ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο Ο χαμαιλέων ως σύμβολο της ελληνικής πολιτικής της 12/1/2004.
Δράστης: Τάσος Τάσκαρης (άλλα άρθρα του)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


Αλέξης: Πολύ ωραία τα λές Τάσο,πολύ ωραία τα λένε και άλλοι σε εφημερίδες,περιοδικά,καφενεία, κλαμπ,πλατείες και...στο μπακάλη της γειτονιάς. Και οι περισσότεροι συμφωνούν. Ας βρεθεί κάποιος λοιπόν να μας εξηγήσει γιατί κάποιοι συνεχίζουν και ψηφίζουν τους δύο μεγάλους. Μήπως γιατί δεν υπάρχει κάτι 'καλύτερο' που θα μπορούσαν να ψηφίσουν; Μήπως γιατί το εκλογικό σύστημα βγάζει κυβερνήσεις μειοψηφίας; Μήπως γιατί η ωριμότητα του Νεοέλληνα φτάνει μέχρι τη Σοφοκλέ-ουστ; Αν τα παραπάνω ισχύουν και αν συνεχίσουμε να δίνουμε 85% στα δύο κακά της μοίρας μας τότε ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ αδέρφια! Ευρο-Ψαροκώσταινα και τα μυαλά στα κάγκελα της Κομισιόν! (31/1/2004)
TPPRJ: Επανέρχομαι....
σύγκρινα πριν μέρες το ΧΑΑ του '99 με τον τουρισμό μας !
Να λοιπόν που αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και ξενοδοχεία -φούσκες (χωρίς άδειες , με πλαστά χαρτιά ...τα ακούσατε φαντάζομαι) όμως ο τουρισμός μας συνεχίζει τη πορεία του ...
Στο ΧΑΑ οι "φούσκες" έπρεπε να χτυπηθούν με το εξής απλό σύστημα : Αφού κάποιες μετοχές είναι φούσκες σας προφυλάσσουμε με μία ανορθόδοξη πτώση για να μη χάσετε τα χρήματά σας. (Δεν μπορούν όμως να εξηγήσουν πως αυτή η πτωτική εξυγείανση οδήγησε σε πλήρη καταστροφή)
αυτά
τεο (28/1/2004)
TPPRJ: Πριν μιλήσω είπα ότι παρακολούθησα τα γεγονότα απο πολύ κοντά.
Λίγες μέρες πριν την 17 Σεπτέμβρη '99 προσπάθησαν και ο διοικητής της τραπ. Ελλάδος και ο Διοικητής της Εθνικής με διαφορετικές δηλώσεις και με διαφορά λίγων ημερών να πούν ότι η αγορά ήταν υπερτιμημένη.
Όμως δεν μπορούσαν να "ρίξουν" το ΧΑΑ αυτές οι δηλώσεις , πράγμα που συμβαίνει σε άλλα χρηματιστήρια. Για παράδειγμα αντίστοιχες δηλώσεις του Γκρίνσπαν επιβραδύνουν την άνοδο στις ΗΠΑ.
Τι θέλω να σας πω όμως : τότε υπήρχαν οι συνθήκες να αναπτυχθεί μία τοπική Γουόλ Στ, στην Αθήνα που να εξυπηρετεί τις επενδυτικές ανάγκες όλων των πέριξ κρατών. Διότι είχαμε το προνόμιο να είμαστε και Βαλκάνια και ΕΟΚ).
Επειδή όμως πολύ λίγοι καταλαβαίνουν το συλλογισμό θα φέρω ένα παράδειγμα.
Μήπως ο Ελληνικός τουρισμός δεν είναι υπερτιμημένος απο τη στιγμή που οι υποδομές σε πολλές περιοχές είναι υποτυπώδεις; Κανείς πολιτικός όμως δεν σκέφτηκε να κλείσει τα σύνορα ένα καλοκαίρι στη μέση της σαιζόν με σκοπό να χτιστούν καλύτερα ξενοδοχεία για να υποδεχτούμε τους τουρίστες.
Με την ίδια λογική δεν έπρεπε να χτυπηθεί η Σοφοκλέους με το συγκεκριμμένο τρόπο στις 17 Σεπτ. '99 , δηλαδή να ανακοινώσει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι θα βάλει κάποιες μετοχές "στο ψυγείο" , ενώ ουσαστικά προσπαθούσαν να μετριάσουν την άνοδο.
Δεν κλείνεις τη βρύση όταν όλοι γύρο διψάνε και πληρώνουν ακριβά το νερό με διακιολογία ότι έχει υπερτιμηθί η αξία του.
Δεν μιλάμε για το πραγματικό νερό αλλά για την μανία που είχαν όλοι τότε να επενδύσουν στο ΧΑΑ... και το σημαντικώτερο είναι ότι είχαν αρχίσει να επαναπατρίζονται κεφάλαια... όπως επίσης είχαν αρχίσει να ανοίγουν κωδικούς πολλοί αλοδαποί.
Όλα αυτά έφερναν κεφάλαια στη χώρα που μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει ξανά. (22/1/2004)
akouk: "Και τώρα θυμηθείτε πόσες θέσεις εργασίας και πόση ευμάρεια και πόσο άνετη κυκλοφορία χρήματος υπήρχε στη χώρα μας εκείνες τις μέρες."
"Όμως η Σοφοκλέους ήταν ένας τρόπος να πλουτίζει ο Έλληνας ανεξαρτήτως απο την κρατική παρέμβαση και φυσικά η τότε κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανεχτεί κατι τέτοιο"
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, ο λόγος για τον οποίο έπεσε το Χρηματιστήριο δεν ήταν γιατί είχαν υπερεκτιμηθεί μετοχές και είχαν μπλεχτεί όλοι οι άσχετοι τζογαδόροι στη Σοφοκλέους αλλά γιατί το ήθελε η Κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχουν θέσεις εργασίας, ευμάρεια, άνετη κυκλοφορία χρήματος και να μην μπορεί να πλουτίζει ο Έλληνας; Βοήθεια... (22/1/2004)
TPPRJ: Ανήκω σ' αυτούς που παρακολούθησαν απο κοντά τα γεγονότα του χρηματιστηρίου.
Όσοι έχετε διαβάσει παλιότερα κείμενά μου ( όχι μόνο άρθρα αλλά και διηγήματα όπως το "νο μαρτίνι νο πάρτι") θα το έχετε καταλάβει ...
Λοιπόν υπάρχει μία οπτική στο χρηματιστήριο που δυστυχώς παραμερίστηκε απο τους οικονομολόγους εκείνων των ημερών και δείχνει την πραγματική διάσταση της ίντριγκας.
Όπως θυμάστε φθάσαμε να έχουμε τζίρο μισό τρις την ημέρα. Ένα χρηματιστήριο με μία τέτοια δυναμική μπορούσε να εξυπηρετήσει τις επενδυτικές ανάγκες όλης της βαλκανικής και των παράπλευρων σ' αυτην κρατών όπως Ανατολική Ευρώπη , Τουρκία , Κύπρος ...
Η Σοφοκλέους γιά όσους έβλεπαν καθαρά ήταν μία μικρή Γουόλ Στρίτ της ΝΑ Ευρώπης.
Το σύστημα των ΕΛΔΕ μπορούσε να βοηθήσει να προσεγγίσουν το Χρηματιστήριο όλοι αυτοί οι λαοί που δεν θα επένδυαν με τίποτε τα χρήματά τους στην Ελβετία ή στη Γερμανία ή σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.
Και τώρα θυμηθείτε πόσες θέσεις εργασίας και πόση ευμάρεια και πόσο άνετη κυκλοφορία χρήματος υπήρχε στη χώρα μας εκείνες τις μέρες.
Οι πολιτικοί δεν φταίνε γιατι μας παρότρυναν να παίξουμε αλλά γιατί με δόλια μέσα "χτύπησαν το δείκτη" στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999 και δημιούργησαν το χάος. Ουσιαστικά επειδή δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν την απότομη άνοδο του δείκτη με οικονομικά μέσα ,έδωσαν ένα ύπουλο χτύπημα στην καρδιά της Σοφοκλέους (βγάζοντας αόριστα μία φήμη ότι κάποιες φούσκες θα μπούν σε επιτήρηση ή θα φύγουν απο τη διαπραγμάτευση ) και σπέρνοντας πανικό σε γνώστες και αγνοούντες τους κανόνες.
Ουσιαστικά γύρο απο το χρηματιστήριο όπως εξελίχθηκε εκείνες τις μέρες και με τη δυναμική που είχε ,θα αναπτυσσόταν γιά τη χώρα μας ένας τομέας οικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών, που θα απέφερε στο κράτος χρήματα όσα και ο τουρισμός (απο τη φορολόγία των συναλλαγών) και φυσικά χιλιάδες θέσεις εργασίας στους πολίτες. Όμως η Σοφοκλέους ήταν ένας τρόπος να πλουτίζει ο Έλληνας ανεξαρτήτως απο την κρατική παρέμβαση και φυσικά η τότε κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανεχτεί κατι τέτοιο ... έκανε λοιπόν την ύπουλη κίνηση που περιγράψαμε και φθάσαμε στη καταστροφή που ακολούθησε.
Αυτά
Τεό Πρίντζης (13/1/2004)
sspanos: Και λίγα είπες φίλε Τάσο. Πολύ ενδιαφέρουσα η αναδρομή. Όχι ότι οι έταιροι είναι η αχτίδα ελπίδας στη ζωή μας, αλλά το έχουν πολιο**σει οι κυβερνώντες. Χαμαιλέωντες πραγματικοί, με απίστευτες ικανότητες προσαρμογής και αυτοσυντήρησης. Όσο για το εκλογικό σώμα συμερίζομαι τις προσδικίες σου. Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου. Κάθε φορά πριν τις εκλογές λέμε πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, πως ο κόσμος αυτή τη φορά γνωρίζει και κολοκύθια τούμπανα. Αλλά έτσι είναι, ποιος από εμάς ξέρει τι ρίχνει στο κληροδότημα των αρχαίων ημών προγόνων, την κάλπη; Καλή τους ώρα.. (12/1/2004)
TPPRJ: Νομίζω Τ.Τ. ότι κάνετε μία πολύ καλή αναδρομή στο παρελθόν αλλά κλείνετε πολύ απαισιόδοξα το άρθρο σας.
Το εκλογικό σώμα είναι πολύ έξυπνο και αυτή τη φορά θα αιφνιδιάσει αυτούς που πιστεύουν οτι οι δημοσκοπήσεις και τα καινούρια domain έχουν αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα .
Όλοι γνωρίζουν "τι παίζει" σχετικά με τις εκλογές ,απλά όπως πολύ καλά σημειώσατε αν πλησιάζουν το 50% όσοι διατρέφονται απο το κράτος τότε μάλλον έχουν δίκιο να θέλουν την ίδια κυβέρνηση και θα το καταφέρουν.
Να σας πω και κάτι άλλο; Αν είναι τόσο σημαντικό ένα domain όπως το www.papandreou.gr και αν η σημερινή κυβέρνηση κερδίσει τις εκλογές ,τότε θα πρότεινα στο νύγμα να αλάξει domain και να το κάνει www.meli.gr , προφανώς θα πετύχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα .
:) :) :)
τεο (12/1/2004)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099