηλη η ζήτηση του ΝΥΓΜΑτος και από άλλα τμήματα του Πολυτεχνείου, γεγονός που μας υποχρέωσε να αυξήσουμε το τιράζ στα 500 φύλλα. Μετά το 4ο τεύχος και με αρκετά ελαφρότερες τις τσέπες μας αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΕΜΠ. Κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων η λύση δόθηκε και συνεχίσαμε να εκδίδουμε-φωτοτυπούμε στο τυπογραφείο του Ιδρύματος. Την ίδια στιγμή το ΝΥΓΜΑ αποκτούσε θέμα για κάθε τεύχος του. Ήδη πολλοί αναγνώστες συμμετείχαν στην προσπάθεια με άρθρα και ιδέες.

Τον Απρίλιο του 1995 και μετά το 6ο τεύχος, το ΝΥΓΜΑ διοργάνωσε με επιτυχία φοιτητική εκδρομή στη Μύκονο για το 3ο έτος Ηλ/γων θέλοντας να θίξει τα κακώς κείμενα σχετικά με τις κομματικές φοιτητικές εκδρομές. Εν τω μεταξύ αποκτούσαμε και 11ο μέλος (Σταύρος Τζαβίδας) και ταυτόχρονα εξώφυλλο με σχετικό με το θέμα σκιτσάκι. Με το ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους (Σεπτέμβριος 1995), το ΝΥΓΜΑ έχει ενημερωτική μορφή με άρθρα για την εκπαίδευση εντός και εκτός ΕΜΠ (μέχρι και ένθετο για τους πρωτοετείς βγάλαμε).

Το ΝΥΓΜΑ συνέχισε να αλλάζει συνεχώς μορφή (οι σελίδες αυξάνονταν ραγδαία με μέσο ρυθμό τέσσερις ανά τεύχος), εμπλουτίστηκε με εικόνες (clip-art αρχικά, φωτογραφίες αργότερα) και σκίτσα, με αφιερώματα σε θέματα, όπως γλώσσα, φοιτητικές εκλογές, ΜΜΕ, εκπαίδευση, βία και με δύο νέα μέλη (Βασίλης Σαράντης, Γιώργος Σκούρας), οπότε χτυπήσαμε 13άρι, που ήταν και ο τελικός αριθμός μελών της ομάδας.

NYGMA - ΝΥΓΜΑ

Το Νοέμβριο του 1995 με πρωτοβουλία του Κοτρώτσου το ΝΥΓΜΑ γίνεται το πρώτο φοιτητικό περιοδικό που παρουσιάζει όλη του την ύλη στο Διαδίκτυο (internet).

Αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία με το τεύχος σχετικά με τη βία. Εκεί που ψάχναμε για άρθρα ήρθε η γραμματεία του τμήματος Ηλεκτρολόγων και μας έλυσε τα χέρια: ψιλοτσαμπουκάς με το μέλος Πανοτόπουλος σχετικά με τον τρόπο (δυσ)λειτουργίας της. Βία εμφανίζεται και στα παιχνίδια στο 1ο Εσωτερικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (ΝΥΓΜΑ-LEAGUE).

Θέλετε αληθινή βία; ΝΥΓΜΑ, τεύχος 12, 22 Νοεμβρίου 1995. Αποκλειστικό ρεπορτάζ από το πεδίο μάχης Πατησίων και Στουρνάρη. Οι πολεμικοί ανταποκριτές Ξηρουχάκης, Τάσκαρης μεταδίδουν μέσα από το Πολυτεχνείο το ματς αναρχικοί-ΜΑΤ. Το τεύχος γίνεται ανάρπαστο (800 και βάλε αντίτυπα με δύο ανατυπώσεις). Μια τέτοια επιτυχία οφείλει να έχει συνέχεια. Τεύχος 14: ανοίγουμε το φάκελο «έρευνα» (είναι πολλά τα λεφτά, ?ρη). Παραδόξως μετά από αυτό το τεύχος συνεχίζουμε να υπάρχουμε... Σχετικά με την αρίθμηση, τεύχος 13 δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Για αντιστάθμιση κυκλοφόρησε το 14½... Κάνουμε και ένα παρτάκι στο Tango, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αυτή τη φορά.

Τα 800 αντίτυπα γρήγορα αποδείχθηκαν λιγοστά και το τυπογραφείο του ΕΜΠ δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις. Έτσι από τον Ιούνιο του 1996 (τεύχος 18) το ΝΥΓΜΑ πηγαίνει σε τυπογραφείο. Περισσότερα αντίτυπα (1500 στην αρχή, 2500 στη συνέχεια), μεγαλύτερα έξοδα, ανάγκη για ρευστό και οι διαφημίσεις γίνονται απαραίτητες και αναγκίες για την επιβίωση. Νέα τρεχάματα και νέες υποχρεώσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στα χέρια σας. Φυσικά μάθαμε όλοι πολύ καλά από πρώτο χέρι πώς δουλεύει το σύστημα?

Το 1996 αποδείχθηκε για την ομάδα ΝΥΓΜΑ η πλέον παραγωγική χρονιά. Εκτός από τρεις ημέρες Αιμοδοσίας, το ΝΥΓΜΑ διοργάνωσε με επιτυχία Έκθεση Σχεδίου-Σκίτσου το Μάρτιο του ?96 με την παρουσία του κ.Ορνεράκη, η οποία για μία εβδομάδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών και όχι μόνο (βέβαια το ΝΥΓΜΑ είχε προσπαθήσει από νωρίς να εξασφαλίσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά δυστυχώς τα playoffs αποδείχθηκαν πιο δημοφιλή). Ακολούθησε το Τουρνουά Αμερικάνικου Μπιλιάρδου το Μάιο και τέλος 2ο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ΝΥΓΜΑ-LEAGUE 96-97 με πολλές συμμετοχές.

Στο μεταξύ η ομάδα έκδοσης προετοιμάζεται για τα πάντα δύσκολα τεύχη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου (εξεταστική γαρ). Το έντυπο όσο πάει μοιάζει πιο πολύ με περιοδικό τόσο όσον αφορά την κυκλοφορία (περίπου 5000 τεύχη εξαντλούνται κάθε μήνα) όσο και την εμφάνισή του. Η αρχική βελτίωση στην ποιότητα εκτύπωσης συνοδεύεται από έγχρωμο εξωτερικό 4σέλιδο με χρώμα τετραχρωμία (4) (τέσσερα), δηλαδή γαμώ τα έγχρωμα, και από την προσεγμένη σελιδοποίηση. Όσον αφορά το περιοεχόμενο, τα αφιερώματα συνεχίζονται με θέματα όπως Εκπαίδευση, Εθνικά θέματα, «Τους εμπιστεύεστε;», Χριστούγεννα, και φυσικά SEX...

Πέρα από τη δουλειά υπάρχει και η διασκέδαση Το ΝΥΓΜΑ αποχαιρέτησε το 1996 με ένα πάρτυ (μάλλον το καλύτερο που έγινε ποτέ) και υποδέχθηκε το 97 με άλλο ένα και μάλιστα αποκριάτικο. Και στα δύο το κυλικείο της Πρυτανείας γέμισε και ο χαβαλές που έγινε μας υποχρεώνει να τα επαναλάβουμε. Παρόμοια προσέλευση δυστυχώς δεν είχαμε και στο Τριήμερο Τεχνολογικής Ενημέρωσης Ηλ/γων Μηχ/κών.

Στη συνέχεια, και παρά την έναρξη μεταπτυχιακών σπουδών των μελών του, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ή την υπηρέτηση της στρατιωτικής θητείας (δυστυχώς εδώ και όχι στο εξωτερικό), υπήρξε μια προσπάθεια συνέχισης του περιοδικού σε ηλεκτρονική μορή και σε σελίδα που μας παραχωρούσε το Πολυτεχνείο. Α, έγινε και ακόμα ένα πάρτυ στο γνωστό χώρο. Οι καινούριες υποχρεώσεις μας αποδιοργάνωσαν και για δύο χρόνια το ΝΥΓΜΑ έμεινε ανενεργό. Όμως όλον αυτόν τον καιρό υπήρχε πάντα η προοπτική και η σκέψη για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Φτάσαμε λοιπόν στο Φεβρουάριο του 2000, οπότε και ξανατέθηκε το θέμα της συνέχισης του ηλεκτρονικού περιοδικού, με την παράλληλη ανάπτυξη μιας νεανικής-φοιτητικής πύλης στο internet. Είναι αυτή ακριβώς στην οποία βρίσκεστε και η οποία θα βελτιώνεται διαρκώς (κάτι που γινόταν και με το περιοδικό). Η προσπάθεια γίνεται από τους Γιώργο Βότση, Σεραφείμ Κοτρώτσο, Γιώργο Μπενέκο, Γιάννη Ξηρουχάκη και Τάσο Τάσκαρη.

Η όρεξη για δουλειά (και για πάρτυ!) είναι πάντα η ίδια και οι προσδοκίες και οι στόχοι μας ακόμα μεγαλύτεροι. Έχετε να δείτε (και να ακούσετε) ακόμα πολλά από την ομάδα μας!

ΝΥΓΜΑ - Ομάδα Έκδοσης

Κορυφή σελίδας

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελάτε σε επαφή με το ΝΥΓΜΑ!!

Ποιοι είμαστε
  Πρωτόλειο
  Πρώτοι στο Internet
  Ημερολόγιο
  Συνεργάτες
  Γίνε συνεργάτης
  Αναφορές
  Γράψτε μας και σεις
  Γίνε μέλος ΤΩΡΑ!
Περιοδικό
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099