ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Γλώσσα
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Για να δω τη γλώσσα σου... (κάνε α) 1/5/1995

Υπάρχει ένας ασθενής και αυτός δεν είναι η Ελλάδα κατά τον κύριο(;) Παπαδόπουλο (βλ. 1973). Είναι η καλή μας ελληνική γλώσσα. Εγώ δεν πρόκειται βέβαια να πω τι φάρμακο θα πάρει, γιατί δεν είμαι γιατρός. Ίσως πάλι να είναι και η δική μου ελληνική γλώσσα άρρωστη και να μην κάνω και πολλά για να την συνεφέρω.

Όταν πρόκειται να εκδηλωθεί μια ασθένεια, ως γνωστόν ο οργανισμός παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα (εάν είσαι φορέας καθυστερούν λίγο). Η ελληνική γλώσσα είναι λίγο φορέας. Είμαστε όμως και εμείς λίγο θύματα γι' αυτό και δεν καταλαβαίνουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουμε να μιλάμε σαν τον Κωστόπουλο και σαν τη Ρούλα. Η ασθένεια πρέπει να οφείλεται σε ιό που όσο πάει και εξαπλώνεται και τα άρρωστα κύτταρα πρέπει να είμαστε εμείς. Ας πούμε όμως καλύτερα για τα συμπτώματα.

Οι Τζίμηδες. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να μιλάει σαν τον Τζίμη της γνωστής τηλεοπτικής σειράς (και πρέπει να πω ότι ο σεναριογράφος έχει μείνει πίσω). Πολλές φορές τα παίρνουμε στο κρανίο και βλέπουμε ότι κάτι μας χαλάει, αλλά δεν είμαστε αρκετά άτομα ώστε να τη βρούμε με τον κόσμο ή τέλοσπάντων κάπως να τη σκαπουλάρουμε. Και βέβαια όλοι γουστάρουν να είναι χαλαροί και ανεβασμένοι και να μην παίζονται με τίποτα, άλλα τις περισσότερες φορές είναι λίγο χλωμό. Παίζει η γκόμενα; (άσχετο). Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανα μουρόχαυλο που να μη γουστάρει να τη λέει σ' αυτούς που του την μπαίνουν και γενικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις ηλίθιες προτάσεις που δε λένε τίποτα και όμως δείχνουν με κάποια κριτήρια ότι είσαι πολύ γ... τα άτομα (αυτό δεν είναι άσχετο).

Τα -άρω. Δυστυχώς το "σταθμεύω" είναι μόνο για τους παππούδες, τον Μπαμπινιώτη και τον Βέλτσο (για τον τελευταίο δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο δεν έχει εφεύρει καμία δική του καλύτερη). Ξένες λέξεις παίρνουν δια της βίας τη θέση πολύ περισσότερο εύηχων ελληνικών και έτσι εμείς παρκάρουμε, φουμάρουμε (μερικοί πολύ δυστυχώς), φιξάρουμε το παρουσιαστικό μας και σενιάρουμε τη γραβάτα μας (όχι εγώ) για να μη φρικάρει το αίσθημα (ή μήπως να μην σαλτάρει;). Ακόμη (για την πληρότητα της ανάλυσης), βολτάρω, σουλατσάρω, τιγκάρω, τρομπάρω (αυτό εγώ δεν ήθελα να το βάλω) και γουστάρω (προσοχή: το κάρο γράφεται με "ο", χρησιμοποιείστε καλύτερα τη λέξη ρόμπα ή τσόκαρο).

Οι γλωσσομαθείς. Πρόκειται για παιδιά μη σπουδαγμένα, αλλά καλά πληροφορημένα που χρησιμοποιούν συχνά την τρέχουσα ορολογία του τομέα τους. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να τους κολλήσεις στον τοίχο γιατί ξέρουν πολύ καλά το οφσάιντ, το φάουλ, το φρίκικ (φρίκη;), το κόρνερ (καμία σχέση με πίτσες) και βέβαια το αράουτ. Αχ, αυτό το τελευταίο, ειδικά όταν "είναι δικό σας το αράουτ (our-out)". Υπάρχουν βέβαια και οι πιο προχωρημένοι γλωσσομαθείς, οι σπουδαγμένοι που κι αυτοί αρέσκονται να ελληνοποιούν τις λέξεις. Και φυσικά πρόκειται για τους...

Τι όμορφα που ακούγεται στα ξένα. Τι γόητρο και αηδίες! Πρεστίζ, παιδί μου, πρεστίζ. Άλλο το πρεστίζ και άλλο το απλό γκλάμουρ, η αγαπημένη λέξη των "δημοσιογράφων". Και σε -ισμός όλα είναι πολύ καλύτερα (ειδικά στον κοινωνικοπολιτικό τομέα και στην τέχνη). Κονφορμισμός, περφεκτιονισμός και πάει λέγοντας. Λίγο το λίβινγκ-ρουμ να προσέξουμε βρε παιδιά και το χωλάκι (hall ή hole;).

Οι της Ενωμένης Ευρώπης. Τουλάχιστον τα γράφουν στα ξένα. Το look σου είναι υπέροχο, μωρό μου. Σ' αφήνω όμως τώρα, ciao, θα τα πούμε στο club (όχι βέβαια night-club γιατί το υπόλοιπο εννοείται όπως το basket -ναι, το άλλαξαν και οι Άγγλοι για χάρη μας). Οι πολύ προχωρημένοι θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ space, cosmic, death ή doom άτομα (rave hard). Και Kiss, Cool, Star, Flash, Ciao, Fantastico, P... p... Italiano.

Οι sci-(fi και μη) jargon maniacs που το κάνουν και το χαίρονται. Κοιτάξτε, οι decoders έχουν εντελώς διαφορετική χρήση από τους multiplexers. Άσε που στο University που έκανα το προηγούμενο cemester είχε ένα student campus καταπληκτικό. Παιδιά να μην ξεχάσω να σας πω ότι πολύ σοβαρά υπόψη θα ληφθεί η readability των files σας. Αυτό ισχύει τόσο για το main program όσο και για τις function. Greetings α πλάτανος.

Οι ξέρεις να πούμε. Κι όμως, ξέρεις, υπάρχουν και σοβαρότερα, να πούμε, συμπτώματα. Ξέρεις όπως, να πούμε, εκείνοι οι τύποι που, ξέρεις, λένε συνέχεια, να πούμε, ξέρεις και το άλλο, ξέρεις, να πούμε.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα συπτώματα όπως οι ηχητικοί τύποι (τσαφ, μπουμ, μπόινγκ, πσσσ) και οι οπτικοί (δύο ουγκ την ώρα). Υπάρχουν συνδυασμοί, συμπλέγματα, υποκατηγορίες και εξαιρέσεις σ' όλα τα παραπάνω - ας πούμε, υποκατηγορία των ηχητικών είναι οι ε (εεεεε.., ε;, εε!).

Ποιος Μπαμπινιώτης θα μας σώσει; Κλείστε την τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, τα φώτα, τις κουρτίνες, τα μάτια και τ' αυτιά και θα διασφαλίσουμε αυτό που έχουμε. Τει γλόσα που μασ έδοσαν αιλινοικύν.

Γιάννης Ξηρουχάκης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (διδάκτωρ τρομάρα μου...)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 1 σχόλια )

anaflexis: Η γλώσσα και τα δεινά της

Το χειρουργείο έτοιμο. Η ασθενής δεμένη χειροπόδαρα στο χειρουργικό τραπέζι. Δε μοιάζει καθόλου με ασθενή. Το χρώμα της καλό, ζωηρό. Οι παλμοί της κανονικοί, αν και διαπιστώνεται κάποια ταχυπαλμία. Ποιος δε θα είχε ταχυπαλμία στη θέση της;
Οι γιατροί όμως έχουν διαφορετική γνώμη. ΠΡΕΠΕΙ να χειρουργηθεί γιατί αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους. Εργάζονται πυρετωδώς επάνω στο αντικείμενό τους, το οποίο είναι η λεπτομερής εξέταση της γλώσσας. Εξέταση μέσα-έξω. Αντί για χειρουργείο θα προτιμούσαν νεκροτομείο. Εδώ όμως βρέθηκαν, τι να κάνουν; Πού και σε ποιον να διαμαρτυρηθούν; Σε ποια γλώσσα; Ψιθυρίζουν μεταξύ τους αχνά.
Η ασθενής ακούει αλλά το στόμα της είναι φραγμένο με ένα ματωμένο πανί. Μουγκρίζει. Ο αναισθησιολόγος της ρίχνει μια ένεση ακόμα. Είναι η χιλιοστή ενιακοσιοστή δέκατη. Η ασθενής δε χαμπαρίζει.
Τα νυστέρια ανεβοκατεβαίνουν στη σάρκα. Κόβουν τεχνηέντως. Με ευαισθησία. Πονάς μωρή; Ρωτούν μερικοί, όχι από ενδιαφέρον, αλλά για να βεβαιωθούν ότι η ασθενής είναι πράγματι ασθενής και υποφέρει.
Το πρόσωπο συσπάται κάπου κάπου, αλλά και πάλι λαβαίνει η επιδερμίδα το ροδόχρωμά της. Η εγχείριση συνεχίζεται.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Με το αλληγορικό (μακάβριο αλλά και διασκεδαστικό -ελπίζω!) αυτό κείμενο προτείνω μια συζήτηση που θα βάλει τα πράγματα σε μια θέση κατανοητή ή... θα τα βγάλει εντελώς από τη θέση τους! Πολλή συζήτηση γίνεται για τη γλώσσα, τα διάφορα είδη, τις διάφορες (και διαφορετικές) αποχρώσεις της γλώσσας, κλπ κλπ

Δηλώνω αμετανόητη οπαδός του Ηράκλειτου, εκείνου που είπε ότι «τα πάντα ρει» και, φυσικά, η γλώσσα είναι το πλέον ρέον... δεν είναι κάτι τι το στατικό... εξελίσσεται διαρκώς και αενάως... Γιατί να μας εκπλήσσει αυτό..???.. (11/10/2004)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Γλώσσα
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Γλώσσα
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099