ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Χαβαλές
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Φοιτητικές εκδρομές 25/4/1996

Φάνηκε ο ήλιος στον ορίζοντα της αναποφάσιστης μέχρι πρότινος Αθήνας ως έναυσμα για τις εαρινές-καλοκαιρινές φοιτητικές εκδρομές και Μύκονος-Σαντορίνη ανοίγουν τις αγκάλες τους για να υποδεχτούν τους χαρούμενους φοιτητές. Πίσω από την ωραία και απλή εικόνα γεμάτη από παιδικά γελαστά προσωπάκια με τις τσαντούλες στον ώμο και τα προφυλακτικά στην κωλότσεπη κρύβεται κάθε χρόνο μία (η ίδια;) ολόκληρη ιστορία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η διοργάνωση

Ο Κωστάκης που είχε αφραγκιές τελευταία αποφασίζει ομόφωνα ότι εφέτος το έτος "του" (η σχολή "του", εάν ο Κωστάκης είναι μεγάλο κεφάλι) θα πάει στη Μύκονο. Αφού ξεφορτωθεί τον Γιαννάκη, ο οποίος επίσης ομόφωνα αποφάσισε εκδρομή στη Σαντορίνη, καταρτίζει τον συνολικό προϋπολογισμό της εκδρομής τον οποίο και κοινοποιεί με αφίσα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στην εν λόγω αφίσα αναφέρεται ότι πρόκειται σαφώς για

καταπληκτική ευκαιρία

αφού στην εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή των 57.893δρχ+ΦΠΑ (από 58.000δρχ+ΦΠΑ που ήταν η αρχική προσφορά), συμπεριλαμβάνονται:

- ακτοπλοϊκά εισιτήρια

- 4 διανυκτερεύσεις (με πρωινό) σε ξενοδοχείο Α κατηγορίας σχεδόν δίπλα στο κέντρο του νησιού

- μεταφορά από το λιμάνι της Μυκόνου στο ξενοδοχείο και ανάποδα

- πληθώρα συγκοινωνιακών γραμμών από όλες τις περιοχές της Αθήνας για μεταφορά από και προς τον Πειραιά με μόνο 45δρχ επιπλέον επιβάρυνση

- γεωγραφικός χάρτης και χάρτης ορυκτού πλούτου της πόλεως της Μυκόνου

- δωρεάν είσοδος σε όλα τα μαγαζιά της Μυκόνου (εκτός των νυχτερινών)

- δωρεάν είσοδος με ποτό και σφηνάκι στη disco-club Heaven στο Στόμιο Λαρίσης

δωρεάν parking & πολλές άλλες εκπλήξεις...

Η αφίσα συνεχίζει αναλύοντας τις ανέσεις του ξενοδοχείου: τουαλέτες με λεκάνη και νιπτήρα, σκαμπώ, σκοινί για άπλωμα ρούχων, Ava clear ή fairy για το πλύσιμο των πιάτων (2 επιλογές), πόρτες με πόμολα σε κάθε δωμάτιο και άλλα που δεν φαντάζεστε.

Τα κίνητρα

Είναι πράγματι απίθανο πόσους λόγους μπορεί κανείς να βρει για να επισκεφθεί τη Μύκονο (λίγους λιγότερους για τη Σαντορίνη). Λόγοι φυσιολατρικοί, ψυχαγωγικοί, εκπαιδευτικοί κλπ. Υπάρχουν λοιπόν πολλές κατηγορίες υποψήφιων εκδρομέων:

Άλλοι επισκέπτονται τα νησιά για να ξε-δώσουν, για να ξεφύγουν από μια πιεστική πραγματικότητα γεμάτη εργαστήρια, αντιστάσεις, παλμογράφους, εξισώσεις του Maxwell (όχι frappe), οπτικές ίνες, ασαφείς λογικές (λες και όλα τα υπόλοιπα είναι σαφή). Κοντολογίς πρόκειται για εκείνη την κατηγορία που επισκέπτεται τα νησιά για να βρει γυναίκα.

Άλλοι (ή μάλλον -ες) επισκέπτονται τα νησιά όχι για να ξε-δώσουν (τι να δώσουν;), αλλά για να ξεφύγουν από ένα αμφιθέατρο γεμάτο "φιλολογίες", ημερομηνίες και Μαρξ (όταν κλείνουν το ΜΑΧ). Είναι εκείνη η κατηγορία που ψάχνει για τον άντρα (κάτι σε Αμπντούλ Τζαπάρ Τον).

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν πάνε για κάποιον συγκεκριμένα από τους παραπάνω λόγους. Πρόκειται για τους παραδοσιακούς λάτρεις της Μυκόνου, που τα συνδυάζουν όλα (όπως λέμε 2 σε 1).

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι στη Σαντορίνη πάνε μόνο τα ζευγαράκια (ένα ένα ή πολλά μαζί).

Το ταξίδι

Τα καράβια που προσεγγίζουν τα δύο νησιά είναι κάτι παραπάνω από σύγχρονα. Χάρη στις αφιλοκερδείς προσπάθειες των Ventouris, Agapitos, Aksiagapitos, Paidaras κλπ Lines η εξυπηρέτηση των γραμμών είναι αρτιότατη. Μπορεί κανείς με ασφάλεια και άνεση να ταξιδέψει με πλοία όπως το Ναϊάς Express I (7 ώρες), το Ναϊάς Express II (7 ώρες συν την παραδοσιακή βλάβη έξω από την Πάρο), το Ποσειδών Express (7 ώρες συν την παραδοσιακή "βλάβη" μέσα στο λιμάνι της Πάρου), η Παναγία Τήνου την οποία όλοι φωνάζουν με το όνομά της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (με "την...μου" και χωρίς το "Τήνου") ή το Απόλλων Express (γι'αυτούς που αγαπούν τις συγκινήσεις).

Η διαδρομή προσφέρεται για τις πρώτες γνωριμίες και οι "κυνηγοί" παίρνουν μια πρώτη (οπτική) γεύση των θηραμάτων. Το ταξίδι όμως ό,τι και να γίνει κάποτε θα τελειώσει (για τους τυχερούς όχι μέσα στο λιμάνι της Πάρου) και ας υποθέσουμε ότι ο προορισμός μας είναι η Μύκονος...

Η άφιξη

Οι φοιτητές χαρούμενοι κατεβαίνουν από το πλοίο και συνωστίζονται με το μπουλούκι τους στην αποβάθρα. Ταυτόχρονα, οι κυνηγοί επωφελούμενοι από το σπρωξίδι παίρνουν και μία δεύτερη (απτική) γεύση των θηραμάτων τους. Τα λεωφορεία του ξενοδοχείου δεν έχουν αργήσει, χωράνε όμως μόνο τους μισούς και έτσι τα αγόρια παραχωρούν την θέση τους στις κοπέλες (τη θέση τους στην αποβάθρα). Υπάρχουν σίγουρα όμως και οι πραγματικοί ιππότες που παραχωρούν τη θέση τους στο λεωφορείο. Έτσι, για παράδειγμα, τα λεωφορεία των Ηλεκτρολόγων φεύγουν πάντα άδεια.

Στο ξενοδοχείο ο οργανωτής της εκδρομής μοιράζει τα δωμάτια προσέχοντας να μην σπάσει τις καλές και μεγάλες παρέες. Διατίθενται έτσι δίκλινα με δύο, τρία ή περισσότερα κρεβάτια. Άλλωστε, το στρίμωγμα το βράδυ στα κρεβάτια δεν είναι και τόσο επώδυνο (ιδίως εάν πρόκειται για "κολλητές" παρέες).

Οι κολυμβηταράδες φοιτητές των ΤΕΦΑΑ εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες απώλειες την πρώτη ημέρα. Η πισίνα του ξενοδοχείου είναι συνήθως άδεια.

Και φτάνουμε στη μεγάλη στιγμή...

Η βραδυνή έξοδος

Πριν την βραδυνή έξοδο πέφτουν πάντα οι απαραίτητες διαβουλεύσεις. Από τα δωμάτια των πρωτοετών ακούγονται και οι παραδοσιακές πολεμικές κραυγές ("αέρα") συνοδευόμενες από τα κάποια κατά τόπους ήθη και έθιμα (μπαλωθιές, χορός της γονιμότητας, χορός της βροχής για όσους θα μείνουν μέσα, βουντού για τους άσχημους). Οι κραυγές θα συνεχιστούν και μετά την έξοδο, αν και όχι πάντα με το ίδιο περιεχόμενο. Τα υπόλοιπα αφήνονται στον αναγνώστη ως άσκηση (σας θυμίζει κάτι;).

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει το βράδυ στη Μύκονο. Μπορεί να πάει ας πούμε στο (στενάκι έξω από το) Caprice. Ενδιαφέροντες χώροι είναι επίσης το (παρκάκι έξω από το) Buzios, το (γραφικό κομμάτι του λιμανιού κάτω από το) Mad. Εάν σας ξένισαν ήδη τα ονόματα, θυμίζουμε ότι η Μύκονος είναι τυπικά μόνο ελληνική αποικία. Για εντελώς διαφορετικό είδος διασκέδασης μπορεί κανείς να περάσει (έξω) από τα Loft, Mercedes, Scadinavian, Irish Bar, Άστρα, Gallery.

Μετά την κουραστική αυτή βραδιά (πλην όμως οικονομική, αφού τα μόνα έξοδα ήταν ένα σουβλάκι και ένα σακουλάκι πασατέμπος δια δέκα) γυρίζουμε το βραδάκι στο ξενοδοχείο που οι κραυγές αποκτάνε το περιεχόμενο που λύσατε ως άσκηση προηγουμένως. Αυτοί που γύρισαν νωρίτερα στα δίκλινα βρήκανε και κρεβάτι.

Το υπόλοιπο βράδυ (μία ακόμη ώρα) το περνάμε χουζουρεύοντας στο κρεβάτι μας. Αξημέρωτα (8πμ) οι περισσότεροι σηκώνονται σαν ζόμπι για να γεμίσουν τα στομάχια τους. Αυτοί που αγνοούν τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου και επιλέγουν να πάρουν το πρωινό τους κάπου στην πόλη αργότερα, προβλέπεται να πλένουν πιάτα για τις επόμενες 3 μέρες για να γυρίσουν στην Αθήνα (άλλωστε γι'αυτό η εκδρομή κρατάει 5 μέρες).

Οι πρωινές ώρες

Κατά τις 3μμ όλοι έχουν ξυπνήσει και ετοιμάζονται να επισκεφθούν το νησί. Καφενεία υπάρχουν ένα σωρό δόξα τω θεώ. Μετά το μεσημεριανό χουζούρεμα (8μμ), όλοι ετοιμάζονται για την βραδυνή έξοδο. Τέτοια ώρα επιστρέφουν και οι χθεσινές απώλειες. Κι άλλη μια ηρωική μέρα στη Μύκονο αρχίζει...

Γιάννης Ξηρουχάκης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (διδάκτωρ τρομάρα μου...)
Άλλα άρθρα του
Σταύρος Τζαβίδας
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (garagiwz mperde)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Χαβαλές
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Χαβαλές
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099