ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Πόσο άραγε κοστίζει η ανθρώπινη ζωή? 28/11/2002

Το Ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι πραγματικό και εάν νομίζετε ότι η απάντησή του είναι εύκολη και δεδομένη, πολύ φοβάμαι ότι τα φαινόμενα καθημερινά σας διαψεύδουν. Βλέπετε, όποια κι αν είναι η άποψή μας για την αξία ενός αγαθού, η αληθινή του τιμή φαίνεται πάντοτε στο ταμείο. Πόσο κοστολογείται λοιπόν η ζωή ενός ανθρώπου στο ταμείο της ανθρωπότητας; Μάλλον κάτι λιγότερο από τίποτα!

Ακούγεται κυνικό; Έχετε δίκιο. Σκεφτείτε όμως ότι κυνισμός είναι η προσπάθεια να περιγραφεί η φρίκη, και μ αυτό το δεδομένο δέχομαι την κατηγορία: Ναι, αγαπητοί μου, το κείμενο αυτό είναι μάλλον κυνικό! Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Οι πολιτικοί άνδρες της υφηλίου λένε πως είναι ανεκτίμητη. Το υπέρτατο αγαθό, ο σκοπός της πολιτικής τους ύπαρξης. Όνειρό τους είναι η ευτυχία της, η ασφάλεια και η πρόοδός της. Και ξαφνικά φτάνουν στο ταμείο και την αγοράζουν ή την πουλούν έναντι πινακίου φακής. Στηρίζουν την παγκόσμια ειρήνη πάνω σε ανθρωποθυσίες και μας διδάσκουν ότι αυτό ονομάζεται πολιτισμός. Η ανθρωποθυσία πολιτισμός; Ήταν πολιτισμένοι λοιπόν οι Ρωμαίοι που διασκέδαζαν ρίχνοντας δούλους στα θηρία, ή οι δικαστές του Μεσαίωνα που έριχναν τους «αμαρτωλούς» στην πυρά για να λιώσουν τις αμαρτίες τους; Στο σχολείο μαθαίναμε πως όχι. Βγαίνοντας στην κοινωνία συνειδητοποιούμε πως αυτό οι λαοί το λένε πολιτισμό.

Και πριν βιαστούν να αντιδράσουν οι φίλοι των «πολιτισμένων», ας θυμηθούν τα κλάματα των νεογνών σ' εκείνο το μαιευτήριο στη Σερβία όταν οι φιλειρηνικές Νατοϊκές δυνάμεις βομβάρδιζαν γειτονιές «κακών» αμάχων και τα διαμελισμένα σώματα των προσφύγων, με στόχο την τάξη και την ασφάλεια. Ας θυμηθούν τα βρέφη του Ιράκ που γεννιούνται καταδικασμένα εξαιτίας των «έξυπνων βομβών» και τους αμερικανούς στρατιώτες, παλικάρια που αργοπεθαίνουν, θύματα των ίδιων τους των όπλων. Πόσο κοστολογούν λοιπόν οι άνθρωποι την ανθρώπινη ζωή; Σίγουρα πολύ λιγότερο από ένα βαρέλι πετρέλαιο, απ ότι δείχνει το νέο σχέδιο επίθεσης της πανίσχυρης Αμερικής στον λαό του Ιράκ. Βλέπετε, «ο κάθε άνθρωπος είναι αξιοσέβαστος», αλλά τα πετρέλαια του Ιράκ είναι επί της ουσίας πιο αξιοσέβαστα. Έτσι οι εταιρείες, προκειμένου ν αποκτήσουν το δικαίωμα να ελέγχουν και αυτό το αγαθό, ζήτησαν από έναν άνθρωπο να γίνει
Μαριονέτα τους και να χτυπήσει γυναικόπαιδα, με στόχο «την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο ταλαιπωρημένο ασιατικό κράτος»- λες και δεν υπάρχουν άλλα κράτη που βασανίζονται από απολυταρχικά καθεστώτα- και την εξουδετέρωση των ιρακινών όπλων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη. Όπλων ίδιων με αυτά που έχουν οι περισσότερες χώρες σ όλο τον κόσμο! Με βάση τη λογική (;) αυτή, σύντομα θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αίματος μέσα στον οποίο χωρούν-αλίμονο- μόνο άμαχοι. Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Πολύ λιγότερο από τα ουρλιαχτά των φανατισμένων τάχα ιδεαλιστών, οι οποίοι αυτό-αποκαλούνται αγωνιστές και εραστές της ελευθερίας και μ αυτό το πρόσχημα ρίχνουν αεροπλάνα πάνω σε κτίρια, σκοτώνοντας αθώους πολίτες που εργάζονταν για να εξασφαλίσουν τις ζωές των παιδιών τους. Πολύ λιγότερο από τον παραλογισμό ψευτο-επαναστατών, που για την επανάσταση τους γεμίζουν με σφαίρες τα κορμιά «ενόχων» και αθώων βυθίζοντας έτσι στο πένθος ολόκληρες οικογένειες. Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Μακράν λιγότερο από ένα έγκλημα, ειδικά εάν ο φονιάς είναι ευπρεπώς ντυμένος και πολιτικά καλυμμένος, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, όπου ακόμα ζητούν δικαίωση οι νεκροί, οι αγνοούμενοι οι κακοποιημένοι και οι πρόσφυγες. Θα καθίσουν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι εμπνευστές τέτοιων φρικαλεοτήτων; Όχι. Γιατί απλά εκείνοι οι νεκροί της Κύπρου και του Ιράκ, της Σερβίας, της Αμερικής και της Ελλάδας -και Κύριος οίδε πόσων άλλων χωρών- είναι απλά άνθρωποι και σε τούτο τον πλανήτη οι άνθρωποι δεν κοστίζουν τίποτα. Ούτε τα δάκρυα εκείνων που μεγαλουργούν πατώντας στους τάφους τους.


Υ.Γ. Εάν μελετήσετε την ιστορία των πολέμων ή επαναστάσεων που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και τη συγκρίνετε με τους πολέμους που γίνονται σήμερα, θα διαπιστώσετε την τιμή της ανθρώπινης ζωής στο σύγχρονο κόσμο. Συγκρίνετε π.χ. τον αριθμό των νεκρών αμάχων στον Α' παγκόσμιο πόλεμο με τον αντίστοιχο στον Περσικό κόλπο, τη δεκαετία του 90. Εγώ τουλάχιστο, συνειδητοποιώντας τη διαφορά, ντράπηκα που ήμουν άνθρωπος!

Μάρω Σιδέρη
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

φιλό01: συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις σου! οργίζομαι πραγματικά πολλές φορές με αυτά που βλέπω, όπως για παράδειγμα αυτό που είπε σήμερα στις ειδήσεις ένας Άγγλος πολιτικός (δυστυχώς μου διαφεύγει το όνομά του)ότι "ο Σαντάμ είναι δολοφόνος και στο Ιράκ γίνονται βασανιστήρια και βιασμοί και για το λόγο αυτό πρέπει να επέμβουμε για να σωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται!!!!" Με τι θα τους σώσεις που να πάρει; με βόμβες? Ωραία βοήθεια!!!! Ή μας δουλεύουν ή έχουν μπερδέψει τις έννοιες, τι άλλο να πω...εκτός κι αν νομίζουν ότι όλοι είμαστε ζώα και δεν καταλαβαίνουμε... (2/12/2002)
ttask: Η ανθρώπινη ζωή στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη Υφήλιο είναι ένα είδος που αποτιμάται με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως άλλωστε και όλα τα αγαθά στις μέρες μας.
Η ζωή ενός πλούσιου επιχειρηματία ή ενός πολιτικού είναι σαφώς ακριβότερη από ενός απλού εργαζόμενου ή ενός φοιτητή. Η ζωή ενός στρατηγού ακριβότερη από ενός στρατιώτη. Η ζωή ενός λευκού ακριβότερη από ενός έγχρωμου. Η ζωή μιας γυναίκας ακριβότερη από αυτή ενός άντρα. Δεν ξέρω αν κάπου υπάρχει και αντίστοιχο χρηματιστήριο αξιών και παραγώγών όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα. Δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση... (28/11/2002)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099