ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Το Θέμα του Ιράκ 4/3/2003

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια αυξημένη ένταση στην περιοχή του Περσικού κόλπου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τον πλανήτη. Πολλοί αναλυτές, όπως και ο γράφων, θεωρούν ότι η ολοένα αυξανόμενη ένταση, πιθανόν να οδηγήσει σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη λόγω της χρησιμοποίησης συμβατικών όπλων υπερσύγχρονης τεχνολογίας (βόμβες νετρονίου, υδρογονοβόμβες, παράγωγα πυρηνικών όπλων, βιοχημικά κτλ).

Οφείλουμε λοιπόν να δούμε το θέμα απο την πλευρά της ουδετερότητας. Σκόπιμο λοιπόν είναι να επιστήσουμε την προσοχή μας στους επιζήμιους εκείνους παράγοντες, που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη.

Ξεκινάμε την ανάλυση απο την ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η αμερικανική υπερδύναμη δέχεται ισχυρότατο πλήγμα στην γεωστρατηγική της αξιοπρέπεια, αλλά και στην ασφάλεια της ώς χώρα. Τα αποτελέσματα γνωστά. Ενεργοποιήση του άρθρου, που έλεγε ότι, άν ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει πόλεμο εναντίον των «ενόχων». Έπειτα έρχεται η σταδιακή «ανακάλυψη» των ενόχων, που εμπλέκονται σε δήθεν πολεμικά σενάρια. Ιράκ, Ιράν, Βόρειος Κορέα. Σε σενάρια όχι βέβαια εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά δήθεν εναντίον της υπερδύναμης και κοσμοκράτειρας Αμερικής και των «φίλων» της. Άρα καθίσταται φανερό ότι, και ο πιο αγνώμων μπορει να διακρίνει τα μακροπρόθεσμα κίνητρα της φιλειρηνικής αμερικανικής διπλωματίας.

Πρέπει απλά να σκεφτούμε ότι ένας μακροπρόθεσμος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα επιβαρύνει τον αμερικανικό προϋπολογισμό με το αστρονομικό ποσό των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων! Με αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, αύξηση ανεργίας και πληθωρισμό κτλ. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γίνει ο πόλεμος αυτός ή τελικά θα χρησιμεύσει ώς μοχλός, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να λειτουργήσουν αρνητικά στην ήδη προβληματική παγκόσμια οικονομία και να τη συμπαρασύρουν στη δίνη των δικών τους προβλημάτων; Το πετρέλαιο πιστεύεται ότι, θα ξεπεράσει τα 45 δολλάρια το βαρέλι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα αυξήσουν κατακόρυφα τα κέρδη τους, άν τελικά πραγματοποιηθεί ο πόλεμος.

Γιατί όμως εμπλέκονται οι πετρελαϊκές εταιρείες στο σενάριο; Είναι ευρέως γνωστό ότι όταν ο νύν Αμερικανός πρόεδρος ήταν κυβερνήτης του Τέξας -κατεξοχήν πετρελοπαραγωγός περιοχή της αμερικανικής επικράτειας- χρηματοδότησε την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του με πόρους απο εταιρείες πετρελαίου. Άρα δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι, ήρθε η ώρα για ανταπόδωση απο πλευράς προέδρου. Με την αβεβαιότητα να ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου και με την πιθανή είσοδο των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου στην πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή του Ιράκ, εξασφαλίζεται τεράστιο κέρδος σε αυτές τις εταιρείες και διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Άρα ο πρόεδρος Μπούς ξεπληρώνει ένα μεγάλο βραχνά, που θα μπορούσε να του στοιχίσει στις επόμενες εκλογές, αν δεν ανταποκρινόταν πλήρως.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή του Κόλπου η μερίδα του λέοντος ανήκει σε ρωσικές και γαλλικές εταιρείες (LUCOIL, AVIN κτλ). Τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπούς, να δώσει πράσινο φώς στις αμερικανικές πετρελαϊκές, μέσω ενός πολέμου για την «ειρήνη» και την «ασφάλεια». Πολλές ζωές θα χαθούν ώς τίμημα για ένα προεκλογικό παιχνίδι του νύν πλανητάρχη. Η διπλωματία του Ο.Η.Ε., της Κίνας, της Ρωσίας, του γαλλογερμανικού άξονα και της Ε.Ε. γενικότερα περισσεύουν, άν η αδηφάγος και καταχραστική εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. επιθυμεί πολεμική σύγκρουση. Δυστυχώς και αυτοί ενεργούν ουσιαστικά σαν υποχείριο των Η.Π.Α., αφού θεωρούν ότι, ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλιστεί στο όνομα της ειρήνης και όχι να σταματήσει η Αμερική την ιμπεριαλιστική πολιτική της.

Άρα δηλαδή, αν αφοπλιστεί ο Σαντάμ, θα επιλυθεί η παγκόσμια κρίση; Όχι βέβαια, διότι πάντα θα υπάρχουν έτεροι Σαντάμ, που θα «απειλούν» την ειρήνη, με λίγα λόγια τα συμφέροντα της υπερδύναμης Αμερικής. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι, όταν υπάρχει ένας κυριάρχος στον παγκόσμιο χάρτη, τότε δημιουργούνται όλα τα προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να μένουμε απαθείς και να βλέπουμε την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας ή να προσπαθήσουμε ενεργά και όπως μπορούμε να πολεμήσουμε για αυτά τα αγαθά; Εκτός και αν περιμένουμε να ξυπνήσει ο κίτρινος γίγαντας εξ’ ανατολών, προκειμένου να αποτελέσει αντισταθμιστικό παράγοντα της αμερικανικής τυραννίας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 28 σχόλια )

Kostakis: Αγαπητοί φίλοι

Δε θα χρησιμοποιήσω το χώρο αυτό για να κουράσω με βαθυστόχαστη ανάλυση επί των τοποθετήσεών σας (ή και των δικών μου ακόμη). Θα ήταν πολύ ευκολότερη μία τέτοια ανάλυση με τη μορφή αμέσου επικοινωνίας. Απλά θα καλέσω όλους και όλες σας να αφουγκραστούμε το ουρλιαχτό της σειρήνας, το τσίριγμα των βομβών και των πυραύλων κατά την πτώση, τον ήχο των εκρήξεων και τις κραυγές απόγνωσης εκείνων που, ζώντας χρόνια τώρα μέσα στην εξαθλίωση που η ίδια η παγκόσμια κοινότητα - ασκώντας διατεταγμένη υπηρεσία - τους έχει καταδικάσει, αντικρύζουν, στα πρόσωπα των νεκρών ή βαριά τραυματισμένων παιδιών τους, τη ζωή που δεν έζησαν και απλά να αναλογιστούμε όλοι μας : τελικά τι έχει μεγαλύτερη σημασία; να ζήσουμε έναν καλύτερο κόσμο σήμερα ή να αφήσουμε έστω και ένα ψίχουλο από αυτά που βρήκαμε να το χαρούν κι οι επόμενες γενιές; Γιατι το έγκλημα που συντελείται δεν περιορίζεται στο σημερινό άμαχο πληθυσμό : το έγκλημα που συντελείται σήμερα, καταδικάζει τη γη του αύριο και για αυτό θα είμαστε όλοι υπόλογοι για ότι μπορούσαμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε.
Αγαπητοί υπέρμαχοι του "Αμερικάνικου Ονείρου" : σας εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ να συνεχίσετε αδιατάρακτα το βαθύ και μακάριο ύπνο σας! Δε θα διακόψω το "όνειρο" που εκτυλίσσεται μπροστά σας! Θα αφήσω το δικαίωμα αυτό στα ίδια σας τα παιδιά να σας φτύσουν κατάμουτρα! Όσο για μένα προσωπικά, θα συνεχίσω να υποστηρίζω με πάθος και συνέπεια, αυτό που εσείς απαιτείτε να ξεχάσω : την ΕΛΠΙΔΑ ότι αύριο η συνείδησή μου θα είναι καθαρή, την ΕΛΠΙΔΑ ότι θα μπορώ να κοιτάξω κατάματα όλο τον κόσμο και να πω

"ΝΑΙ, ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ"

Σας φιλώ με το στεγνό στόμα του παιδιού από το Ιράκ
Σας κοιτώ με το τρομαγμένο βλέμμα του αιχμάλωτου Αμερικάνου νέου πιλότου που του υποσχεθήκατε ζωή και του ζητάτε να τη ζήσει αφαιρώντας τη ζωή κάποιων άλλων
Σας εκλιπαρώ με όση δύναμη μου απέμεινε μετά από το "ΣΟΚ και ΔΕΟΣ" που απλόχερα μου χαρίσατε :
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΩ. ΑΦΗΣΤΕ ΜΑ ΝΕ ΕΛΠΙΖΩ.

kostakis
Κώστας Ιώαννου (27/3/2003)
spiraz: το ανοησιες φυσικα δεν πηγαινει σε εσενα προσωπικα .την συγκεκριμενη αποψη εκρινα ισως λιγο ακομψα ,ουτε ειπα οτι εσυ ο δημητρης κατηγορεις χωρις επειχειρηματα .Απλα καποια πραγμτα ισως πρεεπει να ειναι πιο ξεκαθαρα
φιλικα (26/3/2003)
spiraz: Ναι εξακολουθω να θεωρω λανθασμενη αυτη την γενικευση με τους πολιτισμους και μου κανει εντυπωση πως μιλαει καποιος που γεννηθηκε τυχαια σε εναν τοπο για επιτευγματα που εγιναν στο παρελθον απο αλλους ,και επαιρεται γιαυτα χωρις να εχει κοπιασει καθολου. Οι πολιτισμοι μελετουνται με συναισθηση της βαθιας διαφορετικοτητας τους ,με γνωση και με βαση το σεβασμο στον ανθρωπο.Συγκεκριμενες κριτικες με ιστορικα στοιχεια ειναι δεκτες, οπως και αποψεις πρωσωπικες αλλα τεκμηριωμενες .Οχι χυμα

Οι Αθηναιοι σκοτωσαν το Σωκρατη ενα απο τα μεγαλυτερα πνευματα του πλανητη επειδη ηταν αμφησβιτιας ,και οι Σπαρτιατες εριχναν τα μωρα απο μια χαραδρα.Μπορουμε να γενικευσουμε αλογιστα ?σε καποια πραγματα ειμαστε μπροστα σε αλλα πισω. Αντιστοιχα οι ανθωπο δεν χωριζονται σε καλους και κακους φιλε μου αλλα εστιαζουμε σε διαφορες περιοχες προσωπικοτητας και βιου και κρινουμε.Αλλιως πολυ συντομα θα κυκλοφορουμε με τα ροπαλα και θα γινει χαμος (σκασε βλακα, εισαι κακος σε σκοτωνω, μην μιλας μαυρε γκραουργ ,γκραουργ και αλλα ωραια )
(26/3/2003)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099