ΝΥΓΜΑ #10 - 9 Οκτωβρίου 1995

 

Συγκοινωνίες στις μέρες μας... μία χαοτική κατάσταση

 

Για αρχή θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες καλό χειμώνα και να φυλάξετε τις ωραίες αναμνήσεις από το καλοκαίρι που πέρασε.

Αναφέρομαι στο καινούριο σύστημα συγκοινωνιών, που εφαρμόζει ο Ο.Α.Σ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, λόγω της χαοτικής εικόνας που υπάρχει, καθώς και των συγκρούσεων και διαμαρτυριών που διαδραματίζονται καθημερινά στο κέντρο των Αθηνών.

λεωφορείοΣε ορισμένα σημεία της Αττικής οι συγκοινωνίες θα γίνουν πιο ευέλικτες , στοχεύοντας στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Όμως σε άλλες απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές γραμμές καταργούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί συμφοιτητές μας, που κατοικούν στις περιοχές αυτές να χρησιμοποιούν δύο ή παραπάνω συγκοινωνιακές γραμμές για να μεταβούν στην Πολυτεχνειούπολη ή στην Πανεπιστημιούπολη. Αυτοί απλά θα ταλαιπωρηθούν λίγο παραπάνω από ότι συνήθως. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα πρέπει σε συνεργασία με τους Πρυτάνεις και τους φοιτητές να θέσει σε λειτουργία μερικές ακόμα κατάλληλες γραμμές, με αυξημένο αριθμό δρομολογίων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Όσον αφορά τις γραμμές από το κέντρο προς τα πολυτεχνιακά-πανεπιστημιακά ιδρύματα, ήδη υπάρχουν τέσσερις (για όσους δεν ξέρουν οι συγκοινωνιακές γραμμές 220,221,222 για την Πανεπιστημιούπολη και οι 222 και 242 για την Πολυτεχνειούπολη. Εφόσον θα υπάρχει τακτική συγκοινωνία για τις γραμμές αυτές, θα πρέπει να εφοδιάσουμε τους εαυτούς μας με κάποια ελάχιστα αποθέματα υπομονής, αφού θα ταλαιπωρούμαστε μόνο κατά τη μετάβαση μας στις αφετηρίες των γραμμών αυτών.

Ας ελπίσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας πως το σύστημα που εφαρμόζει ο Ο.Α.Σ.Α. κατά την πρακτική εφαρμογή του θα επιφέρει βελτιώσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο, όσο κι αν τα πράγματα τώρα φαίνονται απογοητευτικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα πού προέκυψαν από αυτή την αλλαγή βρίσκουν τον δρόμο της επίλυσής τους.

Γενικά θα αξιολογούσα την όλη προσπάθεια βελτίωσης και επίλυσης των προβλημάτων ως επαινετή, αλλά η προσπάθεια πρέπει να γίνεται σε εντονότερο βαθμό από πλευράς των παραγόντων και στοχεύοντας σε μεγαλύτερο βάθος και πάντοτε βέβαια λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα. Γιατί, όπως ξέρουμε πολύ καλά πλέον, η Ελλάδα διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης χάρη στην προαιώνια κουλτούρα της. Θα ήταν τραγικό λάθος εκ μέρους μας να προβούμε σε αλόγιστες μιμήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν επιφέρουν αποτελέσματα, αλλά αποβαίνουν μακροχρόνια σε βάρος μας.

Σαράντης Βασίλειος