ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Μετεγγραφικός πυρετός 11/2/2004

Μπορεί η φετινή χειμερινή περίοδος μετεγγραφών να ήταν μάλλον υποτονική στο ποδόσφαιρο – με εξαίρεση τον βαζελομεσία Γκονζάλες, για τον οποίο εύχομαι για το καλό του ποδοσφαίρου να δικαιολογήσει μεσοπρόθεσμα το θόρυβο που έγινε για χάρη του – όμως ο στίβος της πολιτικής δείχνει σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα.

Οι ανακοινώσεις συνεργασιών των τελευταίων ημερών (Παπαθεμελής, Μάνος, Ανδριανόπουλος κλπ), επιδέχονται κατά τη γνώμη μου πολλών αναγνώσεων. Από τη μια επισημοποιούν τον όρο επαγγελματίας πολιτικός. Όπως ένας ποδοσφαιριστής ή ένας προπονητής μπορεί να μετακινηθεί από ομάδα σε ομάδα – παρά τις αντιρρήσεις κάποιων θερμοκέφαλων κιτρονόμαυρων - λίγο πολύ ανάλογα φαίνεται να μπορεί να μετακινηθεί κι ένας πολιτικός. Αυτό για πολλούς δεν είναι νέο, καθώς παλαιότερα φαινόμενα (Πέτσος, Κοντογιαννόπουλους κλπ) το είχαν ξαναδείξει.

Η δεύτερη ανάγνωση όμως έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η κυβερνητική παράταξη, φαίνεται εδώ και χρόνια να βρίσκεται σε μια διαρκή εξελικτική διαδικασία μεταστροφής προς πιο ρεαλιστικές πολιτικές, αποβάλλοντας τα παλαιά συμπλέγματα απέναντι στην αγορά. Φαίνεται να ακολουθεί αν όχι να δίνει τον τόνο του παλμού της εποχής. Πολλοί εκλαμβάνουν αυτή την μεταστροφή ως δεξιοποίηση, αλλά για άλλους που θεωρούν ξεπερασμένη αυτή την διαλεκτική, βλέπουν αυτή τη μετατροπή θετικά, υπό την προϋπόθεση να είναι ειλικρινής κι όχι ευκαιριακή, και να εκφράζει την διάθεση της ηγεσίας της για βελτίωση της ελληνικής κοινωνίας. Περίπου αντίστοιχα ισχύουν και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παρά το ότι δείχνει σαφώς μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής στα σημεία των καιρών, φαίνεται τελευταία πιο ανοιχτή από παλαιότερα.

Κι εδώ ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο, αυτό που αφορά στο κριτήριο με το οποίο πολιτικά στελέχη μετακινούνται από χώρο σε χώρο και τη λογική με την οποία οι παρατάξεις τα υποδέχονται. Για εμένα τα πράγματα εκεί δείχνουν τη μεγάλη διαφορά των δυο ηγετών που φιλοδοξούν να γίνουν αυριανοί μας πρωθυπουργοί: ο ένας είναι φανερό ότι διέπεται από το άγχος της συγκέντρωσης προσώπων ανεξαρτήτως της ιστορίας τους, της δυνατότητας προσφοράς τους και της ποιότητάς τους. Ο άλλος φαίνεται να κοιτάζει περισσότερο αυτούς τους παράγοντες ακόμα κι αν κάποια πρόσωπα μπορεί αν δημιουργούν και αντιδράσεις εκ των έσω και ως εκ τούτου πολιτικό κόστος. Ας κρίνει ο καθένας μόνος του ποιος είναι ο ένας και ποιος είναι ο άλλος. Όμως είναι σαφές πλέον για εμένα ότι ο ένας έχει θέσει ως προσωπικό του στόχο την κατάληψη καρέκλας και κάπου εκεί κάνει τερματίζει η κούρσα του, ενώ ο άλλος δείχνει να στοχεύει στην αλλαγή της κοινωνίας μας προς το καλύτερο.

Ας ελπίσουμε ότι δε θα διαψευσθούμε.

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 3 σχόλια )

skotro: Τάσο η απάντηση είναι απλή: αφενός στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον κύριος προσανατολισμό ο Σοσιαλισμός, ο οποίος είναι πλέον ανεπίκαιρος αν δε συνδυαστεί με οικονομικά ανοίγματα. Αφ' ετέρου, η ΝΔ ποτέ δεν υπήρξε στην ουσία φιλελεύθερο κόμμα, απλώς προσπάθησε να αλιεύσει στο παρελθόν ψήφους από φιλελεύθερους ανθρώπους μέσω 2-3 προσωπικοτήτων που είχε μεν στις τάξεις της, εν κυριαρχούσαν όμως ποτέ στον πολιτικό της λόγο και πράξη. (12/2/2004)
ttask: Τι θα πει «εξελικτική διαδικασία μεταστροφής προς πιο ρεαλιστικές πολιτικές»; Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεχάσει τελείως το Σοσιαλιστικό του προφίλ σε κάθε επίπεδο, δεν έχει καμμία σημασία; Όταν στελέχη όπως ο Ανδριανόπουλος και ο Μάνος, που διακρίνονταν για τη φιλοθατσερική και τη φιλελεύθερη πολιτική τους, οι οποίοι δέχτηκαν έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, συντάσσονται με αυτό, τότε τι μπορεί να κάνεις ένας ψηφοφόρος με στοιχειώδη αντίληψη και ελάχιστη μνήμη παρά να διαλέξει ένα όμορφο και ειδυλλιακό μέρος ώστε να εκδράμει στις 7 Μαρτίου; Γιατί αν το πάρει στα σοβαρά θα πρέπει να βγει με τα φρικιά και να πετάει μολότωφ ή να γίνει μέλος σε όλες τις τρομοκρατικές και αντικαθεστωτικές οργανώσεις!
Δηλαδή ξέχασε ο Παπαθεμελής τις σοσιαλιστικές του καταβολές και ξύπνησε μέσα του η Ορθοδοξία η οποία τον ώθησε στις αγκαλιές του Κωστάκη;
Και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έβριζαν τη ΝΔ για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, πώς θα ψηφίσουν τα μεταγραφικά αποκτήματα του Γιωργάκη; Οι ψηφοφόροι της ΝΔ πώς θα σταυρώσουν τον Παπαθεμελή, όταν τόσα χρόνια τον είχαν στην καζούρα;
Δηλαδή πλέον στα κόμματα δεν παίζει ρόλο η Πολιτική; Με ποια κριτήρια επιλέγουν τα στελέχη τους, αν όχι με τις πολιτικές τους απόψεις; Με βάσει τα γκάλοπ, την περιφέρεια στήθους, το παρουσιαστικό, το goal-average και τα triple double figures; Πώς γίνεται ένα σοσιαλιστικό κίνημα να έχει νεοφιλελεύθερα στελέχη και ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα σοσιαλιστές; Πώς να μην πιστεύουμε πια ότι όλοι είναι επαγγελματίες πολιτικοί και νοιάζονται μόνο για τα λεφτά και για τα ρουσφέτια, όταν στο βωμό της εκλογής δεν διστάζουν να γλύψουν εκεί όπου έφτυναν; Έλεος! Δεν είμαστε όλοι πρόβατα!
(11/2/2004)
Kostakis: Καλέ μου Σερ,

Ένα θετικό σχόλιο κι ένα αρνητικό.
Συμφωνώ με τον όρο "επαγγελματίας πολιτικός" που χρησιμοποιείς. Η δική μου προτροπή απέναντι σε όλους μας είναι "ψηφίστε τους!!!" (γιατί εγώ το χω κόψει το άθλημα!)
Διαφωνώ με την πολιτική σου χροιά. Τόσο καλό παιδί είσαι, μπάλα δεν ξέρεις, αλλά δεν πειράζει...χαχαχαχαχα, τα πολιτικά τι τα ήθελες; βρε μπας και ετοιμάζεσαι για μεταγραφή από την ομάδα και μας κάνεις συσχετισμούς; (11/2/2004)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099