ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο Παγκοσμιοποίηση, και μετά τι; της 24/8/2001.
Δράστης: Τάσος Τάσκαρης (άλλα άρθρα του)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


skotro: Σε μερικά από τα όσα αναφέρεις παραπάνω υπάρχει συγκεκριμένος αντίλογος. Ωστόσο επειδή το σχόλιο που άρχισα να γράφω εξελίχθηκε σε άρθρο το παραθέτω εδώ (30/8/2001)
gdiako: Συμφωνώ κατ’ αρχήν με τις απόψεις του Τάσου, όσο και με τα σχόλια των υπολοίπων. Τον όρο παγκοσμιοποίηση, τον βρίσκω κατ’ αρχήν θαυμάσιο. Με εκφράζει απόλυτα ως έννοια, αφού νιώθω περισσότερο πολίτης του κόσμου, παρά της Ελλάδας, ή της Ευρώπης. Ταυτίζομαι εξίσου με έναν Νεπαλέζο που αγωνίζεται κατά των Κινέζων κατακτητών και με έναν Παλαιστήνιο που αγωνίζεται για τα εδάφη του, κατά των Αμερικάνων «αστυνομικών» και των «χαϊδεμένων» τους Ισραηλινών.

Η οργή μου, πάντως, δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένων λαών. Η αλλαζονία της εξουσίας άλλωστε είναι παγκόσμιο γνώρισμα και δεν έχει σχέση με πολιτικά συστήματα, κοινωνίες και θρησκείες. Απαντάται με παραλλαγές σε όλες τις χώρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του γένους μας.

Η «παγκοσμιοποίηση» λοιπόν, με εκφράζει απόλυτα σαν έννοια. Μια υγιής όμως παγκοσμιοποίηση, η οποία θα αγκαλιάσει όλες τις κουλτούρες όλων των κοινωνικών ομάδων, θα μάθει και τέλος θα σμιλευτεί από αυτές, ανεξαρτήτως θρησκείας, ή καταβολών. Μια παγκοσμιοποίηση η οποία δεν θα ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμά της και δεν θα καλουπώσει πολιτισμούς, λαούς, κουλτούρες και θρησκείες που έχουν επιβιώσει χιλλιάδες χρόνια. Μια τέτοια παγκοσμιοποίηση είναι ευπρόσδεκτη.
(27/8/2001)
xirouhator: Πολύ ωραία τα λες Τάσο, υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες στην ιστορία που δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε.
Το "κίνημα της αντιπαγκοσμιοσμιοποίησης" ξεκίνησε και απαρτίζεται σήμερα κατά πολύ μεγάλο βαθμό από ετερόκλητες και εν πολλοίς εξτρεμιστικές ομάδες όπως αναρχικούς, ναζιστές, οπορτουνιστές, ακτιβιστές κ.λπ.
Σύντομα προστέθηκαν σε αυτό και οικολόγοι, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί, ή ακόμη και ηπιότερες πολιτικές ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους προσπαθούν να δώσουν στο κίνημα αυτό την πολιτική απόχρωση που επιθυμούν.
Βεβαίως-βεβαίως αυτά δεν τα λέω εγώ, προκύπτουν από σοβαρές αναλύσεις και αναλυτικά ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν πρόσφατα "σοβαρά" μέσα ενημέρωσης (π.χ. ΝΕΤ).
Αντικείμενο ανησυχίας λοιπόν για όλους εμάς, που πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα τόσο στον "τρίτο" όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι το πώς το κίνημα αυτό θα εξελιχθεί. Και νομίζω είναι σίγουρο ότι εάν το κίνημα αυτό δεν αποκτήσει σαφή έκφραση από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, είναι καταδικασμένο να περιοριστεί στα πεδία σύγκρουσης εξτρεμιστών και "αστυνομικών" και επομένως να σβήσει, κάτι που εύχονται όλοι οι σοσιαλδημοκράτες ή χριστιανοδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι ή εκσυγχρονιστές ηγέτες... (27/8/2001)
mystik: Symfwnw kai epayxanw GreenDay.Theorw pws to na aposyrthoun oi 8 sta ori tou Canada h opoudipote allou de tha eksypyretouse ta symferonta tous.Allwste to zitoumeno den einai na ginontai oi diaksepseis tous me oso to dynaton ligoteres antidraseis alla akribos to antitheto.Pistevw diladi pos basikos stohos tous einai na deiksoun se olous mas poios akribws kanei koumanto ston planiti,na entypothoun stis syneidiseis tou kosmou os oi arxontes kai swtires tou.Diaforetika tha epediwkan apo tin arxi na organwnoun tis synantiseis tous se klima akras mystikotitas,pairnontas tis apofaseis erimin mas.Mipws de tha mporousan na to kanoun?Distixws h Genova itan mono i arxi.Fovamai pos molis iremisoun ligo ta pragmata,tha yparksei kai synexeia (26/8/2001)
Thomas S: Μέσα στα όσα σωστά αναφέρει ο Τάσος θάθελα να προσθέσω τα εξής: Μαζεύτηκαν 8 παλικάρια σ’ ένα λιμάνι, την Γένοβα, με σκοπό να βρουν το σημείο G της παγκοσμιοποίησης, να την φτάνουν σε ατέλειωτους οργασμούς δολαρίων και όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Οχτώ παλικάρια να συγκροτούν ένα όργανο που πουθενά δεν υπάρχει, μη θεσμοθετημένο, αυθαίρετο, ουσιαστικά ανυπόστατο με αποφασιστική αρμοδιότητα που περιλαμβάνει όλο τον κόσμο! Το ηθικό ζήτημα: Ο φασισμός της καταστολής, οι εκτελέσεις εν ψυχρώ άοπλων ανθρώπων, τα βασανιστήρια όπως τώρα καταγγέλονται. Οι απελάσεις χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο Ευρωπαίων πολιτών που υποτίθεται έχουν το απόλυτο δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης εντός της Ε.Ε. Την ίδια ώρα τα εμπορεύματα, ίσως γιατί αυτά κοστίζουν dollars και euro, πάνε όπου θέλουν, όπου γουστάρουν. Αλλοιωμένα, μεταλλαγμένα, τρελλαμένα, κανείς καραμπινιέρος δεν τα σταματά. Το οικονομικό ζητημα (εντελώς ενδεικτικά): 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αμοίβονται με ένα δολλάριο την ημέρα (όπως ομολογεί ο P. O’Neil, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ, New York Times, 20/7) και μόνο η Ιταλία προβαίνει σε εξοπλιστικά προγράμματα περί τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (CIA Factbook 2000). Όταν οι χώρες που συνηθίσαμε να λέμε Τρίτος Κόσμος ή πιο επίσημα Ομάδα Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών αριθμούσαν το 1971 24 μέλη ενώ σήμερα αισίως φτάνουν τα 49. Είναι οι χώρες με κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 900 δολάρια έναντι 25.000 δολαρίων στις βιομηχανικές χώρες (ΤΑ ΝΕΑ, "Πρόσωπα", 21-22/7) . Την ίδια στιγμή που οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσα ώστε να υπερκαλύπτουν συνολικά, βάσει ΑΕΠ, τις 41 πιό φτωχές χώρες του πλανήτη, αυτές που καλούνται "Βαριά Χρεωμένες Φτωχές Χώρες" (δείκτης HIPC). Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος, οι 41 χώρες του HIPC έχουν συνολικό χρέος 206 δις δολλάρια που αντιστοιχεί στο 124% του ΑΕΠ τους την ώρα που οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι έχουν συνολική περιουσία 267 δις δολλάρια!..(περιοδικό Forbes και http://www.jubilee2000uk.org/analysis/reports/howmuch1-4.html).
Η αδικία είναι διαχρονική, δεν λέει κανείς να την εξαλείψει, είναι ουτοπία. Το ζητούμενο είναι η αντίδραση, επιτέλους κάτι να αλλάξει. Ελπίζω αυτό να μην είναι μόνο το εκάστοτε σημείο διοργάνωσης της διάσκεψης, που όπως ακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και βαρόνος των media, μπορεί να είναι και τα Βραχώδη Όρη... Η πραγματικότητα τελικά είναι συχνά πολύ πιο αστεία, τραγική και εξοργιστική και πέραν κάθε φαντασίας…
(26/8/2001)
GreenDay: Ma kala...de blepeis prive? de se noiazei pws ntynetai(h' gdynetai h Bandh?)..den to pisteyw oti de se noiazei pws zei h Athina Wnash re Taso! Kati asyneidhtoi san esena xalane ton kosmo...Poy blepeis to oikologiko problhma?Sto Katse Kala,de blepw kanena oikologiko problhma stis villes twn ploysiwn,ola kataprasina einai me nera na trexoyn...Gia prosgeiwsoy se parakalw...kai ase toys 8 na apofasisoyn opws prepei gia to mellon mas....Pantws sobara twra...skefthkes Taso,mhpws h Genova kai oi en psyxrw dolofonies einai mia epideiksh dynamhs apo merous toys? Pisteyete oti an diakopoyn oi syskepseis toys,de mporoyn na apofasisoyn me ena thlefwnhma? H' mhpws kai eirhnika na ginoyn,tha paroyn apofaseis gia olo ton kosmo mesa se 3 meres? Gia mena,dystyxws,mas deixnoyn th dynamh tous ki oti tipota den toys tarakoynaei....Basilis G13 (25/8/2001)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099