ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Αλήθεια, τι τρέχει; 31/8/2001

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει στείλει στρατεύματα κατοχής στα Σκόπια και στα Βόρεια σύνορά μας η κατάσταση είναι σχεδόν εμπόλεμη, η ελληνική κοινή γνώμη χειραγωγείται. Για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια να στραφεί το βλέμμα του Έλληνα σε άλλα «ουσιαστικότερα» ζητήματα. Έτσι, μας προέκυψαν οι παπαδομάχοι εν' μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Σκόπια.

Στην πρώτη γραμμή της χειραγώγησης της κοινής γνώμης βρίσκεται το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, η «Ελευθεροτυπία». Η συγκεκριμένη εφημερίδα χρησιμοποιείται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση μόνο όταν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Διαφορετικά, κινείται στη γνωστή επιδερμική κριτική της. Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο επιστρατεύτηκε η «Ελευθεροτυπία» και τα συναφή Media, δεν είναι φυσικά το θέμα με τις ταυτότητες, αλλά η κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση.

Τώρα λοιπόν που ο ελληνικός λαός μπορεί για άλλη μια φορά να δει άμεσα ότι το NATO διαμελίζει χώρες για να δημιουργεί προτεκτοράτα, και ότι η ελληνική κυβέρνηση συναινεί ξεκάθαρα και βοηθά, το τυφλόπανο πρέπει να τοποθετηθεί στα μάτια μας.

Στήνεται ολόκληρο θέατρο σκιών με τον μπερντέ του, το βεζίρη, τους τελάληδες, το παλάτι κι απ' όλα, για χάρη μας. Πόσοι θα παρατηρήσουν άραγε τα νατοϊκά πλοία που ξεφορτώνουν στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη, όταν είναι απορροφημένοι να παρακολουθούν την υπερπαραγωγή «Ο καραγκιόζης παπαδομάχος;» Αν μάλιστα τολμήσουν κάποιοι εν’ μέσω παράστασης να κάνουν κάποια νύξη, μπορεί να δεχτούν και παρατήρηση: «Σσσσς! Ησυχία! Παρακολουθούμε το έργο!»

Ξαφνικά λοιπόν βρήκαν όλοι πρόσφορο (καθότι ανώδυνο) έδαφος να αποδείξουν πόσο προοδευτικοί είναι. Βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να χαράξουν την πολυπόθητη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αριστερά (ΠαΣοΚ) και τη δεξιά (ΝΔ). Είναι γεγονός ότι «ανούσια» ζητήματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η παιδεία κλπ, μας έκαναν όλους να δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε κάποια διαφορά ανάμεσα σε ΠαΣοΚ και ΝΔ. Έτσι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι επανεκπαιδευόμαστε στο να ξεχωρίζουμε τη δεξιά από την αριστερή πολιτική.

Το ζητούμενο από την κυβέρνηση και τα media είναι, κατά την άθροισή των γεγονότων των τελευταίων μηνών, να μην εξάγεται ένα επώδυνο για αυτήν και το σημερινό σύστημα αξιών συμπέρασμα. Έτσι στην «κατά media» λογική ισχύει:

   Αντεργατική πολιτική
+ διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος
+ δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος για λίγους
+ συναίνεση της Ελ. Κυβέρνησης στους βομβαρδισμούς και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας
+ αποστολή Ελ. στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία και τα Σκόπια
+ ανακοίνωση του αριθμού υπογραφών για τις ταυτότητες



= Εθνική σταυροφορία ενάντια στον σκοταδιστή Χριστόδουλο που είναι και... η ρίζα του κακού

Δεν θέλω να παρερμηνευθώ. Δεν υποστηρίζω την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Γνωρίζω επίσης ότι ο Χριστόδουλος δεν είναι Χουντικός ή δεξιός. Είναι ένας πολιτικός που συστρατεύεται με όποιους του εξασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση της επιρροής του. Τότε ήταν η Χούντα, τώρα είναι η ΝΔ και αύριο μπορεί να είναι ξανά το ΠαΣοΚ. (ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν προσέφερε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Βλέπε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση).

Το ζήτημα είναι για μια ακόμη φορά να μην χάσουμε την ουσία. Να περάσουμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά από τα εργαστήρια χειραγώγησης των media.

Αλήθεια, όταν θα μας στείλουν πίσω κάνα φαντάρο σε σακούλα από τα Σκόπια, νεκρό για τα συμφέροντα του (x) Έλληνα μεγαλοεργολάβου, θα έχει σημασία αν η ταυτότητα που θα έχει στο στόμα θα γράφει Χριστιανός Ορθόδοξος;

Μπάμπης πληρ.: Υ.Α αστ. τμ. Ηρακλείου
ΦΟΙΤΗΤΗΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ (40 χρόνια φούρναρης...)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 3 σχόλια )

gdiako: Η Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Προσωπικά, δεν μου αρέσει, το θεωρώ όμως απαραίτητο. Ζούμε σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο, ούτε εμείς ούτε καμία μικρή άλλη χώρα έχει λόγο. Δεν διαμορφώνει πολιτικές, δεν είναι μέλος του G8, δεν είναι τίποτα άλλο παρά κομπάρσος. Πιστεύει κανείς οτι μπορεί να αλλάξει αυτό, όσο εμείς ζούμε τουλάχιστον? Εγώ πάντος αυταπάτες δεν τρέφω. Η Ελλαδίτσα θα είναι πάντα κομπάρσος. Καλώς λοιπόν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και καλώς συμμετέχουμε και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ: ιδεολογικά είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, αλλά ρίχνοντας ρεαλιστικές ματιές στον κόσμο αυτό που ζούμε, δεν έχουμε επιλογές.

Δηλαδή, θα αναρωτηθεί κανείς, δεν έχουμε καμμία δύναμη σαν σκεπτόμενοι άνθρωποι, να αντιδράσουμε σ’ αυτόν τον άθλιο κόσμο που ζούμε? Κατα την άποψή μου, σαν κράτος όχι, δεν έχουμε. Μπορούμε να αντιδράσουμε μαζικότερα, όπως στο Seattle ή στη Genoa. Και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα.

Σαν κράτος και σαν έθνος όμως μπορούμε να αντιδράσουμε στους άθλιους δημαγωγούς, τύπου Χριστόδουλου, που κάθε τόσο ξυπνάνε τον φασίστα μέσα μας. Σ’ αυτούς που αναγάγουν τις ταυτότητες σε μείζον θέμα και θεωρούν τους Αλβανούς πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σ’ αυτούς που μας παρακινούν να θυμίσουμε στους Ευρωπαίους οτι είμαστε ανώτεροι (τι αλλαζωνία Θεέ μου) γιατί τους μάθαμε, λέει, τη Δημοκρατία. Ποιός τους έμαθε τη δημοκρατία? Έμείς? Ποιοί εμείς δηλαδη κύριε Χριστόδουλε, για να καταλάβω? Τι σχέση έχουμε εμείς με τους προγόνους μας 2.500 χρόνια πριν? Και σε τελική ανάλυση, τι έχει δώσει η «ανώτερη» φυλή μας στον σύγχρονο κοσμο, στη σύγχρονη Ευρώπη? Σίγουρα πάντος πολύ λιγότερα από τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν μπεί στις «ανώτερες» Armani τσέπες μας.
(6/9/2001)
dhello: Όχι, το ζήτημα των ταυτοτήτων δεν είναι οι ταυτότητες. Και ούτε νομίζω πως ο φίλος Μπάμπης εννοούσε κάτι τέτοιο. Πολλά χρόνια πριν τεθεί το θέμα, αναρωτιόμουν ποια είναι η χρησιμότητα προς τη δημακρατία μας, της αναγραφής τοθ θρησκεύματός μας στις ταυτότητες. Άσε που το θρήσκευμα το ενστερνιζόμαστε θέλοντας και μη από μία ηλικία που δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε τη διαφορά του Βούδα από τον Αλλάχ, ή ακόμα και το δικό μας θεό. Κανένας δε μας ρώτησε ποτέ.
Τελοσπάντων, δεν είναι αυτό το θέμα που ήθελα να θίξω. Πριν μερικές μέρες συνάντησα ένα συμφοιτητή μου, ο οποίος μου είπε με ένα καμάρι απίστευτο ότι υπέγραψε για το δημοψήφισμα των ταυτοτήτων. Δε θέλω να κρίνω αυτόν, αλλά μου ήρθε η ιδέα ότι αυτοί που υπέγραψαν ή όχι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σ' όποιο στρατόπεδο κι αν είναι, το τι έκαναν και τι θέση πήραν εξαρτάται κυρίως από το κόμμα που ψηφίζουν. Πόσο μάλλον αν είναι φανατικοί... Έτσι, ανάλογα με αυτό, βρίσκουν τρόπους να δικαιολογήσουν την όποια απόφασή τους. (3/9/2001)
Thomas S: Αλήθεια πιστεύεις ότι το ζήτημα των ταυτοτήτων είναι οι... ταυτότητες; Όλες οι πλευρές σχεδόν ομολογούν πως όχι. Δεν είναι για σένα σημαντικό ζήτημα οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας-Κράτους, το κατά πόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να μεταλλαχθεί σε Καθολική και να επεμβαίνει παντού με άλλοθι το αλάθητο, το κατά πόσο ένας Αρχιεπίσκοπος μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει μπαλκόνι και πολιτικές παρεμβάσεις,κλπ; Όλα αυτά δεν είναι θέμα προς συζήτηση σε μια χώρα που η Δημοκρατία έχει τραβήξει τον Γολγοθά της και έχει σταυρωθεί πολλάκις; Κι εντάξει, δεν διαφωνώ για την χειραγώγηση απο τα ΜΜΕ αλλά μήπως μας χειραγωγούν κι ο Θεοδωράκης, ο Ράλλης; Τί συμφέρον έχουν; Όσο για τα Σκόπια πώς το εννοεις; "Στρατός Κατοχής"; Όπως οι Ναζί στον πόλεμο, οι Τούρκοι στην Κύπρο, οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη ένα πράμα; (31/8/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099