ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

(Αν)αντιστοιχίες 31/10/2001

Συμπληρώνονται 50 μέρες από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και την Washington και ήδη κάποια πράματα αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται για το μέγεθος αφενός της καταστροφής και τις επιπτώσεις της, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής. Ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας και καταλογίζονται λάθη στην κυβέρνηση Μπους αλλά και στην προγενέστερη Κλίντον, ενώ αυτή τη στιγμή το 90% των πολιτών που εν πρώτοις συμπορευόταν με τον Μπους junior έχει τώρα μεταβληθεί σε 60% κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αφετέρου, η Διεθνής Κοινότητα δειλά αποστασιοποιείται μετά τα πρώτα σφιχταγκαλιάσματα και τα... μονόπρακτα οδύνης των ηγετών παγκοσμίως.

Μην έχοντας τη διάθεση και πολύ πιθανότερο, την ικανότητα να αναλύσω κάθε πτυχή των γεγονότων που σημάδεψαν τον κόσμο το τελευταίο διάστημα, θα αρκεστώ αντ’ αυτού στην παράθεση κάποιων φράσεων που κατά καιρούς -αντικειμενικά- σπουδαίοι άνθρωποι έχουν εκστομίσει με την κλασσική παρατήρηση ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται και με την πρωτότυπη επισήμανση επ’ αυτού ότι "αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος;". Τάδε έφη George Bernard Shaw.

Ο πόλεμος είναι σαν τον έρωτα, βρίσκει πάντα τον τρόπο.

Δυστυχισμένη η χώρα που χρειάζεται ήρωες. Μπέρτολτ Μπρεχτ

Δεν υπάρχει καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη.

Σ' αυτούς που θυσιάζουν ζωτικές ελευθερίες για να αποκτήσουν λίγη παροδική ασφάλεια δεν τους αξίζει ούτε η ελευθερία ούτε η ασφάλεια... Βενιαμίν Φραγκλίνος

Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο, αλλιώς ο πόλεμος θα δώσει ένα τέλος στην ανθρωπότητα. Τζων Φ. Κέννεντυ

Όλοι οι πόλεμοι είναι δημοφιλείς τις πρώτες τριάντα μέρες. Arthur Schlesinger (Ιστορικός)

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα εφόσον υπάρχει κάτι που αγιάζει τον σκοπό. Λέων Τρότσκι

Είμαστε οι απρόθυμοι, οδηγημένοι από τους ανίκανους, κάνοντας το ανούσιο για να ικανοποιήσουμε τους αχάριστους. Ανώνυμος Στρατιώτης στο Βιετνάμ

Δεν γινόμαστε συνετοί από την ανάμνηση του παρελθόντος μας αλλά από το χρέος στο μέλλον μας.

Αν αυτό ήταν χειρουργικό χτύπημα, εγώ θα ήθελα να βρίσκομαι πολύ μακριά από το χειρουργικό τραπέζι (Για τον πόλεμο στον Κόλπο) Bernard Shaw

Αν υπάρχει αδικία κάπου, είναι απειλή για την δικαιοσύνη παντού. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Όποτε κάποιος μιλάει για την αγάπη που έχει στην πατρίδα, είναι ολοφάνερο ότι περιμένει ανταπόδοση γι' αυτό. Henry Louis Mencken (Αμερικανός δοκιμιογράφος)

Συντηρητικός ρεπουμπλικάνος είναι κάποιος που πιστεύει πως τίποτα δεν πρέπει να δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Φιλελεύθερος ρεπουμπλικάνος είναι εκείνος που πιστεύει ότι πρέπει να δοκιμάσει κάτι για πρώτη φορά. Αλλά όχι τώρα. Mort Sahl (Αμερικανός κωμικός)

Όλοι οι άνθρωποι γεννώνται ίσοι αλλά ελάχιστοι το ξεπερνούν. Lord Mancroft (Συγγραφέας)

Το πρόβλημα με το φυσιολογικό είναι ότι γίνεται διαρκώς χειρότερο. Bruce Cockburn (Καναδός Συνθέτης)

Λευτεριά στους φυλακισμένους τηλεθεατές. graffiti

Πιστεύω στην ισότητα όλων των ανθρώπων πλην των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ. Μαχάτμα Γκάντι

Χρησιμοποιώ το συναίσθημα για τους πολλούς και την λογική για τους λίγους. Αδόλφος Χίτλερ (Χωρίς σχόλια)

Γιατί χρειάζεται νέα ακριβά βομβαρδιστικά η αεροπορία μας; Διαμαρτυρήθηκαν ποτέ αυτοί που βομβαρδίζουμε τόσα χρόνια; George Wallace (Αμερικανός Πολιτικός)

Αυτά λοιπόν. Λίγα απ' όσα κατά καιρούς έχουν διαμειφθεί μεταξύ ανθρώπου και Ιστορίας. Ή αλλιώς, ένας σίγουρος τρόπος να ξεχωρίζεις το στάρι από την ήρα. Άνθρωποι και πραγματικότητα. Λογική και αλαζονεία. Θάνατος και συνέχεια. Αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες.

ΥΓ. Το υλικό κατά βάση προέρχεται από το θαυμάσιο βιβλίο "Είπαν... Το λεξικό του έξυπνου λόγου" του Πάσχου Μανδραβέλη, το οποίο και συστήνω σε όσους αρέσουν οι "ατάκες".

Thomas S.
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 1 σχόλια )

VASILIKI: 50 μέρες......
...φθάσαμε κιόλας σε αυτόν τον αριθμό..
Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι τα νέα που αφορούν αυτόν τον πόλεμο που γίνεται έχουν γίνει οικεία στα αυτιά μου..
συλλαμβάνω τον εαυτό μου ορισμένες φορές να μην εκπλήσσεται, να μην επεξεργάζεται τις ειδήσεις που αφορούν το θέμα αυτό..
Με τρομάζει αυτή η μνήμη που δεν συγκρατεί...που παρασύρεται στον ρυθμό του εργασιακού 8ώρου.....στην ρουτινα της απλής, καθημερινής ζωής.... (2/11/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099