ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Περί φανατισμού 29/2/2004

Έλλειμμα ψυχραιμίας

Μετά από τις πρόσφατες πολιτικές τοποθετήσεις μου (βλέπε και τα υπόλοιπα «Επίκαιρα») που αναδημοσιεύτηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες, ένιωσα στο πετσί μου την καυτή ανάσα του φανατισμού.

Οι άνθρωποι που διαφωνούσαν με τις απόψεις μου, δεν αρκέστηκαν να αντιπροτείνουν τις δικές τους, να παραθέσουν αντεπιχειρήματα, ή απλά να με αντικρούσουν. Μερικοί με σκυλόβρισαν. Άλλοι ζητωκραύγασαν. Λίγοι με ειρωνεύτηκαν. Δυο-τρεις, προσπερνώντας το περιεχόμενο των κειμένων, ασχολήθηκαν – όχι πολύ κολακευτικά – με το άτομό μου. (Πανάρχαιο το argumentum ad hominem). Διάλογος δεν έγινε, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Πιο αποτελεσματικοί ήταν εκείνοι που, με τα εργαλεία των χάκερ, έσβησαν από το site μου όλα τα «Επίκαιρα». Ευτυχώς μόνο για μερικές ώρες. Πραγματικοί θιασώτες του ελεύθερου διαλόγου!

Μου έκανε εντύπωση η φόρτιση και η εμπάθεια. Οι απόψεις μου ήταν αποτέλεσμα ορθολογικής διαδικασίας που οδήγησε στην επιλογή μίας παράταξης. Και μάλιστα ούτε καν ως καλύτερης – απλώς ως λιγότερο κακής. Χωρίς συναίσθημα, και χωρίς πάθος. Δεν ταυτίστηκα με κανένα, ούτε έγινα οπαδός. Αν η παράταξη που διάλεξα δεν νικήσει, θα λυπηθώ, αλλά δεν θα πενθήσω. Δεν πιστεύω πως η εκλογή του ενός θα είναι η σωτηρία, και του άλλου η καταστροφή.

Δεν κατάφερα ποτέ στη ζωή μου να γίνω φανατικός. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο, όπου από παιδί υποστηρίζω μία ομάδα, χειροκροτώ άνετα τον αντίπαλο όποτε παίξει καλή μπάλα.

Απορώ με την μεταμόρφωση ορισμένων ΜΜΕ. Μερικές εφημερίδες γνώμης έχουν επιστρέψει σε προ-δικτατορική εμπάθεια. Ακόμα και οι ειδήσεις διαστρεβλώνονται στο πλαίσιο της προπαγάνδας. (Αν υπήρχε Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για εφημερίδες, τι πρόστιμα θα είχε επιβάλει...)

Όταν βλέπω στην τηλεόραση τα προεκλογικά πλήθη με τις σημαίες, που ξελαρυγγίζονται στα συνθήματα, αναρωτιέμαι: Έτσι επιλέγουν το μέλλον τους – μέσα σε μεθύσι ιαχών; Σίγουρα έχει αρκετό δρόμο ακόμα ο άνθρωπος για να ασκήσει λογικά την πολιτική του κρίση.

Αγαπητοί ομοφρονούντες και αντιφρονούντες, κατεβάστε τους τόνους. Ψυχραιμία. Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να βρίζουμε ο ένας τον άλλο. Αντίθετα, από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, εγώ ήδη έμαθα πολλά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα χτίσουμε.

Νίκος Δήμου
από το www.ndimou.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 4 σχόλια )

skotro: Προσυπογράφω την άποψη της Μίνας. Το νύγμα είναι ελεύθερος χώρος έκφρασης και έχει πολλές φορές φιλοξενήσει απόψεις με αναδημοσιεύσεις. Βρήκα ότι αυτό το κείμενο του κ. Δήμου κατά κάποια έννοια απαντούσε σε προηγούμενα σχόλια και για αυτό το αναδημοσίευσα. Ενοχλεί κανέναν αυτό; Αν ναι ας αναδημοσιεύσει κι αυτός κείμενα που θεωρεί ενδιαφέροντα. (1/3/2004)
nadro: Το πρόβλημα είναι το ότι δε βλέπω να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Δήμου στο Νύγμα. Και δε νομίζω να αναφέρεται στα δικά μας σχόλια στο κείμενο του αυτό. Οπότε αν μας απαντήσει στο γιατί ψήφισε αυτός Παπαθεμελή και στο αν, δεδομένου του προηγούμενου, η δημοσίευση κείμενου με τίτλο "Εσείς θα ψηφίζατε Παπαθεμελή" είναι φανατική ή όχι, τότε εγώ θα είμαι παραπάνω από χαρούμενος που θα βλέπω κείμενα του στο Νύγμα. (1/3/2004)
minaggizete: δεν ξέρω κατά πόσον είναι σωστό να γίνεται το Νύγμα χώρος προβολής του οποιουδήποτε, αλλά αν μη τι άλλο και κρίνοντας απο το ύφος προηγούμενων κειμένων, βρίσκω θετικό το γεγονός να παρουσιάζονται απόψεις πολλές και διαφορετικές εδώ μέσα!Άλλωστε έχει ειπωθεί και παλιότερα ότι το Νύγμα είναι χώρος όπου δεν ανήκει η μονόπλευρη αντιμετώπιση καταστάσεων! (1/3/2004)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

www.ndimou.gr

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099