ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ενημερωτικά
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Μήπως δεν είναι πρωτοφανές; 5/12/2000

Εντυπωσιακό σκάνδαλο πλαστογραφίας αποκαλύφθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με πρωταγωνίστρια την προϊστάμενη της γραμματείας του τμήματος Ηλεκτρολόγων. Εισαγγελική δίωξη κατά της κας Στρατηγοπούλου αναμένεται πλέον για την υπόθεση αυτή σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Η υπόθεση, εν συντομία, αφορά την παράνομη μεταγραφή περί των 300 φοιτητών προς το Ε.Μ.Π. υπό ειδικές προϋποθέσεις, όπως παιδιά Πολυτέκνων κτλ με πλαστογραφημένα έγγραφα. Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχουν και τουλάχιστον 3 περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μετεγγραφέντες δεν ήταν καν φοιτητές σε άλλο Α.Ε.Ι. και ως και αυτό το έγγραφο είχε πλαστογραφηθεί με την συμμετοχή ή ανοχή της υπευθύνου της γραμματείας.

Όλα τα παραπάνω φέρεται να ομολόγησε εγγράφως η προϊστάμενη μετά από σειρά καταγγελιών και πιέσεων από την διοίκηση του Πολυτεχνείου, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει την απομάκρυνσή της από τη θέση της. Πέραν αυτού όμως το λόγο έχει και η δικαιοσύνη.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η επίσημη αιτιολόγηση της πράξεως, όπως αυτή εμφανίζεται σε δηλώσεις της κας Στρατηγοπούλου στον τύπο, είναι ότι "το έκανε για το καλό φτωχών παιδιών". Από την καλή της την καρδιά, δηλαδή, πλαστογραφούσε υπογραφές και βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για αρκετά χρόνια. Δύσκολο να πιστέψει κανείς όσο καλοπροαίρετος και αν είναι μια τέτοια δικαιολογία, όταν μάλιστα γνωστό είναι ότι πολλά είναι τα κυκλώματα που φέρονται να υπόσχονται μετεγγραφές και άλλες τινές εκδουλεύσεις έναντι αμοιβών της τάξεως του εκατομμυρίου ανά περιστατικό.

Αν αποδειχθεί ότι είναι τέτοια περίπτωση, για το σκάνδαλο τότε σίγουρα θα υπάρχουν και συνεργοί. Γιατί μάλλον απίθανο είναι 300 διαφορετικοί φτωχοί υποψήφιοι φοιτητές να βρήκαν από μόνοι τους την κα Στρατηγοπούλου ως άλλον καλό Σαμαρείτη για να τους βοηθήσει. Εκτός αν την έχει ο Ερυθρός Σταυρός στους καταλόγους του. Το πιθανότερο είναι ότι υπήρχε ανθρωποδιάδρομος ο οποίος προωθούσε αυτό τον κόσμο μέχρι την επίορκη κυρία. Επίσης δεν είναι απίθανο συμμετοχή στην υπόθεση να είχαν και άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι ή/και μέλη ΔΕΠ. Άλλωστε ο αριθμός των πλαστών μεταγραφών είναι μεγάλος και οι διαδικασίες μετεγγραφών προσυπογράφονται, έστω και τυπικά, από Δ.Σ., Προέδρους Τμημάτων κλπ.

Όμως δυστυχώς όσο κι αν το ρεζιλίκι για το πλέον φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας είναι πρωτοφανές και στιγματίζει την ιστορία του, η υπόθεση αυτή καθεαυτή κάθε άλλο παρά πρωτοφανής είναι. Το ΝΥΓΜΑ έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει άλλες δυο φορές κείμενα σχετικά με ζητήματα δυσλειτουργίας της γραμματείας [βλέπε] αλλά και ζητημάτων διαφθοράς [βλέπε].

Πριν 4 χρόνια είχε ανακύψει ζήτημα με πλαστογράφηση βαθμολογιών μαθημάτων από φοιτητή ειδικών αναγκών και κατά συνέπεια λήψη πτυχίου δίχως αντίκρισμα. Η υπόθεση αφορούσε και πάλι το τμήμα Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ [βλέπε]. Τουλάχιστον η παθητική συνενοχή της γραμματείας σε εκείνη την υπόθεση ήταν διαπιστωμένη αλλά υπήρχαν φήμες ακόμη και για έμμεση κάλυψη από μέλη ΔΕΠ. Για προφανείς λόγους η υπόθεση είχε κουκουλωθεί δίχως να γίνει ούτε Ε.Δ.Ε. ούτε παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο δε φοιτητής είχε υποχρεωθεί σε παύση για λίγα έτη ώστε να καταλαγιάσει η υπόθεση και εδώ και λίγο καιρό έχει επιστρέψει προσπαθώντας να περάσει τα μαθήματα το βαθμό των οποίων είχε πλαστογραφήσει. Ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή. Όλοι διατήρησαν τις θέσεις τους και η φήμη του ιδρύματος τότε υποτίθεται ότι διεσώθη.

Αυτή τη φορά όμως το πράγμα δεν μπορούσε να κουκουλωθεί. Οι εμπλεκόμενοι ήταν πολλοί και δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Πλήρωσε δηλαδή το ΕΜΠ την ατιμωρησία του παρελθόντος και την διστακτικότητα για ριζική κάθαρση των δομών του. Ελπίζουμε η έρευνα του εισαγγελέα να προχωρήσει σε βάθος και να αποδοθεί δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το ΕΜΠ στην Ελλάδα, πέραν ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιδρύματος με σημαντικό έργο, αποτελεί και ένα σύμβολο για την τεχνολογική, πολιτική και κοινωνική πρόοδο όλης της χώρας. Ας μην αφήσουμε ακόμη ένα σύμβολο να μαραζώσει στο βωμό των μικροσυμφερόντων και της διάσωσης της καρέκλας.

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ενημερωτικά
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ενημερωτικά
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099