ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων 14/11/2001

Μια αιρετική άποψη

Ίσοι δε σημαίνει ίδιοι. Επιλέγω να θεωρώ ίσους μ’ εμένα αυτούς που δεν είναι ίδιοι μ' εμένα.

Όντως φαίνεται ότι είναι από τη φύση του ανθρώπου να φοβάται το διαφορετικό. Παραδείγματα έχουμε πολλά από το πέρασμα των αιώνων και την εξέλιξη της ανθρωπότητας, μια και κάθε φορά που κάποιος φαινόταν διαφορετικός από τον περίγυρό του, στην εμφάνιση, στις απόψεις, στην πίστη ή σ' ό,τι άλλο, οι άνθρωποι απορούσαν και την έκπληξή τους αυτή την εξέφραζαν ως φόβο και περιθωριοποίηση. Κατά τον ίδιο τρόπο συνηθίζονται να εξελίσσονται οι διαφορές στην κουλτούρα, στη θρησκεία, στο χρώμα του δέρματος, αν και η κατάσταση άλλαξε πολύ προς το καλύτερο μέσα στις περασμένες δεκαετίες. Για παράδειγμα, η εξίσωση των δικαιωμάτων αντρών και γυναικών, λευκών και μαύρων κ.ά. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι από τότε που όλοι παραδέχτηκαν την εκδημοκράτιση των κοινωνιών μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, σα να μου φαίνεται ότι δεν έχει λάβει χώρα καμία σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς την κατεύθυνση εξάλειψης των ανισοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, το είδος της διαφορετικότητας που ακόμα υφίσταται αλλά παραμένει άλυτο πρόβλημα γι' αυτούς που το βιώνουν είναι η εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων. Οικονομικές ανισότητες υφίστανται τόσο μέσα σε μία αυτόνομη κοινωνία (όσο αυτόνομη μπορεί να καλείται μία κοινωνία στις μέρες μας, που η παγκοσμιοποίηση κυριαρχεί εγώ είμαι υπέρ της, όσον αφορά τα πεδία του πολιτισμού, της παιδείας, της εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες, την εύκολη ανταλλαγή απόψεων, αλλά δε θα έπρεπε αυτού του είδους οι συναλλαγές να είναι και εύκολα προσβάσιμες από όλους τους ανθρώπους της γης;), όσο και σε επίπεδο πλανήτη, εννοώντας ότι μεταξύ των διάφορων κρατών μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλο χάσμα οικονομικών μεγεθών.

Αυτό βέβαια δε συνεπάγεται και ανυπαρξία οικονομικών πηγών. Για, παράδειγμα οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν πολύ πλούσιες πηγές ορυκτού πλούτου, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο οι πολίτες των χωρών αυτών δεν απολαμβάνουν τα οφέλη του πλούτου των εδαφών στα οποία ζουν, με εξαίρεση ορισμένους από αυτούς (τους βασιλιάδες τους, τους πολυαναφερθέντες Άραβες κροίσους, τις ξένες πολυεθνικές που έχουν στην κατοχή τους αυτές τις πηγές πλουτισμού κ.ά.).

Τώρα, που θέλω να το πάω: Οι πλούσιοι της γης θέλουν να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι. Αυτό θα επιτυγχανόταν με το να έχουν τον έλεγχο των εκτάσεων που κατέχουν οι Άραβες κροίσοι. Αυτοί όμως, επίσης πλούσιοι που θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι, δε διατίθενται να παραδώσουν τα σκήπτρα εκμετάλλευσης των πηγών πλουτισμού τους. Και ποιος θα είχε τέτοια διάθεση άλλωστε; Οι μεγάλες δυνάμεις (ή καλύτερα, οι πλούσιες δυνάμεις;) λοιπόν βρήκαν τη λύση: Όπου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, θα προκαλέσουμε αναταραχές, τα καθεστώτα θα αλλάξουν, θα ανατραπούν, οι λαοί θα παρακολουθούν αποχαυνωμένοι, και μέσα στις συρράξεις, όπου κανείς δε θα μπορεί να καταλάβει στ' αλήθεια τι έχει συμβεί και για ποιο λόγο, θα βάλουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.

Τώρα, όσον αφορά στο τι συμβαίνει στις μέρες μας, η επικαιρότητα συνεχώς μαστίζεται από περιπτώσεις όπου οι μεγάλες δυνάμεις επεμβαίνουν με στρατιωτικά μέσα στο εσωτερικό διαφόρων χωρών. Ο σκοπός τους φαινομενικά είναι να διορθώσουν τα εκεί κακώς κείμενα, στην ουσία όμως αποσκοπούν σε διαφόρων ειδών αλλαγές. Αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι με τα απολυταρχικά καθεστώτα που με διάφορους τρόπους κάνουν το λαό να υποφέρει. Συνηθέστερα πρόκειται για αλλαγές των συνόρων που θα οδηγήσουν τις εκτάσεις ενδιαφέροντος σε χώρες με κυβερνήσεις φιλικές προς τις μεγάλες δυνάμεις, ή για πρόκληση συρράξεων που θα αποσυντονίσουν τον κόσμο, θα βοηθήσουν στην εύκολη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης της εκάστοτε χώρας, ώστε να υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για να περάσουν οι εκτάσεις ενδιαφέροντος στην κυριότητα αυτών που 'πρέπει'.

Τα παραπάνω είναι μία αιρετική, θα 'λεγε κανείς, άποψη σχετικά με τις πολεμικές συρράξεις που κατά καιρούς συμβαίνουν στο χώρο της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, από τις οποίες οι περισσότερες χαρακτηρίζονται από αυτούς που καταναλίσκονται σ' αυτές ως 'ανθρωπιστικές επεμβάσεις'. Είναι μία ακραία άποψη, αλλά δε νομίζω ότι κανείς θα αμφισβητήσει ότι υπάρχει μία δόση (και) τέτοιας αλήθειας σ’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Ξαναγυρίζοντας στο θέμα του συμπεριφοράς των ανθρώπων προς το διαφορετικό, θα επικεντρώσω ξανά στο θέμα των οικονομικών ανισοτήτων. Στην εποχή μας έχουν καταντήσει μονότονη η ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων όσον αφορά στις οικονομικές ανισότητες, του στιλ "Η περιουσία των 100 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο υπερβαίνει το ΑΕΠ των 100 πιο φτωχών χωρών της γης". Έχει καταντήσει θέμα μπανάλ, τόσο που πια είναι λίγοι αυτοί που δίνουν σημασία ή ευαισθητοποιούνται με την ύπαρξη τέτοιων καταστάσεων στις αρχές του 21ου αιώνα. Η αναμετάδοση τέτοιων στατιστικών μελετών από τα ΜΜΕ ενδεχομένως να ενοχοποιεί τους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και τους αμέσως επόμενους.

Κι αν δεν τους ενοχοποιεί, σίγουρα δέχονται συμβουλές από τους υπεύθυνους για το image τους. Συμβουλές που συνήθως είναι τύπου φιλανθρωπιών. Κατά έναν παρόμοιο τρόπο οι αρχηγοί των πλούσιων κρατών επιβαίνουν σε 'ανθρωπιστικές επεμβάσεις'. Κατά τη γνώμη μου, μόνο για ανθρωπιστικές επεμβάσεις δεν πρόκειται. Αναρωτιέμαι μήπως οφείλεται στο φόβο μας προς το διαφορετικό. Μήπως, αφού δεν έχουμε τη διάθεση να δώσουμε λίγα από τα πολλά χρήματά μας για να φέρουμε σε, αν όχι ίδια, τουλάχιστο καλύτερη από την τρέχουσα, οικονομική κατάσταση αυτούς τους λαούς, θέλουμε να τους αφανίσουμε για να μην υπάρχουν πια φτωχοί. Έτσι δε θα κηρυσσόταν κανένας ένοχος ή υπαίτιος της άθλιας οικονομικής κατάστασης αυτών των λαών. Λέω μήπως...

D P
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Άλλα άρθρα της

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 4 σχόλια )

manos: TELEIA LYSH DEN YPARXEI, ELPIZW SE AYTO NA SYMFWNOYME OLOI. PANTOTE KAPOIOI 8A EINAI DYSARESTHMENOI, DEN EIMASTE OLOI IDIOI. AYTO OMWS DE SHMAINEI "ADIKIA". TI ME NOIAZEI AN O ALLOS "TA BRHKE ETOIMA"? KI EGW MPORW NA TA APOKTHSW! APLA 8A XREIASTEI DOYLEIA POLLH, ALLA AN PRAGMATIKA TO 8ELW 8A TO KANW. AN DEN TO 8ELW KAI TOSO POLY WSTE NA DOYLEPSW SKLHRA, TOTE GIATI ME PEIRAZEI POY DEN TO EXW? MHPWS APLWS TH BRISKW ME TO NA DIAMARTYROMAI?
TA PRAGMATA LOIPON DEN EINAI TELEIA, ALLA STHN ELEY8ERH AGORA O KA8ENAS MPOREI NA TRABHKSEI TO DROMO TOY. TI KALYTERO 8A MPOROYSAME NA EXOYME? O MHXANIKOS NA DOYLEYEI GIA NA TA DINEI XARISTIKA STON EPAGGELMATIA TOY TABLI KAI TOY FRAPPE?
H' MHPWS OTAN PAME NA ZHTHSOYME DOYLEIA TO AFENTIKO EINAI YPOXREWMENO NA MAS IKANOPOIHSEI OLES TIS APAITHSEIS? "TOSA SOY DINW, DEXESAI?". OYTE AYTO FAINETAI LOGIKO?
KATALABAINW OTI POLLOI 8A H8ELAN TA PRAGMATA NA EINAI STO STIL "8ELW NA KA8OMAI KAI NA PLHRWNOMAI", "AFOY EGW DEN EXW OREKSH NA DOYLEPSW, NA APAGOREYTEI H PROODOS MESW THS SKLHRHS DOYLEIAS, WSTE NA MHN EIMAI PARAKATIANOS", "EGW 8A KANW AYTO POY GOYSTARW KAI APAITW APO TOYS EXONTES NA ME PLHRWNOYN". DEN KSERW OMWS POY BRISKOYN TO 8ARROS NA DIAMARTYRONTAI POY TA PRAGMATA DEN EINAI ETSI.
KAI FYSIKA TO APOLYTO MEGALEIO EINAI OTAN OI FOITHTES KLEINOYN TA IDIA TOYS TA PANEPISTHMIA GIA NA EKBIASOYN THN KYBERNHSH!! MA KYRIOI, OI KYBERNWNTES EXOYN HDH MORFW8EI (KATA THN PLEIONOTHTA), EMEIS XREIAZOMASTE TA PANEPISTHMIA ANOIXTA OXI AYTOI! MPOREI AYTO NA FAINETAI ASXETO ME TO 8EMA, ALLA EINAI KI AYTO KOMMATI THS PARAPANW NOOTROPIAS POY ME EXEI PONESEI POLY.
SYGNWMH GIA TO "KOKKINO" TETRAGWNAKI, ALLA DE MOY KANEI KARDIA NA BALW "ADIAFORO", GIATI KATI TETOIO 8A SE MEIWNE POLY KAI DEN EINAI AYTOS O SKOPOS MOY. ANAMENW ALLAGH TOY "ADIAFORO" SE "OYTE 8ETIKO, OYTE ARNHTIKO". FILIKA,
(16/11/2001)
skotro: Οι διαπιστώσεις σου είναι ορθότατες και νομίζω τουλάχιστον στην Ελλάδα κοινός τόπος. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα κοιτάζουν κριτικά όλες αυτές τις δήθεν "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις και αντιλαμβάνονται σε γενικές γραμμές το βρώμικο παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων και συμφερόντων, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε όλες τις σιχαμερές λεπτομέριες σχετικά με αυτά.

Ωστόσο, αυτό που θα περίμενα από το άρθρο σου είναι να κλείσει με μια πρόταση. Ξέρεις, δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει τεράστια πολιτική κενότητα. Μετά την παταγώθη αποτυχία του Σοσιαλιστικού μοντέλου όπως αυτό εφαρμόστηκε σε Σοβιετική ένωση, Ανατολική Ευρώπη και Κίνα, λείπει η εναλλακτική πρόταση. Ζούμε σε εποχές καπιταλιστικής μονοκρατορίας, ένα σύστημα που ως γνωστόν βασίζεται στην ύπαρξη ανισοτήτων. Το χειρότερο είναι ότι προς το παρόν δε διαφαίνεται κάποια λύση.
Έχει επικρατήσει η λογική ότι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των χαμηλών τάξεων θα έρθει με την ανάπτυξη και συνεπώς την αύξηση του προϊόντος κάθε χώρας και ενδεχομένως με τη περιορισμένη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της εταιρείας για την οποία εργάζονται. Όσο δε για τον τρίτο κόσμο, κατά βάσει ευχές...

Ζητείται λύση (15/11/2001)
ttask: Η λογική του "διαίρει και βασίλευε" ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Τελευταία όμως παρατηρείται μια εξαρση της πολιτικής αυτής από τη μεριά των ΗΠΑ (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ), η οποία έχει αναστατώσει μεγάλες ομάδες πληθυσμών. Οι εθνικιστικοί και οι θρησκευτικοί φανατισμοί που παρατηρούμε από εκεί πηγάζουν.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης των φτωχών χωρών, μάλλον είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, τόσο λόγω πολιτικών, όσο και λόγω οικονομικών συμφερόντων. Ο κόσμος είναι και θα εξακολουθήσει να παραμένει γεμάτος ανισότητες και αδικίες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να διαφωνούμε! (14/11/2001)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099